Czarna patelnia z przykrywką

Najlepsza patelnia do smażenia - patelnia z pokrywą Granite Ambition 28 cm

Strona GłównaPAYBACK EkstraKuchnia ● Recenzja patelni Granite Ambition 28 cm

Produkt chwilowo niedostępny.

Dobra patelnia to podstawa. To pierwsza rzecz obok noża, którą kupujemy, gdy urządzamy kuchnię. Wiele osób wtedy zastanawia się, jaka patelnia najlepsza? Którą wybrać? Czym się kierować? Dla mnie odpowiedź jest prosta - najlepsza patelnia to taka, która nadaje się do wszystkiego: do smażenia, do gotowania, do duszenia, do pieczenia; po prostu uniwersalna. Taka, która na dobrą sprawę zastąpi wszystkie inne garnki w kuchni – rondelki, garnek na zupę, brytfankę, a nawet formę do pieczenia. Która zaoszczędzi nam zmywanie kilku rondli i by nie było potrzeba najpierw podsmażyć w patelni, a potem w innym garnku zapiec czy poddusić. Taka, która będzie pojemna i wygodna. Dodatkowo warunkiem koniecznym jest to, by była nieprzywierająca, koniecznie z pokrywką a rączki były wykonane z tworzywa, które nie przeszkadza włożeniu jej do piekarnika.

Czarna patelnia Stone Ambition 28 cm

Kilka słów o cenie



W ostatnim czasie testowałam dużą patelnię granite z pokrywą Aroma Knob System 28 cm. W sklepie PAYBACK można ją zdobyć za 13299 pkt - to równowartość 133 zł – na rynku nie znajdziemy bardziej konkurencyjnej ceny!
Co więcej, wspólnie z PAYBACK mamy dla zainteresowanych prezent – kod rabatowy!

Na recenzowany produkt mamy rabat! Z kodem: PAYBACKEXTRA - rabat w wysokości 5%. Kod należy wprowadzić podczas zakupów – wystarczy, że masz 100°P PAYBACK, aby móc odebrać nagrodę z oferty – pozostałą wartość dopłacisz gotówką.

Czy patelnia granitowa marki Ambition spełniła te oczekiwania? Oczywiście!

A zaraz Wam opowiem dlaczego.

Na początek wypunktuję kilka najważniejszych cech, jakie posiada ta patelnia granitowa.

  • Patelnia Ambition pomimo ogromnego rozmiaru zaskoczyła mnie przyzwoitą wagą, sprawiając naprawdę dobre pierwsze wrażenie. Nikt nie lubi, gdy patelnia waży 5 kg, ponieważ jest niewygodna w użytkowaniu, a przy tej wielkości i budżecie to bardzo często spotykany standard. Mówi się, że im cięższa patelnia, tym lepsza. Nieprawda. Tutaj nie ma takiego problemu, a patelnia okazała się rewelacyjna.

  • Patelnia jest aluminiowa, co zapewnia długotrwałe korzystanie z produktu bez martwienia się o odkształcenia.

  • Patelnia Ambition posiada dwa uchwyty, które są bardzo wygodne – nie zabierają niepotrzebnego miejsca i co najważniejsze, patelnia Ambition dzięki nim nadaje się do piekarnika. Najpierw możemy podsmażyć danie, a potem upiec.

  • Koniecznie muszę tutaj wspomnieć o pokrywie, która w swoim uchwycie ma zamontowany Aroma Knob System. W praktyce oznacza to, że nie musimy podnosić pokrywki, by uzupełnić płyny takie jak woda czy oliwa, tylko wlewamy je w dozownik będący właśnie tym uchwytem. Dzięki temu nasze potrawy pozostają smaczniejsze.

  • Patelnia nadaje się na każdy rodzaj kuchenki, a także do wspomnianego piekarnika.

  • Patelnia Ambition jest inspirowana naturalnym kamieniem, pokryta wewnątrz oryginalną szwajcarską powłoką nieprzywierającą Ilag Granetic. Nie przywiera.

  • I ostatnie: wielkość. Patelnia jest duża, mieści 4200 ml.

Patelnia Stone Ambition 28 cm w piekarniku
Czarna patelnia z pokrywką Stone Ambition 28 cm

Przejdźmy do testów patelni Ambition

By sprawdzić, czy patelnia faktycznie może uzyskać miano najlepszej, moje testy oparłam o przygotowanie trzech bardzo różnych posiłków, które zazwyczaj gotujemy przy użyciu kilku kuchennych sprzętów.

