Pomysł na obiad bez mięsa – szybki, sycący, lekki

Strona GłównaPAYBACK EkstraKuchnia ● Pomysł na obiad bez mięsa

Tradycyjna polska kuchnia to głównie dania mięsne, jednak przy odrobinie wysiłku nawet klasyczne potrawy można przygotować w wersji wegetariańskiej. Poznaj nasze szybkie i łatwe przepisy na dania wegetariańskie i przekonaj się, że obiad bez mięsa też może być sycący.

Na bezmięsną dietę przechodzi coraz więcej osób, a w ostatnich latach także prawdziwi mięsożercy chętniej decydują się na wypróbowanie typowo jarskich potraw. Dlatego, nawet jeśli na co dzień w twoim menu pojawia się mięso, raz na jakiś czas możesz zjeść wegetariański lub wegański posiłek. Poznaj najlepsze pomysły na obiad bez mięsa, które przygotujesz z łatwo dostępnych produktów. Wśród partnerów PAYBACK znajdziesz m.in. bdsklep.pl, StraganZdrowia.pl, Polski Koszyk oraz Frisco.pl, czyli sklepy, w których kupisz nie tylko suche składniki takie jak kasza, mąka czy ryż, lecz także zdrową żywność, świeże owoce i warzywa z dostawą do domu.

Przepisy na obiad bez mięsa – co przygotować?

Warzywa zapiekane w piekarniku

Pieczone warzywa to obiad, który jest nie tylko smaczny i sycący, lecz także niezwykle szybki w przygotowaniu. Obieranie i krojenie składników zajmuje zaledwie kilka minut, a jeśli zrobisz nieco więcej porcji, to możesz wziąć je na wynos – do szkoły, pracy lub na uczelnię. Odpowiednio przyprawione świetnie smakują, miłośnicy sosów mogą podawać je jednak z jogurtem i czosnkiem albo wymieszanymi w proporcjach 1:1 majonezem i keczupem. W zależności od wielkości porcji warzywa zapiekane w piekarniku mogą być głównym posiłkiem albo bezmięsnym drugim daniem.

Składniki (na 2 porcje):

  • 4 marchewki,
  • 1 burak,
  • ½ selera,
  • ½ pietruszki,
  • ½ brokuła,
  • 3 łyżki oleju rzepakowego,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej,
  • ½ łyżeczki soli,
  • ½ łyżeczki pieprzu,
  • ¼ łyżeczki ziół prowansalskich.

Przygotowanie krok po kroku:

  • W niedużej misce wymieszaj olej z przyprawami,
  • Wyłóż blachę papierem do pieczenia,
  • Rozgrzej piekarnik do 190℃,
  • Warzywa umyj i pokrój w plastry lub kostkę. Pamiętaj, żeby wszystkie były jednak podobnej grubości (dzięki temu zmiękną w tym samym czasie),
  • Przełóż warzywa do miski, zalej je olejem i dokładnie wymieszaj, aby tłuszcz dotarł do każdego kawałka,
  • Przełóż warzywa na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, na nie połóż kolejną warstwę papieru,
  • Całość włóż do piekarnika na ok. 20–30 minut. Warzywa możesz jeść na zimno lub na gorąco.

Burgery warzywne z buraka

Burgery warzywne to świetny pomysł na szybki obiad bez mięsa. Kotlety możesz podawać w tradycyjny sposób, czyli w bułce z pomidorem, cebulką i serem, albo potraktować je jako dodatek do kaszy, pieczonych ziemniaków lub innych warzyw. Burgery z buraka są sycące, proste w przygotowaniu i niezwykle chrupiące, a jeśli zrobisz ich więcej, możesz zamrozić kilka porcji, rozdzielając poszczególne kotlety papierem do pieczenia lub folią aluminiową.

Składniki na 15 kotletów z buraka:

  • 200 g buraków,
  • 300 g kaszy jaglanej,
  • 4 łyżki kukurydzy konserwowej,
  • 4 łyżki oleju rzepakowego,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 1 cebula czerwona,
  • ½ szklanki nasion słonecznika,
  • ½ szklanki nasion sezamu,
  • 4 łyżki bułki tartej,
  • sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie burgerów warzywnych:

  • Kaszę jaglaną ugotuj na sypko i dobrze odcedź,
  • Rozgrzej piekarnik do 200℃. Blachę wyłóż papierem do pieczenia,
  • Umyte i obrane buraki zetrzyj do dużej miski na tarce o grubych oczkach,
  • Pokrój cebulę w drobną kostkę, przeciśnij czosnek przez praskę i dodaj oba składniki do buraków,
  • Do miski wsyp kaszę, dodaj kukurydzę, olej, pestki sezamu i słonecznika oraz bułkę tartą. Całość dokładnie wymieszaj, aby uzyskać jednolitą konsystencję,
  • Z masy uformuj płaskie kotlety na burgery i układaj je na blasze wyłożonej papierem. Jeśli masa jest zbyt mokra, klei się do rąk i rozpada, możesz dodać nieco więcej bułki tartej,
  • Kotlety włóż do piekarnika na około 30 minut, po 15 minutach obróć je na drugą stronę, aby równomiernie się wysmażyły. Burgery możesz usmażyć również na patelni, na niewielkiej ilości tłuszczu,

Przygotowanie sosu ziołowego


Składniki na sos ziołowy:

  • 400 g pomidorów z puszki bez skórki,
  • 100 g jogurtu naturalnego (aby uzyskać bardzo gęsty sos, możesz użyć jogurtu greckiego),
  • 1 papryczka chili,
  • 1 łyżka miękkiego masła,
  • 1 łyżeczka kurkumy,
  • ½ łyżeczki ziół prowansalskich,
  • sól i pieprz do smaku.



