Naczynie żaroodporne – jakie wybrać? Rodzaje

Strona GłównaPAYBACK EkstraKuchnia ● Naczynie żaroodporne

Naczynie żaroodporne powinno znaleźć się w każdej kuchni. Jednak jakie wybrać? W ofercie producentów tego typu akcesoriów kuchennym są dostępne najróżniejsze ich rodzaje. Czy lepsze będzie naczynie żaroodporne z podgrzewaczem, czy też lepiej postawić na małe miseczki żaroodporne?

Musisz przede wszystkim zastanowić się, co i w jakiej ilości będziesz piec najczęściej. Od tego zależy wielkość naczynia. Zwróć też uwagę na to, dla ilu osób zwykle przygotowujesz posiłki. Małe naczynie żaroodporne będzie odpowiednie do zapiekania takich dań jak pulpeciki czy makaronowe rurki. Duże naczynie żaroodporne okaże się o wiele lepszym wyborem w sytuacji, gdy często przygotowujesz mięsne pieczenie lub dania dla wieloosobowej rodziny. Sprawdź, co oferują w tym zakresie partnerzy PAYBACK.

Jakie rodzaje naczyń żaroodpornych są do wyboru?

Zanim zdecydujesz się na konkretne naczynie żaroodporne, zwróć uwagę na jego rodzaj i materiał, z jakiego zostało wykonane. Do najpopularniejszych rozwiązań tego typu zalicza się m.in.:

  • garnek rzymski – tego rodzaju naczynia były stosowane już w starożytności. Wykonuje się je z gliny, są chętnie wybierane m.in. ze względu na to, że pozwalają na przygotowanie soczystych i aromatycznych potraw, szczególnie mięs, bez dodatku tłuszczu. Pamiętaj, że zanim zaczniesz piec w tym naczyniu, musisz je odpowiednio długo moczyć w wodzie (zazwyczaj należy to robić przez ok. 30 minut). Woda wchłonięta przez naczynie podczas pieczenia odparowuje z niego i pozwala na przygotowanie soczystej pieczeni. W odpowiednio dużym garnku rzymskim możesz nawet upiec całą gęś. W tego typu naczyniu wypieka się także chleb – gliniane formy stworzone do przygotowywania pieczywa znajdziesz m.in. u partnera Programu, w sklepie garneczki.pl. Pamiętaj, że kupując online, zbierasz punkty. Przed zrobieniem zakupów sprawdź, czy na stronie PAYBACK są dostępne kupony pozwalające na zdobycie jeszcze większej ilości punktów lojalnościowych;
  • naczynie żaroodporne ceramiczne – ma bardzo szerokie zastosowanie. Materiał, z jakiego zostało wykonane, pozwala na przygotowywanie potraw w piekarniku w bardzo wysokich temperaturach. W tego rodzaju naczyniach można też mrozić dania – to wygodne rozwiązanie, gdy często zostaje spora ilość jedzenia. Dzięki zamrożeniu nie trzeba go wyrzucać. Żaroodporne naczynia ceramiczne są cenione również ze względu na swój dekoracyjny charakter. Ładnie prezentują się w nich potrawy takie jak zapiekanka ziemniaczana, musaka czy lasagne. Takie naczynie żaroodporne często dostępne jest z pokrywką. Można też je położyć na podgrzewaczu, co pozwala utrzymać temperaturę przygotowanego dania przez dłuższy czas;

Szklane naczynia żaroodporne oraz brytfanny

  • szklane naczynie żaroodpornezaleca się stosować je w temperaturze do 300℃. Jest chętnie wybierane, ponieważ zostało wykonane z przezroczystego szkła, co pozwala na lepszą kontrolę stanu pieczonej potrawy, niż w przypadku garnka rzymskiego lub brytfanny. Tego typu naczynia dostępne są w wersji przystosowanej do przygotowywania zapiekanek lub podgrzewania gotowych dań. W większych szklanych naczyniach żaroodpornych z przykrywką można piec pieczenie mięsne, a nawet cały drób np. kurczaka lub indyka;
  • brytfanny – najczęściej wybierane są żeliwne lub emaliowane, jednak coraz popularniejsze stają się także brytfanny wykonane ze stali. Do niektórych modeli dodawane są akcesoria ułatwiające przygotowywanie różnych potraw, np. ruszt lub perforowana nakładka umożliwiająca pieczenie z dodatkiem pary.

Na co należy zwrócić uwagę, wybierając naczynia żaroodporne?

Jedną z ważniejszych kwestii jest rozmiar naczynia żaroodpornego. Powinno ono być dostosowane do potrzeb rodziny oraz rodzaju przygotowywanych potraw. Oprócz klasycznych form do zapiekania dużą popularnością cieszą się także kokilki żaroodporne, które pozwalają na przygotowywanie sufletów lub bardzo małych porcji jedzenia, idealnych dla jednej osoby.

Wybierając naczynie do zapiekania, zwróć również uwagę na jego kształt. Nie tylko wpływa on na walory estetyczne, lecz także może ułatwić przygotowanie konkretnego rodzaju potrawy. Przykładowo, tarty najlepiej piec w okrągłych naczyniach żaroodpornych lub w takich, które mają pofalowany brzeg. Z kolei prostokątne lub kwadratowe formy idealnie nadadzą się do różnego rodzaju zapiekanek, szczególnie lasagne. Szeroki wybór produktów o różnych kształtach i przeznaczeniu znajdziesz m.in. u partnera Programu, w sklepie 4home. Zanim jednak rozpoczniesz zakupy, sprawdź aktualne kupony na stronie PAYBACK – pozwolą ci one zdobyć więcej punktów.

Wyposaż swoją kuchnię w niezbędny sprzęt i produkty. Rób zakupy z PAYBACK i zacznij oszczędzać dzięki punktom. Jak wolisz robić zakupy?