Zgrzewarka próżniowa – jaką warto wybrać?

Strona GłównaPAYBACK EkstraKuchnia ● Zgrzewarka próżniowa

Próżniowe pakowanie produktów żywnościowych daje możliwość ich dłuższego przechowywania. Wskazuje się, że zabezpieczone w ten sposób jedzenie zachowuje świeżość nawet do pięciu razy dłużej. Zgrzewarka próżniowa przydatna będzie zatem w każdym domu.

Urządzenie to pozwala na zabezpieczenie zarówno suchych, jak i mokrych pokarmów. Zgrzewarka do pakowania próżniowego umożliwia zatem znaczne oszczędności na wydatkach związanych z jedzeniem – to, co nie zostanie zjedzone, można zapakować próżniowo i przechowywać w lodówce lub zamrażalniku. Również produkty surowe, zapakowane przy pomocy zgrzewarki, można przetrzymywać o wiele dłużej niż normalnie. Jednak, żeby w pełni cieszyć się możliwościami, jakie daje ta technologia, należy dobrać odpowiedni sprzęt. Czym dokładnie kierować się przy jego wyborze?

Dlaczego warto korzystać ze zgrzewarki próżniowej?

Zgrzewarki próżniowe to urządzenia elektryczne powszechnie stosowane w lokalach gastronomicznych. Coraz częściej pojawiają się też w gospodarstwach domowych. Dzieje się tak ze względu na to, że ich ceny są przystępniejsze niż jeszcze kilka lat temu. Również folia potrzebna do pakowania jedzenia jest łatwo dostępna i można ją zakupić w większości sklepów. Najważniejsza jest jednak funkcjonalność tego urządzenia. Domowa zgrzewarka próżniowa ma niewielkie rozmiary i jest prosta w obsłudze – zazwyczaj wyposażona jest tylko w dwa lub trzy przyciski i diody sygnalizujące stan jej pracy.

Próżniowe pakowanie żywności pozwala na jego dłuższe przechowywanie, a co za tym idzie, na niemarnowanie jedzenia. To przekłada się z kolei na wydatki związane z utrzymaniem domu. Zapakowane tak potrawy pozwalają na lepsze zagospodarowanie przestrzeni w lodówce czy zamrażalniku. A z uwagi na to, że folia jest przezroczysta, od razu wiadomo, co znajduje się w środku.

Zgrzewarka próżniowa do żywności przyda się także w sytuacji, gdy w domu przygotowuje się potrawy metodą sous vide. Jest to sposób przyrządzania dań w szczelnie zamkniętym woreczku foliowym, w niższej temperaturze niż zazwyczaj, przez co czas obróbki cieplnej się wydłuża. Najczęściej przygotowuje się tak mięsa, dzięki czemu są one idealnie miękkie i soczyste.

Jaka zgrzewarka do żywności będzie najlepsza? Co jest najważniejsze przy jej wyborze?

Jak każde urządzenie elektryczne, tak i zgrzewarka próżniowa musi mieć odpowiednią moc, aby jej praca była wydajna. W przypadku tego typu urządzeń zalecana moc to ok. 100 W. Wystarczy to do przeciętnego użytku. Jeżeli próżniowo pakuje się dużą ilość żywności i planuje się często korzystać z tego urządzenia, o wiele lepiej postawić na mocniejszy sprzęt – najwydajniejsze modele mają moc ok. 160 W.

Drugą istotną kwestią jest to, jaki typ zgrzewarki się preferuje – na worki czy na folię. Worki sprawdzają się raczej przy przechowywaniu stosunkowo niedużych porcji. W przypadku folii można pakować większe partie jedzenia. Warto też zwrócić uwagę na to, czy sprzęt ma ograniczenia co do ich grubości. Przykładowo, jeżeli zgrzewarka może pracować na folii o maksymalnej grubości 60 mic, nie zgrzeje worka 70 mic. Z kolei im grubszy worek, tym będzie on wytrzymalszy.

Parametrami, które rzutują na pracę zgrzewarki, są również: podciśnienie i wydajność pompy. Pierwszy z nich ma wpływ na wytwarzaną w czasie pracy przez urządzenie próżnię. Im wyższa wartość podciśnienia, tym lepiej. Szczególnie w przypadku, gdy w ten sposób zabezpieczana będzie surowa żywność, a zwłaszcza mięso. Drugi z tych parametrów wpływa na pracę całego urządzenia – im wydajniejsza pompa, tym szybciej pracuje urządzenie, a woreczki czy folia są lepiej „wysysane”. To daje pewność, że jedzenie jest dobrze zabezpieczone przed psuciem się w wyniku rozwoju mikroorganizmów. Tutaj dobrze jest też sprawdzić, jak zgrzewane są worki czy folia – najlepiej zdecydować się na urządzenie umożliwiające ich podwójne lub potrójne zgrzanie.


Przeczytaj również: Jaka suszarka do grzybów sprawdzi się najlepiej?

Na co jeszcze zwrócić uwagę, wybierając zgrzewarkę próżniową?

Przy wyborze tego urządzenia na użytek domowy warto zwrócić uwagę na jego wymiary i wagę, a także łatwość obsługi. Zazwyczaj zgrzewarki domowe mają niewielkie rozmiary – ich szerokość mieści się mniej więcej w granicach 30–50 cm (o wiele szersze są zgrzewarki gastronomiczne). Natomiast waga to zazwyczaj ok. 2 kg.

Przed podjęciem decyzji o tym, jaki konkretnie model się wybierze, dobrze jest dowiedzieć się, czy dodawane są do niego worki lub folia. Do zgrzewarki próżniowej w zestawie może być dodanych kilka ich sztuk. Bardzo często jednak trzeba je od razu dokupić. Dobrze jest sprawdzić wcześniej, ile kosztują akcesoria pasujące do konkretnego urządzenia i czy są one powszechnie dostępne.

Wyposaż swoją kuchnię w niezbędny sprzęt i produkty. Rób zakupy z PAYBACK i zacznij oszczędzać dzięki punktom. Jak wolisz robić zakupy?