Najpierw ugotowałam zupę z cukinii, gdzie wszystko musiałam podsmażyć, następnie zagotować i poddusić. Przy innej patelni, musiałabym skorzystać jeszcze z rondla. Tutaj ograniczyłam czas przygotowania, a także nie pobrudziłam kolejnego garnka.

Po zupie przyszedł czas na wołowinę po burgundzku.
To danie jest bardzo czasochłonne i wymaga wielu czynności podczas przygotowania, ponieważ najpierw mięso podsmażamy z warzywami, a potem dusimy w piekarniku pod przykryciem przez dwie do trzech godzin w brytfannie, albo garnku żeliwnym. Podczas tego czasu uzupełniamy płyny. Wykonując wcześniej to danie w ciężkim żeliwnym garnku, było dość niebezpiecznie ze względu nie tylko na ogromne obciążenie, ale i na możliwość poparzenia. Tutaj całość przygotowałam tylko w tej jednej patelni i to bez żadnego problemu. Wołowina wyszła przepyszna.

Na deser postawiłam na odwracane ciasto z czereśniami. Nie podłożyłam pod nie nic – żadnego papieru, tylko odrobinę masła, aby nie wysuszyć spodu z racji braku tłuszczu w przepisie. Chciałam sprawdzić, czy wypiek nie przywrze się do dna i da ładnie wyjąć po godzinnym pieczeniu w wysokiej temperaturze. Myślę, że na fotografiach widać, że ciasto jest w stanie nienaruszonym. Wyskoczyło bez problemu. A to dowodzi tego, że ta patelnia granitowa nie przywiera.


Zobacz test patelni Ambition z linii Silverstone o średnicy 26 cm.

Podsumowując – najlepsza patelnia do smażenia zastąpi nam wszystkie garnki w kuchni

Informacja.

Recenzowana patelnia Granite Ambition 28 cm obecnie nie jest dostępna w sprzedaży.
Następcą opisywanego modelu jest patelnia z pokrywą Magnat Ambition 24 cm.
Zapraszamy po szczegóły na stronę.
Pamiętajcie o rabacie na hasło "PAYBACKEXTRA"!

I na zakończenie – przepis na pyszną zupę z cukinii. Do przygotowania oczywiście na patelni Ambition!

Kliknij w baner i odbierz nagrodę z kodem "Ekstrataniej"

Kremowa zupa z cukinii

Składniki:

• 1 kg młodej cukinii

• biała część pora

• 1 l bulionu warzywnego

• 1 marchew

• 2 ząbki czosnku

• 2 serki topione 200 g np. gouda

• masło do podsmażania

• 1 łyżeczka curry

• Parmezan do posypania (najlepiej płatki serowe), bazylia lub pietruszka do przybrania

• makaron nitki do podania, lub grzanki/bagietka.




Wykonanie zupy:

Na patelni rozgrzać masło. Wrzucić posiekany drobno por oraz czosnek przeciśnięty przez praskę. Po minucie dołożyć obraną i startą na grubych oczkach cukinię. Smażyć 5 minut.

Następnie dolać bulion i gotować pod przykryciem 15 minut.
Doprawić przyprawą curry, pieprzem oraz w razie potrzeby solą.

Zupę zmiksować na gładki krem. Dodać pokrojony serek i ponownie rozdrobnić na gładko.

Zupę podawać z cienkim makaronem lub grzankami, posypując wierzch parmezanem.


Zupa cukiniowa w patelni Stone Ambition 28 cm

O autorze:

Katarzyna Rzepecka, autorka bloga https://katarzynarzepecka.pl

Od blisko siedmiu lat inspiruje przepisami kulinarnymi, prowadząc bloga, na którym gromadzi około 100 tysięcy czytelników miesięcznie. Jej przepisy to kuchnia rodzinna, skierowana głównie dla osób gotujących codziennie. Wyznaje jedną podstawową zasadę – ma być nie tylko pięknie, ale i smacznie!

Wyposaż swoją kuchnię w niezbędny sprzęt i produkty. Rób zakupy z PAYBACK i zacznij oszczędzać dzięki punktom. Jak wolisz robić zakupy?