Składniki na około 800 ml lodów:
- 250 ml tłustej śmietanki (co najmniej 30%),
Przygotowanie lodów śmietankowych krok po kroku:
1. W misce utrzyj żółtka z cukrem i przełóż je do kąpieli wodnej nad garnkiem z wrzącą wodą.
2. W osobnym garnku zagotuj mleko. Stopniowo przelewaj je do naczynia z utartymi żółtkami, cały czas mieszając masę trzepaczką.
3. Mieszaj masę do momentu zgęstnienia.
4. Miskę wyciągnij z kąpieli wodnej, przełóż do nowego naczynia i delikatnie mieszaj, aż całość ostygnie.
5. Śmietankę ubij na sztywno, przełóż do przygotowanej wcześniej gęstej masy z jajek i mleka.
6. Całość przełóż do pojemnika i włóż do zamrażarki. Co pół godziny wyciągaj pojemnik i przemieszaj jego zawartość.
7. Lody będą gotowe, gdy masa całkowicie się zamrozi. Najlepiej jednak jeść je dopiero na drugi dzień.