Brytfanna to naczynie wykorzystywane zarówno do przygotowywania dań wieloskładnikowych, np. zapiekanek warzywnych, jak i do pieczenia ciast czy chleba. Wielofunkcyjne naczynie, będące połączeniem patelni z garnkiem, pozwala smażyć, dusić i piec zdrowe potrawy.
Przygotowywanie posiłków w brytfannie ma wiele zalet, możliwe staje się m.in. niemal całkowite zrezygnowanie z tłuszczu. Pieczenie w brytfannie pozwala na stworzenie zdrowego posiłku, zachowujących wartości odżywcze i soczystych dań. Potrawy przygotowane lub nawet podawane w brytfannie doskonale utrzymują ciepło, co pozwala na dłuższe delektowanie się posiłkiem. W ofercie producentów znajdują się brytfanny żeliwne, emaliowane, szklane, ceramiczne, teflonowe oraz gliniane, z pokrywkami lub otwarte, elektryczne, przeznaczone na kuchnie indukcyjne lub gazowe.