Świadomość tego, że sposób przygotowywania jedzenia może wpływać na zdrowie, jest coraz większa w społeczeństwie. Już od dłuższego czasu zastanawiano się, w jaki sposób smażyć zdrowiej. To właśnie smażenie jest uważane za jedną z najmniej zdrowych metod obróbki termicznej żywności. Przygotowywane tak dania mogą obciążać wątrobę, a w zależności od tłuszczu, jaki się wykorzystuje, także znacznie podnosić cholesterol oraz obciążać układ trawienny i krwionośny.
Z tego też powodu producenci akcesoriów i sprzętów używanych w kuchni chcą oferować produkty pozwalające na przygotowywanie dań bez użycia oleju lub z jego niewielką ilością. Prawdziwym hitem kilka lat temu stały się patelnie, które umożliwiały smażenie różnorodnych potraw praktycznie bez tłuszczu. Ich powłoka jest nieprzywierająca, więc znacznie zmniejsza się ryzyko przypalenia jedzenia, co często zdarza się podczas tradycyjnego smażenia.
Obecnie coraz większym zainteresowaniem cieszą się urządzenia elektryczne umożliwiające beztłuszczowe gotowanie i smażenie. To wielofunkcyjne frytkownice beztłuszczowe.