Formy do pieczenia czy blacha? Jakie są różnice?

Strona GłównaPAYBACK EkstraKuchnia ● Formy do pieczenia

Co jest lepsze do pieczenia: metalowa forma czy ceramiczna blacha? Takie pytanie zadaje sobie często niejeden miłośnik gotowania. Odpowiedź na nie jest prosta – wszystko zależy od rodzaju przyrządzanej potrawy.

Żeby dana potrawa wyszła dobrze, trzeba ją m.in. przygotować w odpowiednim naczyniu. Żaden tort, ciasto, tarta, pizza, zapiekanka czy chleb nie uda się bez właściwej formy lub blachy do pieczenia.

Blachy do pieczenia ciast – jakie wybrać?

Blachy do pieczenia sprawdzą się zarówno do przygotowywania warzyw oraz mięs, jak i ciast i ciasteczek. Dostępne są one wielu kształtach i wielkościach. Najczęściej spotykane wymiary to: 24 × 24 cm, 41 × 30 cm, 30 × 25 cm, 28 × 23 cm, 37 × 27 cm czy 39 × 34 cm. Popularna keksówka zaś ma zazwyczaj rozmiar 25 × 10 cm lub 35 × 12 cm i wysokość ok. 7–8 cm. Jeśli chodzi o tworzywo, z jakiego naczynia do pieczenia są wykonywane, to najczęściej używane są blachy ze stali nierdzewnej. Konsumenci doceniają ich wysoką jakość i odporność na uszkodzenia. Dobra blacha powinna być fakturowana. Taka powierzchnia bowiem sprawia, że wypieki łatwo odchodzą od dna i boków. Podobny efekt zapewnia także forma do pieczenia ze stali węglowej, która jest powlekana nieprzywierającą warstwą non-stick. Jest ona gwarantem pysznych wypieków bez ryzyka przywarcia ich do ścianek naczynia. Tańszą alternatywą jest blacha ocynowana. Kosztuje ona nawet mniej niż 10 zł.

Warte polecenia są też naczynia do pieczenia z wyjmowanym dnem oraz blacha z pokrywą. Doskonale sprawdza się ona w sytuacji, kiedy gotowy wypiek zamierza się przewieźć, np. na jakąś uroczystość rodzinną.


Przeczytaj również: Niezastąpiona w każdej kuchni – brytfanna do pieczenia mięs, ciast i zapiekanek

Czym wyczyścić blachę do pieczenia ciasta?

Dobrym sposobem na to, żeby wyczyścić blachę do pieczenia, jest przygotowanie pasty z sody oczyszczonej i niewielkiej ilości wody. To świetny środek, którym można skutecznie usunąć spaleniznę. Z tłuszczem zaś dobrze rozprawi się zwykła sól kuchenna. Formę należy posypać konserwantem i wstawić ją do rozgrzanego piekarnika. Należy ją wyjąć, dopiero gdy sól zbrązowieje.


Może CIę zainteresować: Niezbędne akcesoria do kuchni – co warto mieć?

Popularne rodzaje form do pieczenia

Naczynia wstawiane do piekarnika mogą być wykonane z wytrzymałej i odpornej na korozję ceramiki, metalu (aluminiowe, ze stali nierdzewnej czy pokryte powłoką teflonową), szkła lub silikonu. Co ciekawe, istnieją nawet papierowe formy do pieczenia, które są odporne na zamoczenia, tłuszcz i wysoką temperaturę. Jednorazówki mogą być też wykonane z aluminium. Są tanie, bo ich koszt to wydatek jedynie kilkudziesięciu groszy, i uniwersalne. Naczynia te mogą też odgrywać rolę opakowań na żywność. Często znajdują również zastosowanie przy wypiekaniu keksów. Równie dobrze sprawdzają się do przygotowywania pasztetów.

Szklane formy do pieczenia przydają się natomiast do przyrządzania potraw obiadowych. Są niezastąpione do przygotowania pysznych zapiekanek, lasagne czy aromatycznych mięs, np. w przyprawach i winie. Niskie naczynie żaroodporne wykonane z tego rodzaju materiału doskonale sprawdzi się do robienia wybornych tart na słodko lub słono.

Forma do pieczenia chleba ze stali nierdzewnej to zaś coś dla zwolenników przygotowywania domowych wypieków według własnych przepisów. Ta z pokrywką sprawi, że pieczywo będzie chrupiące na zewnątrz i miękkie w środku. Z kolei forma do chleba na zakwasie nie powinna być wykonana z metalu. Dlaczego? Okazuje się bowiem, że zakwas może wejść z nim w reakcje. Dlatego naczynia zrobione z ceramiki będą zdecydowanie trafniejszym wyborem.

Wśród akcesoriów kuchennych miłośników słodkości powinna znaleźć się także forma do pieczenia tortów i babeczek. Ta pierwsza ma odpinane boki, co pozwala na sprawne przełożenie ciasta na paterę. Może być ona w kształcie koła, kwadratu, serca czy kwiatka. Jeśli zaś chodzi o babeczki, to praktycznymi naczyniami do ich wypieku są formy wykonane z teflonu (wymagają one jednak zastosowania papilotek) lub z silikonu. Dzięki zastosowaniu tych drugich można skrócić czas pieczenia nawet o 20%. Co ważne, zapobiegają one też przywieraniu ciasta.

Formy do pieczenia babek to kolejny must have każdej pani domu, która kocha słodkie rarytasy i lubi rozpieszczać nimi swoich bliskich. Takie akcesorium przydaje się zwłaszcza w okresie wielkanocnym. Tradycyjne ciasto, które gości wtedy na każdym polskim stole, jest wypiekane właśnie w takim naczyniu. To dzięki niemu babka nabiera swojego charakterystycznego kształtu. Wybierając idealną formę do jej pieczenia, warto zwrócić uwagę na żłobienia. Im jest ich więcej, tym bardziej atrakcyjne wizualnie będzie ciasto.

Bardzo ciekawym gadżetem są także efektowne przestrzenne foremki do pieczenia ciastek. Dzięki nim można wyczarować wspaniałe wypieki 3D, udekorować je kolorowym lukrem i zachwycić gości.