Przygotowanie sosu ziołowego krok po kroku:

  • Pomidory z puszki odsącz i pokrój w drobną kostkę. Przełóż je do dużej miski,
  • Dodaj jogurt naturalny, posiekaną papryczkę chili, masło i przyprawy. Całość wymieszaj,
  • Przelej sos do słoiczka i przechowuj w lodówce,

Czym zastąpić mięso

Pulpety z ciecierzycy z sosem ziołowym

Składniki na około 10 pulpetów:

  • 200 g ciecierzycy konserwowej,
  • 100 g kaszy jaglanej,
  • 4 łyżki bułki tartej,
  • 1 jajko,
  • 2 łyżki oleju rzepakowego,
  • 1 cebula,
  • 1 łyżeczka przyprawy do mięsa mielonego,
  • ½ łyżeczki papryki słodkiej,
  • ½ łyżeczki kminu rzymskiego,
  • sól i pieprz do smaku,
  • bułka tarta do obtoczenia pulpetów,
  • olej do smażenia.

Przygotowanie pulpetów:

  • Ugotuj kaszę jaglaną zgodnie z informacjami podanymi na opakowaniu, a następnie dokładnie ją odcedź i przesyp do miski,
  • Do oddzielnej miski wsyp odcedzoną ciecierzycę, zmiksuj ją na gładką masę i przełóż do miski z kaszą,
  • Cebulę pokrój w drobną kostkę i usmaż na oleju rzepakowym. Dodaj do kaszy i ciecierzycy, dokładnie wymieszaj,
  • Do mieszanki na pulpety wbij jajko, dodaj bułkę tartą i przyprawy,
  • Wilgotnymi rękoma formuj pulpety z mieszanki i obtaczaj je w bułce tartej,
  • Pulpety smaż na rozgrzanej patelni z każdej strony, aż się zarumienią. Podawaj z sosem ziołowym i ulubioną sałatką lub pieczonymi ziemniakami.

Leczo z pieczarkami

Wegetariańskie leczo smakuje równie dobrze, jak wersja z mięsem. Jest proste w przygotowaniu i niezwykle tanie, a przy tym sycące.

Składniki na 4 porcje:

  • 200 g pomidorów w puszce,
  • 500 g pieczarek,
  • 1 cebula,
  • 1 papryka żółta,
  • 1 papryka czerwona,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego,
  • sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie warzywnego leczo:

  • Na oliwie podsmaż pokrojoną w drobną kostkę cebulkę,
  • Pieczarki umyj i pokrój w cienkie plastry,
  • Kiedy cebula się zarumieni, wrzuć na patelnię pieczarki i duś przez chwilę na niewielkim ogniu,
  • Do garnka wlej pomidory z puszki, całość zagotuj,
  • Umyj i pokrój w kostkę papryki, wrzuć je do pomidorów. Całość dokładnie wymieszaj,
  • Po ok. 5 minutach wrzuć do garnka podsmażoną cebulę i pieczarki,
  • Dodaj koncentrat pomidorowy,
  • Gotuj leczo na wolnym ogniu przez co najmniej 15 minut, aby papryka całkowicie zmiękła,
  • Leczo podawaj z chlebem lub bez. Ten przepis możesz wykorzystać również do przygotowania leczo mięsnego – wystarczy, że pod koniec gotowania wrzucisz do garnka drobno pokrojoną kiełbasę.

Obiad bez mięsa – co wegetariańskiego zamówić na drugie danie?

Jeśli nie chcesz przygotowywać obiadu, ale masz ochotę na coś sycącego, zajrzyj na strony internetowe Dominium, KFC, PizzaPortal i Pyszne.pl, które oprócz wielu mięsnych dań mają w swojej ofercie również potrawy jarskie.

Smaczne dania z dostawą do domu lub kupony zniżkowe do restauracji w twoim mieście znajdziesz także na Grouponie. W ten sposób zyskujesz nie tylko smaczne jedzenie – za pieniądze wydane u partnerów PAYBACK otrzymujesz punkty, które możesz wykorzystać w Programie, wymieniając je na nagrody rzeczowe, vouchery do ulubionych sklepów oraz zniżki na atrakcje lub usługi.


Przeczytaj również: Wegański kolagen – co to takiego? Co warto wiedzieć na jego temat?

Wyposaż swoją kuchnię w niezbędny sprzęt i produkty. Rób zakupy z PAYBACK i zacznij oszczędzać dzięki punktom. Jak wolisz robić zakupy?