Jaką naleśnikarkę wybrać – elektryczną czy gazową? Czy naleśniki z naleśnikarki są lepsze?

Strona GłównaPAYBACK EkstraKuchnia ● Jaką naleśnikarę wybrać

20.02.2020

Choć naleśniki przyrządzane są w większości polskich domów, zazwyczaj smaży się je na zwykłej patelni. Tymczasem przyrządzenie ich na specjalnej naleśnikarce może nie tylko dać doskonałe efekty smakowe, lecz także usprawnić i przyspieszyć proces smażenia.

Na rynku dostępne są naleśnikarki domowe i gastronomiczne. Różnią się one przede wszystkim obudową i wielkością. Ich zasilanie jest głównie gazowe lub elektryczne. Czy warto kupić naleśnikarkę? Jaki model najlepiej wybrać?

Czy warto kupić naleśnikarkę?

To urządzenie jest wykorzystywane przede wszystkim w gastronomii, pozwala bowiem na wyjątkowo szybkie i sprawne przygotowanie naleśników. Również zakup domowej naleśnikarki ma wiele zalet, Doskonale sprawdzi się ona szczególnie w przypadku dużych rodzin i prawdziwych miłośników tej potrawy. Dodatkowo można na niej smażyć naleśniki bez tłuszczu, dzięki czemu są zdrowsze i mniej kaloryczne, o naleśnikarce powinny więc pomyśleć osoby dbające o figurę. Dzięki smażeniu bez tłuszczu naleśniki wyjdą bardziej chrupiące.

Wiele naleśnikarek pod płytą grzewczą ma również wygodną półkę, na której można przechowywać usmażone już ciasto. Warto pamiętać, że takie urządzenie doskonale sprawdza się też do odgrzewania już gotowych naleśników, przyrządzania dań na ich bazie, np. krokietów, a także smażenia nieco mniej popularnych w Polsce pancakes, czyli grubych naleśników, bardzo często podawanych na słodko, np. z piankami marshmallow lub syropem klonowym.

Jak wybrać naleśnikarkę?

Przede wszystkim należy rozróżnić naleśnikarki domowe od profesjonalnych. Te stosowane w gastronomii są większe, często o mocniejszej obudowie i większej mocy, co dodatkowo przyspiesza smażenie naleśników. Jednocześnie są one znacznie droższe od modeli przeznaczonych do stosowania w domu. Zwykle jednak ich parametry nie przydają się poza lokalami gastronomicznymi. Dlatego do domu wystarczy tańszy model w plastikowej obudowie. Nie oznacza to jednak, że rodzaj i jakość naleśnikarki nie mają znaczenia dla użytkowników indywidualnych.

Przy wyborze naleśnikarki warto zwrócić uwagę m.in. na sposób zasilania. Na rynku można znaleźć przede wszystkim:

  • naleśnikarki gazowe – najczęściej stosowane są w gastronomii, ale niekiedy można znaleźć również modele przeznaczone do użytku domowego. Ich zaletą jest mnogość rozmiarów płyt grzewczych, a także możliwość smażenia kilku naleśników jednocześnie. Kłopotliwa może być jednak konieczność podłączenia tego typu naleśnikarki do źródła gazu,

  • naleśnikarki elektryczne – najpopularniejsze rozwiązanie w przypadku naleśnikarek domowych. Są bardzo wygodne, wystarczy bowiem podłączyć urządzenie do prądu. Naleśnikarki elektryczne mają zazwyczaj od jednej do maksymalnie dwóch płyt grzewczych.


Sklepy w których kupisz opisywany produkt

Parametry naleśnikarek, na które warto zwrócić uwagę

W sklepach dostępne są także automatyczne naleśnikarki. Jednak te duże urządzenia przeznaczone są niemal wyłącznie do użytku profesjonalnego.

Poza sposobem zasilania ważne są również inne parametry, w tym:

  • obudowa – powinna być trwała, aby zapobiegać uszkodzeniom urządzenia,

  • termoizolacja – dzięki niej można uniknąć nie tylko uszkodzenia naleśnikarki, lecz także dotkliwych poparzeń podczas jej użytkowania,

  • moc – domowe naleśnikarki najczęściej mają moc 900 W, która jest idealna do szybkiego i równomiernego smażenia ciasta,

  • termostat – daje więcej możliwości, w tym efektywnego podgrzewania i smażenia różnego typu dań, a przy tym pozwala na większą kontrolę procesu przyrządzania potraw,

  • wielkość i kształt płyty grzewczej – dla wygodnej pracy jej średnica nie powinna być mniejsza niż 30 cm. Powierzchnia musi być zupełnie płaska, aby ułatwić zdejmowanie gotowych naleśników. Niektórzy producenci oferują również płyty grzewcze z wyższymi brzegami, co zapobiega skapywaniu masy i brudzeniu urządzenia oraz blatu,

  • obecność szpatułki – specjalne akcesorium w kształcie litery „T” pomaga w dokładnym rozprowadzaniu płynnej masy po powierzchni płyty,

  • chowany w obudowie kabel – niezwykle wygodny w domowej kuchni,

  • lampka kontrolna – natychmiast sygnalizuje, że urządzenie zakończyło swoją pracę.


Wybór odpowiedniej naleśnikarki może znacznie usprawnić pracę w kuchni, a przy tym pozwolić cieszyć się zupełnie nową jakością dania. Pyszne placki smażone bez tłuszczu to prawdziwa uczta dla smakoszy, dlatego każdy miłośnik naleśników powinien zastanowić się nad zakupem takiego urządzenia.


Zarejestruj swoją kartę PAYBACK, żeby dostawać kupony, a zebrane punkty wymieniać na nagrody. Nie masz karty? Zamów ją za darmo do domu!