W czym upiec tartę i jaką formę wybrać?

Strona GłównaPAYBACK EkstraKuchnia ● Tarta

Tarta to jedno z najbardziej znanych i lubianych dań kuchni francuskiej. Wszystko przez to, że można przygotowywać ją na wiele sposobów – zarówno na słodko, jak i wytrawnie, na wielu rodzajach ciast.

Zrobienie idealnej tarty jest nie lada sztuką. Pomocna w tym może okazać się odpowiednio dobrana forma. W czym zatem upiec tartę? Na co jeszcze zwrócić uwagę, aby zachwyciła ona nawet najbardziej wybredne podniebienia? Oto kilka praktycznych wskazówek dotyczących doboru naczynia oraz samego procesu przygotowania ciasta.

Czym jest tarta?

Tarta to danie, którego bazą jest spód wykonany z ciasta. Najpopularniejsze jest to kruche. Jednak do przygotowania przysmaku można też skorzystać z ciasta drożdżowego lub francuskiego (dużo zależy od farszu). Nadzienie może być z kolei słodkie lub wytrawne. Do najpopularniejszych wersji tej potrawy należą: tarta ze szpinakiem i białym serem, z jabłkami i cynamonem, kremem cytrynowym, truskawkami i białą czekoladą.

Charakterystyczny jest też sposób przygotowywania tego dania. Pieczenie tarty zazwyczaj odbywa się dwuetapowo. Najpierw w formie umieszcza się ciasto, nakłuwa się je lub obciąża specjalnymi kulkami (mogą to też być suszone nasiona roślin strączkowych), co ma na celu zapobiegnięcie jego nadmiernemu wyrośnięciu i wstawia do piekarnika. Następnie nakłada się farsz i – w zależności od jego rodzaju – piecze się jeszcze chwile całość lub umieszcza w lodówce (np. tarty z masą czekoladową lub kremami).

W czym piec tartę?

Klasyczna forma do pieczenia tarty ma okrągły kształt i jest niska. Charakterystyczne jest dla niej to, że ma pofalowane brzegi, co pozwala uzyskać ładnie wykończone ciasto. Ma to znaczenie, szczególnie w sytuacji, gdy wypiek w całości stawiany jest na stole. Formy mogą być wykonane z metalu, szkła czy silikonu (te ostatnio stały się bardzo popularne). Ich zaletą jest to, że się nie tłuką, są lekkie i wytrzymałe na niskie i wysokie temperatury. To powoduje, że można w nich zarówno piec, jak i mrozić potrawy. Nie można jednak używać do nich ostrych narzędzi. Dlatego przed pokrojeniem tartę należy wyjąć i przełożyć na paterę lub półmisek. Również metalowe formy stosunkowo łatwo uszkodzić nożem. Szczególnie jeśli ich powierzchnia jest emaliowana lub pokryta powłoką nieprzywierającą. O wiele wytrzymalsze są naczynia szklane – te występują w klasycznym, okrągłym kształcie lub prostokątnym. Te drugie pozwalają zazwyczaj na przygotowanie większej liczby porcji jedzenia.

Jak wyjąć upieczoną tartę z formy?

Tartę przed podaniem kroi się w trójkąty. Można to zrobić bezpośrednio w formie, o ile materiał, z jakiego jest ona wykonana, pozwala na to. Jednak często ciasto to jest tak efektownie zdobione, że gospodarze spotkania, na którym jest ono serwowane, chcą się pochwalić i postawić je w całości. I tutaj niejednokrotnie powstaje problem. Jak wyjąć tartę, nie uszkadzając przy tym formy i samego ciasta?

Rozwiązaniem może być tutaj wykorzystanie naczynia z wyjmowanym dnem. Na pierwszy rzut oka taka forma niczym nie różni się od klasycznej. Pozwala ona również na upieczenie pysznego ciasta. Jednak odpinane dno znacznie ułatwia jego wyciągnięcie. Może ono służyć także jako podstawa, kiedy wypiek chce się położyć na stole. Jeżeli nie ma się takiej blaszki, można wykorzystać tortownicę. Trzeba jednak pamiętać, aby ciastem nie wykładać boków formy na całej wysokości, tylko mniej więcej do połowy (tarta ma stosunkowo niskie brzegi). Zamiast wyjmować dno, zdejmuje się obręcz, która wcześniej zaciskana jest na spodzie.

Stosunkowo łatwo jest wyjąć tartę z formy wykonanej z silikonu – wystarczy ją odgiąć i podstawić pod ciasto deskę lub płaski duży talerz. W przypadku korzystania z naczynia metalowego, szklanego lub ceramicznego dobrze jest posmarować je przed pieczeniem tłuszczem, co zapobiegnie przywieraniu ciasta do ścian. To zdecydowanie ułatwi wyjęcie wypieku, a także krojenie go wewnątrz formy.


Przeczytaj również: Miski – jak wybrać? Na co zwrócić uwagę?

O czym jeszcze należy pamiętać, piekąc tartę?

W tarcie ważne jest zarówno nadzienie, jak i spód. O ile w przypadku farszu można pozwolić sobie na pewną dowolność, tak przy robieniu ciasta trzeba trzymać się kilku zasad. Szczególnie gdy jest ono kruche. Do jego przygotowania należy wykorzystywać wysokiej jakości składniki – unikać margaryny czy sztucznych aromatów. O wiele lepiej stosować masło i naturalny ekstrakt waniliowy. Ciasto kruche musi być wyrabiane szybko, najlepiej w niskiej temperaturze. Przed włożeniem do pieca należy je schłodzić przez ok. 20 minut. Po wyłożeniu formy piecze się je ok. 12 minut (przed nałożeniem farszu), a następnie wstawia do piekarnika razem z nadzieniem na kolejne 15–20 minut. W przypadku, gdy farsz będzie zimny, sam spód piecze się nieco dłużej, aby był idealnie kruchy.