Ciasto filo – gdzie kupić? Co to? Co z niego zrobić?

Strona GłównaPAYBACK EkstraKuchnia ● Ciasto filo

Polacy coraz chętniej sięgają po przepisy z innych krajów. Po boomie na kuchnię azjatycką zainteresowanie ponownie budzą dania europejskie. Szczególnie dużą popularnością cieszą się przepisy z krajów bałkańskich, gdzie jednym z ciekawszych składników jest ciasto filo. Gdzie można je kupić w Polsce?

Produkt ten jest już coraz bardziej dostępny w wielu sklepach, możesz też go przygotować samodzielnie. To jednak proces pracochłonny, dlatego niewiele osób podejmuje się tego zadania. Czym dokładnie jest ciasto filo? Do czego je wykorzystać? Sprawdź również, gdzie kupić ciasto filo.

Co to jest ciasto filo?

Ciasto filo to jeden z produktów spożywczych kojarzonych z krajami południowej Europy, szczególnie z Grecją. Warto jednak wiedzieć, że pochodzi z Turcji, jeszcze z okresu istnienia Imperium Osmańskiego. Można wykorzystać to ciasto, przygotowując zarówno słodkie desery, jak i wytrawne dania z warzywami lub mięsem.

Tym, co charakteryzuje ciasto filo, jest jego faktura. Składa się z wielu cienkich listków, przez co często jest mylone z ciastem francuskim. Jednak do jego produkcji nie używa się masła, tylko oleju, zachowuje się też nieco inaczej niż przysmak z Francji. Warto wiedzieć, że sama jego nazwa – filo – pochodzi z języka greckiego i jest tłumaczona właśnie jako „liść” albo „listek”. Określenie to stosuje się najczęściej w odniesieniu do potraw przygotowywanych w Grecji. Szukając tego produktu, możesz spotkać się także z takimi nazwami jak: kori w Macedonii, banista w Bułgarii czy yufka w Turcji.


Przeczytaj również: W czym upiec tartę? Jaką formę wybrać?

Co zrobić z ciasta filo?

Z ciasta filo można zrobić najróżniejsze przysmaki. W Polsce najbardziej kojarzy się z deserami, w tym z tradycyjną grecką potrawą – baklawą. Jest ona także popularna w takich krajach jak Bułgaria czy Azerbejdżan. W tym przypadku warstwy ciasta przekładane są pokrojonymi drobno orzechami lub migdałami wymieszanymi z miodem. Przygotowane w ten sposób danie piecze się, a gdy ostygnie – kroi w różne kształty np. romby. Następnie otrzymane kawałki polewa się wcześniej przygotowanym lukrem lub syropem i posypuje siekanymi pistacjami.

Jeżeli wolisz bardziej wytrawne dania, wykorzystaj ciasto filo do stworzenia potrawy burek. To placek nadziewany farszem mięsnym, warzywnym lub serowym, przekładanym warstwami ciasta. Może mieć także formę zbliżoną do pity. Inne ciekawe propozycje to takie potrawy jak:

  • banica – zawijany placek wypełniony białym serem;
  • prasopita – placek z nadzieniem z porów;
  • pastizzi – ciasto wypełnione farszem przygotowanym na bazie zmiksowanego groszku i sera ricotty;
  • bundevara – ciasto z farszem z dyni.

Jak zrobić ciasto filo?

Zrobienie ciasta filo, podobnie jak francuskiego, jest bardzo pracochłonnym zadaniem, ale możliwym w warunkach domowych. Nie potrzeba do tego wielu składników, jednak przygotowanie potrawy wymaga dużych pokładów cierpliwości i precyzji. Co musisz mieć, aby samodzielnie zrobić ciasto filo? Przepisów na tego typu produkty znajdziesz wiele w sieci. W wersji podstawowej potrzebujesz:

  • 400 g mąki;
  • 30 ml oliwy;
  • 330 ml ciepłej wody;
  • 6 g soli.

Przygotowanie:

  • Wszystkie składniki oprócz oliwy wymieszaj, korzystając z miksera. Kiedy już powstanie ciasto, dodaj oliwę. Całość powinno się miksować ok. 4 minut do momentu, aż ciasto uzyska odpowiednią konsystencję – musi być miękkie, a jednocześnie delikatnie się kleić. Ma też dość dobrze odchodzić od miski.
  • Kolejnym etapem pracy jest podzielenie ciasta na mniejsze kawałki po ok. 60 g (wielkość niewielkiej bułeczki). Każdy z nich należy uformować w kulkę i położyć w chłodnym miejscu (ok. 16 stopni Celsjusza). Ciasto powinno w ten sposób odpoczywać przez ok. 2 godziny.
  • Kiedy już ciasto odpocznie w chłodzie, weź jedną z kulek i zacznij ją rozwałkowywać. W razie potrzeby podsypuj skrobią. Kiedy będzie miało ok. 15 cm, zacznij je rozciągać delikatnie rękami, by otrzymać ostatecznie grubość ok. 0,5 mm. Odłóż płat na bok i przykryj, by nie wysechł. Z kolejnymi kulkami postępuj w ten sam sposób. Uzyskane płaty układaj jeden na drugim, podsypując je skrobią ziemniaczaną. Gotowe ciasto filo możesz przechowywać w lodówce przez 1 dobę, a zamrożone nawet do 2 tygodni.

W jakim sklepie można kupić ciasto filo?

Jeżeli nie masz czasu na to, aby samodzielnie przygotować ciasto filo, możesz kupić je w sklepie. Obecnie to coraz lepiej dostępny produkt. Gdzie na pewno go znajdziesz? Sprawdź ofertę naszego partnera – sieci hipermarketów Kaufland. Dostaniesz tam dobrej jakości ciasto filo oraz składniki do przygotowania pysznego farszu (zarówno na słodko, jak i na słono). Jeżeli chcesz, kupisz tam też produkty, które pozwolą ci podjąć próbę samodzielnego przygotowania cienkich płatów ciasta. Wysokość rachunku za zakupy możesz obniżyć przy pomocy uzbieranych wcześniej punktów PAYBACK. Wystarczy, że w kasie pokażesz swoją kartę i powiesz, ile dokładnie chcesz przeznaczyć na ten cel. Jeżeli nie starczy punktów na pokrycie całego rachunku, resztę kwoty dopłacisz gotówką lub kartą płatniczą.

Wyposaż swoją kuchnię w niezbędny sprzęt i produkty. Rób zakupy z PAYBACK i zacznij oszczędzać dzięki punktom. Jak wolisz robić zakupy?