Niezbędne akcesoria do kuchni – co warto mieć?

Strona GłównaPAYBACK EkstraKuchnia ● Akcesoria do kuchni

Akcesoria kuchenne potrzebne są każdemu, nawet tym, którzy ze sztuką kulinarną nie mają nic wspólnego. Dzieli się je ze względu na przeznaczenie i materiał, z jakiego zostały wyprodukowane. Z reguły są odporne na uszkodzenia i wysoką temperaturę.

Do najpotrzebniejszych akcesoriów kuchennych należą sztućce, niezbędna jest również zastawa stołowa. Miłośnik gotowania nie może obyć się też bez dobrego noża, który ułatwia bezpieczne i efektywne krojenie. Akcesoria kuchenne, o których warto pomyśleć, by móc w dowolnej chwili przyrządzić pyszne przekąski czy dania dla rodziny i przyjaciół, to także garnki, patelnie i foremki do pieczenia.

Akcesoria kuchenne – niezbędny pomocnik każdego kucharza

Akcesoria kuchenne to przedmioty, bez których gotowanie byłoby niemożliwe. Zaliczyć do nich należy sztućce, zastawy obiadowe, chlebaki, suszarki do naczyń, garnki, patelnie, foremki do ciasta itd. Każdy młody człowiek, który rozpoczyna samodzielne życie i decyduje się na kupno lub wynajem mieszkania, w pierwszej kolejności powinien się w nie zaopatrzyć. Bez względu na to, czy wybór padnie na tanie akcesoria kuchenne, czy będzie to coś ekskluzywnego z wyższej półki, jedno jest pewne – wszystkie ułatwiają przygotowywanie posiłków. Różnią się nie tylko ceną. Niektóre z nich wykonane są ze stali nierdzewnej, teflonu, szkła czy porcelany. Dostępne są również bambusowe, silikonowe i drewniane akcesoria kuchenne. Materiał, z jakiego powstają, ma wpływ na ich odporność na uszkodzenia, wielokrotne mycie w zmywarce i wysoką temperaturę, która panuje w piekarniku. Dzięki temu można wybrać te najtrwalsze.

Wybierając akcesoria do kuchni, należy brać pod uwagę dopasowanie do stylu, w jakim zaaranżowano wnętrze. Znaczenie ma również dominująca w nim kolorystyka. Nowoczesne, designerskie akcesoria do kuchni wybierają zwolennicy nowatorskich rozwiązań, którzy stronią od tradycyjnie wyglądających przedmiotów. Z kolei miłośnicy klasyki raczej unikają śmiesznych, niecodziennych akcesoriów.

Akcesoria kuchenne do spożywania posiłków

Do najważniejszych akcesoriów kuchennych zalicza się sztućce. Największą popularnością cieszą się łyżki, widelce, noże wykonane ze stali nierdzewnej. Są tanie, odporne na korozję, a ich czyszczenie jest łatwe i szybkie (mogą być myte w zmywarce). Zestaw akcesoriów kuchennych składający się z najpotrzebniejszych sztućców nierzadko jest bogato zdobiony, ale dostępne są również minimalistyczne komplety. Osoby dysponujące większym budżetem mogą zdecydować się na srebrne sztućce. Niestety, trzeba je myć ręcznie, w dodatku wymagają polerowania. Dla zabieganych lepszym rozwiązaniem będą bardziej praktyczne zestawy sztućców ze stali nierdzewnej.

Zastawa stołowa to kolejne kuchenne akcesoria, bez których jedzenie posiłków byłoby utrudnione. Są one niezbędne w trakcie wszystkich posiłków. Wybierając zastawę stołową, należy zwrócić uwagę na to, by pozwalała na serwowanie różnego rodzaju potraw oraz gorących napojów (kawy, herbaty). Jeśli jest to możliwe, warto zaopatrzyć się w dwa komplety naczyń – do codziennego użytku i na wyjątkowe okazje. Akcesoria kuchenne, z których korzysta się na co dzień, mogą mieć mniej formalny charakter, z kolei zestaw na święta powinien być bardziej elegancki. Należy również wziąć pod uwagę wielkość serwisu obiadowego. Można dostać komplety naczyń dla 4, 6, 12, 18, a nawet 24 osób.

Akcesoria kuchenne do przygotowywania posiłków

W trakcie przygotowywania posiłków (zarówno tych na ciepło, jak i na zimno) nie można obyć się bez noży kuchennych. Dzieli się je ze względu na ich przeznaczenie oraz materiał, z którego zostały wykonane. Nóż z klingą ze stali nierdzewnej jest odporny na rdzę, uszkodzenia mechaniczne, długo pozostaje ostry. To najbardziej uniwersalny i najpopularniejszy typ noży. Na rynku znajdują się również noże ceramiczne, których nie da się naostrzyć samodzielnie. Dobrą inwestycją jest nóż tytanowy – ma wysoką cenę, ale może służyć przez długie lata. Z kolei uchwyt noża jest wykonywany z plastiku, perforowanej stali, drewna i gumy pokrytej silikonem. Zapewnia to dobry chwyt i zwiększa bezpieczeństwo podczas pracy w kuchni.

Biorąc pod uwagę przeznaczenie noża, wyróżnia się m.in. nóż do chleba (z charakterystycznym ząbkowaniem), do sera, zakończony ostro nóż do mięsa oraz tasak. Wybór właściwego narzędzia znacznie ułatwia kuchenne zadania.


Przydatny artykuł: Niezbędne akcesoria do warzyw w kuchni.

Akcesoria kuchenne do gotowania, pieczenia, smażenia

Wyposażając kuchnię, nie można zapomnieć o garnkach, których wybór powinien być naprawdę przemyślany. Należy zwrócić uwagę na grubość dna i materiał, z jakiego zostały wykonane. Przykładowo, posiadając płytę indukcyjną, najlepiej zaopatrzyć się w garnki ze stali lub żelaza. Dobry garnek ma ergonomiczny kształt rączek i wygodną pokrywkę. Dzięki temu spada ryzyko poparzenia się podczas gotowania. Niemal w każdym domu znaleźć można również klasyczną patelnię teflonową (np. do naleśników). Jej wadą jest podatność na zarysowania, dlatego korzystając z niej najlepiej posługiwać się silikonowymi lub drewnianymi przyborami kuchennymi. Na rynku znajdują się też przyjazne dla zdrowia patelnie ceramiczne i zdecydowanie odporniejsze na zadrapania patelnie żeliwne. Z kolei miłośnicy słodkich wypieków mogą wybierać między ocynkowanymi blachami do pieczenia ciast a formami ze stali nierdzewnej, silikonu, szkła czy takimi z wyjmowanym dnem.

Wyposaż swoją kuchnię w niezbędny sprzęt i produkty. Rób zakupy z PAYBACK i zacznij oszczędzać dzięki punktom. Jak wolisz robić zakupy?