Tortownica – jaką warto wybrać? Jakie są rodzaje?

Strona GłównaPAYBACK EkstraKuchnia ● Tortownica

Tortownica to specjalny rodzaj formy ze zdejmowanym rantem, dzięki któremu można wykonywać biszkopty, serniki na zimno i desery z galaretką o idealnie równych brzegach. Tortownice mogą mieć zróżnicowane ceny, rozmiary i kształty. Różnią się także materiałem wykorzystanym do ich produkcji.

Obecnie prawdziwym hitem są tortownice silikonowe ze szklanym bądź ceramicznym dnem. Stanowią połączenie łatwego do zdejmowania rantu z dekoracyjnym spodem, który nadaje się do zaprezentowania deseru gościom.

Jaki kształt i rozmiar tortownicy wybrać?

Średnica tortownicy może wynosić od zaledwie 10 do nawet 30 cm. Dodatkowo dostępne są formy o regulowanej wielkości, które pozwalają za każdym razem dobrać średnicę do indywidualnych preferencji. Mała tortownica to odpowiedni wybór, gdy chcemy przygotować ciasto dla zaledwie kilku osób. Sprawdzi się również do wykonania górnej warstwy w tortach piętrowych. W przypadku pieczenia ciast dla większej liczby gości, najlepiej skorzystać ze standardowej formy o wielkości co najmniej 24 cm. Ważnym parametrem jest także wysokość rantu. Sernik na zimno da się przygotować w standardowej formie, jednak do wielowarstwowych wypieków przyda się wysoka tortownica – upieczone w niej ciasto można przekroić nawet kilka razy i przełożyć pysznym kremem. Okazałe torty prezentują się zdecydowanie lepiej niż płaskie, szczególnie gdy są odpowiednio udekorowane. Tort wcale nie musi być okrągły – producenci zadbali o przygotowanie form w kształcie serca, motyla, gwiazdy czy kwiatka. Tortownica prostokątna lub kwadratowa pozwala natomiast na wykonanie ciast i deserów na zimno, które można bardzo łatwo pokroić i podzielić między gości.

Przeczytaj również: Prezent na urodziny – jaki upominek wybrać?

Tortownica – ceramiczna czy teflonowa?

Najtańsze tortownice wykonuje się z blachy stalowej – są one łatwo dostępne. Jednak w ofercie sklepów nie brakuje modeli pokrytych specjalnymi powłokami, które ułatwiają pieczenie i pozwalają na poprawę walorów estetycznych tortów. Jeśli do wykonania ciasta będzie wykorzystywany papier do pieczenia, materiał nie ma większego znaczenia. Natomiast w przypadku przelewania masy bezpośrednio do tortownicy najlepiej wybierać modele z powłoką nieprzywierającą, dzięki której brzegi będą idealnie równe. Jest to szczególnie ważne w przypadku ciast z galaretką, deserów na zimno oraz tortów typu naked cake, czyli pozbawionych polewy. Aby uzyskać najlepszy efekt, należy skorzystać z zalet tortownicy ceramicznej, teflonowej lub pokrytej powłoką węglową. Osobnym typem formy do wypieku okrągłych ciast jest tortownica silikonowa, której warto poświęcić więcej uwagi.

Zalety tortownicy silikonowej

Formy wykonane z silikonu zyskały ogromną popularność ze względu na niską cenę i funkcjonalność. Nie wymagają użycia papieru do pieczenia, a dzięki elastyczności i nieprzywierającej powierzchni pozwalają na łatwe wyjmowanie ciast po upieczeniu. Tortownice silikonowe zazwyczaj nie posiadają rantu, który otwierałoby się, by wydostać wypiek ze środka. Nie jest to konieczne właśnie z uwagi na specyfikę materiału. Warto pamiętać, by kupować wyłącznie produkty ze sprawdzonych źródeł, wykonane z silikonu nadającego się do kontaktu z żywnością. Ciekawą propozycją są tortownice silikonowe ze szklanym lub ceramicznym dnem, które stanowią idealny kompromis między estetyką a funkcjonalnością. Rant zdejmuje się po upieczeniu, pozostawiając biszkopt na dekoracyjnej podstawie w kolorze białym lub przezroczystym. Wypiek można swobodnie kroić, nie martwiąc się o uszkodzenie blachy – hartowane szkło lub ceramika są do tego przystosowane, dlatego nie pojawią się na nich rysy. Tortownica ze szklanym dnem sprawdzi się przede wszystkim do serników na zimno i deserów z galaretką, których nie przekłada się po wykonaniu do innego naczynia.

