Jaką patelnię wybrać? Przegląd najważniejszych rodzajów, materiałów i funkcji

PAYBACK EkstraKuchnia ● Jaką patelnię wybrać? Przegląd najważniejszych rodzajów, materiałów i funkcji

09.12.2019

Na rynku dostępnych jest wiele nowoczesnych patelni do smażenia, duszenia i grillowania. Dużą popularnością cieszą się patelnie ceramiczne oraz teflonowe – można na nich smażyć beztłuszczowo. Przy wyborze warto wziąć pod uwagę także materiał, z którego wykonany jest cała patelnia oraz jej zewnętrzna powłoka.

Ciekawym rozwiązaniem oferowanym przez producentów są gotowe zestawy patelni. Taka opcja pozwala nabyć w korzystnej cenie komplet patelni w spójnej stylistyce i różnych rozmiarach, dzięki którym przygotowanie każdego typu dania nie będzie problemem.

Na co zwrócić uwagę przy wyborze patelni?

Przy wyborze konkretnego modelu warto kierować się oznaczeniami producenta, który precyzuje, czy dana patelnia nadaje się na gaz, kuchenkę elektryczną, płytę ceramiczną czy indukcyjną. Specjalna patelnia indukcyjna działa na takiej płycie grzewczej bez zarzutu, podczas gdy inne mogą się na niej w ogóle nie nagrzewać. Warto zadbać, by również patelnia grillowa czy do naleśników nadawała się na indukcję i uniknąć niemiłych niespodzianek przy gotowaniu. Trzeba także pamiętać, że nie wszystkie patelnie nadają się do mycia w zmywarce. Przy wyborze konkretnego modelu dobrze też kierować się indywidualnymi preferencjami kulinarnymi. Niektórym wystarczy niewielka i stosunkowo płytka patelnia. Inni będą potrzebowali takiej o średnicy 30 cm i znacznej głębokości, by ugotować gulasz dla dużej rodziny.

O czym jeszcze należy pamiętać? Patelnie mają różną wagę. Te ciężkie, o wielowarstwowym dnie, doskonale kumulują ciepło, dzięki czemu podczas gotowania zużywa się mniej energii. Warto także kupować modele, które nie zawierają szkodliwych dla zdrowia substancji, szczególnie jeśli przygotowujemy posiłki dla dzieci.

Z czego powinna być wykonana dobra patelnia?

Niezwykle istotną kwestią jest materiał wykorzystany do produkcji tego kuchennego naczynia. Uważa się, że patelnie tytanowe to gwarancja trwałości i wybór na lata. Niedawno do łask wróciły drogie patelnie miedziane – sprawdzą się zwłaszcza u profesjonalnych kucharzy. Popularna patelnia teflonowa jest niezwykle lekka i wygodna w użytkowaniu, żeliwną zaś wyjątkowo trudno udźwignąć. Równie istotna podczas gotowania jest powłoka, która ma kontakt z jedzeniem. Patelnia ceramiczna, granitowa czy marmurowa posiada warstwę nieprzywierającą, co znacznie ułatwia smażenie kotletów, placków ziemniaczanych i panierowanych warzyw. Czasami takie naczynia sprzedawane są pod nazwą „patelnia kamienna”, ponieważ zewnętrzna warstwa imituje skalną powierzchnię. Prezentuje się stylowo i będzie ozdobą każdej kuchni.

Patelnia grillowa – do naleśników, a może wok?

Patelnie różnią się od siebie nie tylko materiałem, lecz także przeznaczeniem – można z ich pomocą przygotować zupełnie inne typy potraw. Na rynku dostępne są oczywiście patelnie teflonowe czy żeliwne umożliwiające standardowe smażenie i duszenie, jednak inne modele będą ciekawym urozmaiceniem podczas gotowania. Na patelni grillowej można przygotować kurczaka, kiełbasę, cukinię czy paprykę z odrobiną oliwy oraz dużą ilością przypraw. Warto zadbać o dodatek świeżych warzyw i sos BBQ, dzięki którym całość będzie przypominała danie z prawdziwego grilla. Głęboka patelnia z pokrywką jest natomiast odpowiednia do przygotowania duszonego mięsa, gulaszu, leczo i innych potraw jednogarnkowych w mniejszej ilości. Szczelne przykrycie pomoże utrzymać wysoką temperaturę wewnątrz naczynia i zminimalizować czas gotowania. Teflonowa patelnia do naleśników to absolutna konieczność dla każdego, kto lubi przygotowywać te popularne placki z nadzieniem na słodko lub słono. Pozwala na smażenie z minimalną ilością oleju i uzyskanie odpowiednio cienkich naleśników. Powierzchnia beztłuszczowa sprawdzi się także podczas robienia dietetycznych placuszków bananowych czy domowej tortilli. Miłośnicy kuchni azjatyckiej nie obędą się z kolei bez głębokiej patelni typu wok, w której smaży się warzywa krótko, ciągle je mieszając lub energicznie podrzucając.

Najlepsze patelnie do zadań specjalnych

Oprócz standardowych patelni można znaleźć także interesujące modele o niecodziennych cechach i wyjątkowej funkcjonalności. Wśród nich warto wyróżnić te z odłączaną rączką. Taka opcja umożliwia przechowywanie jedzenia w lodówce bezpośrednio na patelni. Można dzięki temu zaoszczędzić czas przeznaczony na przekładanie posiłku tam i z powrotem, a także zmniejszyć liczbę brudnych naczyń. Niekiedy producenci zapewniają, że patelnia stalowa nadaje się do używania w piekarniku, co znacznie ułatwia przygotowanie niektórych potraw. Można na przykład podsmażyć na niej mięso z warzywami, a następnie posypać goudą i zapiec. Efektem wstawienia patelni do piekarnika będzie chrupiąca i ciągnąca się warstwa sera o wyśmienitym aromacie. Niektórym użytkownikom zależy natomiast szczególnie na oszczędności energii. Dla takich klientów producenci przygotowali modele pozwalające na zmniejszenie zużycia energii nawet o 35%. Są to często patelnie granitowe bądź stalowe o przemyślanej konstrukcji.

⬇️ zAPPunktuj bezpiecznie w domu - zobacz promocje sklepów online⬇️