W jaki sposób dobrać zastawę obiadową – czym się kierować i co jest najważniejsze?

Strona GłównaPAYBACK EkstraKuchnia ● Jak dobrać zastawę obiadową

Zastawa stołowa powinna być nie tylko elegancka, ale również funkcjonalna. Efekt wizualny to nie wszystko, liczy się również komfort użytkowania. Zatem lepiej wybierać tradycyjne kształty czy postawić na nowoczesną zastawę stołową? Poznaj najważniejsze zasady dobierania zastawy do stołu.

Gwarancją udanego przyjęcia lub rodzinnego obiadu są nie tylko smaczne potrawy, ale także pięknie i funkcjonalnie zaaranżowany stół. Bardzo ważnym elementem aranżacji jest zastawa stołowa. Sprawdź, jak prawidłowo ją dobrać.

Co to jest zastawa stołowa i jakie są jej rodzaje?

Mianem zastawy stołowej lub serwisu obiadowego określa się komplet naczyń, w których podawane są posiłki. Jej doskonałym uzupełnieniem jest zastawa śniadaniowa oraz kawowa, która składa się z filiżanek lub kubków, spodków oraz opcjonalnie dzbanka i mlecznika. Należy też pamiętać o nieodzownym towarzyszu zastawy stołowej jakim jest zestaw sztućców - bez niego nie obejdziemy się w kuchni. Choć ciężko mówić o sztywnym podziale na rodzaje zastaw, to można wyróżnić serwisy do codziennego użytku oraz odświętne. Naczynia używane na co dzień są zazwyczaj mniej wytworne i wykonane z mniej szlachetnych materiałów, np. z fajansu lub szkła domowego. Ekskluzywna i świąteczna zastawa stołowa to opcja na wystawne przyjęcie lub niedzielny obiad w gronie najbliższych. Taki komplet będzie się wyróżniał dobrą jakością surowców, z jakich został wykonany, a także motywami ozdobnymi. Choć wszystko zależy od gustów użytkowników, to w tym przypadku najczęściej króluje klasyka i minimalizm. Dlatego chętnie wybierane są białe zastawy stołowe, często bez dodatkowych dekoracji, jednakże coraz częściej spotykane są również komplety obiadowe z florystycznymi lub abstrakcyjnymi zdobieniami. Jest to typowe dla nowoczesnych zastaw stołowych, które dopuszczają różnorodne wzornictwo i odważne połączenia kolorystyczne. Zastawy stołowe można podzielić również według kształtu naczyń. Jeszcze kilkanaście lat temu występowały jedynie okrągłe komplety, które teraz częściowo ustępują miejsca kwadratowym zastawom obiadowym. To propozycja dla osób lubiących awangardowe i rozwiązania, najlepiej sprawdzi się w nowocześnie urządzonych wnętrzach.

Na co zwrócić uwagę, wybierając zastawy obiadowe?

Przed zakupem zastawy kuchennej warto uświadomić sobie, co wchodzi w jej skład. Każdy komplet powinien zawierać takie elementy jak: płytkie i głębokie talerze obiadowe, talerzyki deserowe, sosjerki, półmiski, salaterki oraz waza. Dlatego najlepszym rozwiązaniem jest kupno gotowej zastawy stołowej, którą zawsze można uzupełnić o dodatkowe naczynia (np. bulionówki, pucharki, mleczniki, przyprawniki, dzbanki, cukierniczki). Warto również zwrócić uwagę na wielkość kompletu. Optymalna jest zastawa stołowa na 12 osób. Naczynia nie zajmują dużo miejsca w szafce, a ich ilość pozwala zorganizować całkiem duże przyjęcie.

Funkcjonalny serwis obiadowy powinien być wykonany z wysokiej jakości materiału. To gwarantuje jego żywotność, dzięki czemu będzie służył przez wiele lat. Warto wybrać zastawę stołową z prawdziwej porcelany, która charakteryzuje się nie tylko trwałością, ale również elegancką formą. Dobrze, jeśli ma uniwersalny wzór, który pomoże uniknąć problemów z aranżacją stołu odpowiednią do danej okazji. Kolorowe zastawy stołowe mogą się okazać nietrafionym wyborem, ponieważ będą pasować nie do każdego przyjęcia. Ponadto w przypadku zniszczeń dużo prościej skompletować naczynia o minimalistycznym wzornictwie niż o wyszukanych motywach.

Nie bez znaczenia są również kształt i głębokość naczyń. Kwadratowe zastawy stołowe są mniej poręczne i korzystanie z nich czasem jest problematyczne, zwłaszcza w przypadku talerzy lub misek do zupy. Choć ich wygląd bywa bardzo oryginalny, mogą być nieco mniej funkcjonalne niż okrągłe naczynia. To samo dotyczy zbyt płaskich lub zbyt głębokich talerzy czy misek. Dlatego przed zakupem warto zwrócić uwagę na pojemność, aby korzystanie ze wszystkich elementów zastawy stołowej było przyjemne i wygodne.

Jaką zastawę stołową wybrać?

Serwisy obiadowe przestały pełnić funkcję jedynie użytkową. Stały się bardzo ważnym elementem wystroju wnętrz, nie tylko na stole, ale również w ujęciu całościowej aranżacji kuchni lub salonu. Niektórzy przy wyborze kierują się względami estetycznymi, często pomijając funkcjonalność, ale współczesne zastawy stołowe często łączą te dwie cechy. Złotym środkiem jest np. biała, porcelanowa zastawa stołowa pozbawiona dodatkowych zdobień. W przypadku serwisów obiadowych w bardziej nowoczesnym stylu można zdecydować się na inną kolorystykę. Dobrze, jeśli będzie stonowana i minimalistyczna, jak np. czarna zastawa stołowa lub komplet w odcieniach szarości. Biorąc pod uwagę te cechy, bez problemu można wybrać zastawę, która będzie elegancka, a jednocześnie funkcjonalna.

Wyposaż swoją kuchnię w niezbędny sprzęt i produkty. Rób zakupy z PAYBACK i zacznij oszczędzać dzięki punktom. Jak wolisz robić zakupy?