Szklana tortownica do prezentacji wypieków

Jeśli ciasto piecze się w zwykłej blaszanej formie, trzeba dodatkowo zadbać o piękną prezentację gotowego deseru na stole. Do tego celu nadają się patery na nóżce wykonane z ceramiki, szkła lub metalu. Szklana tortownica zapewni odpowiednie podwyższenie i pomoże zaprezentować wypiek w pełnej krasie. Sprawdzi się podczas urodzin, chrzcin, komunii i wesel. Warto zwrócić uwagę na przykład na obrotową tortownicę do krojenia tortów marki CHG. Połączenie szklanej podstawy z metalową nóżką wygląda elegancko i będzie pasowało do każdej aranżacji stołu. Patery mogą być również piętowe lub bogato zdobione. Spośród przeróżnych dostępnych w sklepach modeli warto wyróżnić szklane tortownice z pokrywką. Możliwość zakrycia gotowego tortu w lodówce zapobiega przenikaniu zapachów z innych potraw, a podczas prezentacji wypieku na stole eliminuje problem owadów, które przyciąga słodka masa.

Jak podać tort, czyli co jest ważne poza paterą?

Choć goście zwracają uwagę przede wszystkim na paterę i oczywiście sam tort, nie tylko ich wygląd liczy się dla prawdziwego estety. Znaczenie mają również drobne akcesoria, w tym:

  • łopatka do tortu – zwykle jest wykonana ze stali nierdzewnej, choć spotkać można również modele z materiałów sztucznych lub ceramiki. Najlepiej, aby designem, w tym kolorem, pasowała do patery;
  • nóż do tortu – niekiedy można kupić go w zestawie z łopatką. Warto zdecydować się na zakup kompletu, gdyż prezentuje się niezwykle szykownie. Ważne jest jednak, aby nie zastępować nożem łopatki i nie nakładać nim kawałków tortu, bo nie wygląda to zbyt elegancko;
  • talerzyki i widelczyki – niezbędne dla osób, które często przyjmują gości. Najlepiej, aby pasowały do reszty zastawy, dzięki czemu nakryty stół będzie wyglądał spójnie.

Paterę do tortu okolicznościowego warto wybrać odpowiednią do okazji. Należy też wziąć pod uwagę design, rozmiar i praktyczność samego akcesorium. Po zastanowieniu się nad każdym z wymienionych aspektów z pewnością uda się wybrać tę najlepszą.

Patery do tortów - rodzaje

Przy wyborze patery warto zwrócić uwagę również na jej rodzaj. Istnieją takie modele jak:

  • klasyczna patera na nóżce – najczęściej spotykany typ, czyli okrągły talerz na podwyższeniu. Bardzo dobrze sprawdza się w przypadku niewielkich tortów urodzinowych. Uniwersalna, odpowiednia również na mniej zobowiązujące okazje, np. do podawania ciasta;
  • patera na tort piętrowy – nazywana również paterą piętrową. Najczęstszy wybór na weselach, gdzie królują okazałe wypieki. Bardzo dobrze sprawdzi się też jako patera na tort muffinkowy;
  • patera obrotowa – idealna do dekorowania ciast i tortów, ale nie tylko. Dzięki obrotowej konstrukcji każdy z gości siedzących przy stole będzie mógł swobodnie sięgnąć po odpowiadający mu kawałek wypieku. Wyjątkowo gustowna będzie m.in. obrotowa tortownica CHG, wykonana ze szkła i metalu;
  • patera z kloszem – najlepsza na przyjęcia na świeżym powietrzu. Doskonale ochroni tort przed zanieczyszczeniami z zewnątrz, wysychaniem, a także uciążliwymi owadami.

Dla wielu osób znaczenie będzie mieć też uniwersalność patery do tortu. Bardzo często na jednym akcesorium podaje się nie tylko torty, lecz także ciasta, ciasteczka, pralinki czy inne słodycze. Nie każdy chce kupić dwie lub więcej pater, dlatego taka inwestycja powinna być dobrze przemyślana.

Ważnym parametrem przy zakupie patery jest również cena – przede wszystkim powinna być adekwatna do jakości. Warto też zastanowić się, czy lepiej zainwestować w wyszukaną paterę i zapłacić za nią więcej, czy wybrać tę prostszą i tańszą. Patera do tortu to odpowiedni zakup przede wszystkim dla osób, które często urządzają przyjęcia. W przypadku wesela niekiedy lepszym wyborem będzie jej wypożyczenie.