Ciasto francuskie – na słono, na słodko, dania główne i przekąski

Strona GłównaPAYBACK EkstraKuchnia ● Ciasto francuskie

Ciasto francuskie możesz zrobić samodzielnie lub kupić gotową masę, dzięki której w ekspresowym tempie wyczarujesz wyśmienitą potrawę. Wśród najpopularniejszych propozycji są dania główne i przekąski, które smakują doskonale na słodko lub na słono.

Przygotowanie domowego ciasta francuskiego to prawdziwa kulinarna sztuka. Najpierw trzeba w odpowiedni sposób przygotować ciasto i masło, a następnie umiejętnie połączyć te dwa składniki. Proces jest dość skomplikowany i czasochłonny, ponieważ ciasto wymaga wielokrotnego wałkowania i chłodzenia do uzyskania lekkiej, kruchej i wielowarstwowej struktury. Możesz jednak znacznie przyspieszyć ten proces i kupić gotowe ciasto francuskie – wtedy przygotowanie przekąski albo dania głównego na słodko lub słono trwa znacznie krócej.

Pomysły na dania z ciasta francuskiego na obiad

Ciasto francuskie to specjał, który – podobnie jak ciasto filo – urozmaici klasyczne, obiadowe menu. Mięso mielone, łosoś lub kurczak z pieczarkami mogą zamienić się w wykwintną potrawę, jeśli zawiniesz je w ciasto francuskie. Aby przygotować roladę, zawiń wybrane składniki w podobny sposób, jak przygotowujesz do pieczenia świąteczny makowiec. Kawałki łososia ze szpinakiem lub innym ulubionym warzywem możesz owinąć ciastem francuskim, zrobić kilka nacięć na górze i piec w piekarniku przez ok. 30 minut. Ciekawym pomysłem na szybki obiad są też parówki w cieście. Wystarczy, że owiniesz je cienką warstwą ciasta francuskiego, a po 15 minutach zamienią się w apetyczne danie. Jeśli chcesz, aby chrupiąca warstwa była jeszcze cieńsza, użyj wałka do ciasta.

Przekąski z ciasta francuskiego

Ciasto francuskie możesz uformować w dowolny sposób i łatwo nadać im kształt kopert, rożków lub ruloników, które będą doskonale prezentowały się jako przekąska na urodzinowym, imieninowym lub sylwestrowym przyjęciu. W cieście francuskim podasz zapiekane kiełbaski lub zrobisz małe tarty z nadzieniem warzywnym, które szybko upieką się w foremkach do pierników i ciastek. Jeśli chcesz zaskoczyć gości, przygotuj dla nich ruloniki lub koperty niespodzianki, do których włożysz pyszne nadzienie na bazie zielonego groszku, bazylii i sera mozzarella.

Ciasto francuskie na słodko

Ciasto francuskie doskonale smakuje na słodko. Przykładem są popularne croissanty, które wiele osób uwielbia jeść na śniadanie.


Ciasto francuskie z jabłkami

Ciasto francuskie doskonale smakuje z jabłkami. Aby przygotować szybki i pyszny deser, owiń duże kawałki ugotowanych wcześniej owoców w cienką warstwę ciasta i piecz w piekarniku przez ok. 20 minut. Słodki przysmak będzie jeszcze bardziej aromatyczny, jeśli do jabłek dodasz cynamon.


Rogaliki

Z gotowego ciasta francuskiego uformuj rogaliki i piecz przez ok. 20–30 min, do momentu, aż się zarumienią. Efekt będzie jeszcze słodszy, jeśli przed pieczeniem dodasz do ciasta czekoladowe chipsy.

Ciasto francuskie na słono

Przysmaki z ciasta francuskiego często przygotowywane są w wersji wytrawnej. Ten specjał doskonale komponuje się z warzywami i farszami na bazie mięsa lub grzybów. Warto też spróbować, jak smakuje podawany z serem. Wiele osób zastanawia się, w czym przygotowywać ciasto francuskie. Jeśli wciąż nie wiesz, czy użyć formy do pieczenia, czy blachy, dostosuj swój wybór do rodzaju przygotowywanej potrawy – koperty piecz na blasze, a tarty w specjalnych foremkach. Pamiętaj, że swoje punkty PAYBACK możesz w każdej chwili wymienić na atrakcyjne nagrody rzeczowe w postaci akcesoriów kuchennych.


Ciasto francuskie ze szpinakiem i warzywami

Jeśli zawiniesz szpinak i pomidory w ciasto francuskie, masz pewność, że powstanie z tego wyśmienita potrawa. Tego typu przysmak możesz urozmaicić serem feta lub oliwkami. Kopertę lub rulonik z nadzieniem wystarczy zapiekać w piekarniku przez ok. 20 min. Szpinak i pomidory możesz zamienić na inne ulubione warzywa.


Tarta z ciasta francuskiego

Przygotowanie tarty na bazie ciasta francuskiego trwa znacznie krócej niż upieczenie jej odpowiednika na kruchym spodzie. Jako nadzienie możesz wykorzystać warzywa, ulubione mięso lub pieczarki. Aby dodać walorów smakowych, nie zapomnij o sosie. Doskonale sprawdzi się dressing pomidorowy, czosnkowy lub serowy. Przygotowując takie danie, pamiętaj, aby nie przesadzić z kalorycznością potrawy – ciasto francuskie zawiera dużo masła, dlatego samo w sobie jest już bardzo tłuste.

Z artykułu dowiesz się:

  • Jakie dania obiadowe można przygotować z ciasta francuskiego oraz jakie przekąski powstają na bazie tego składnika.
  • Jak przygotować ciasto francuskie na słodko i słono. Z pewnością przydadzą ci się foremki lub blacha do pieczenia. Zgromadzone punkty PAYBACK możesz wymienić na praktyczne akcesoria kuchenne.

Zacznij oszczędzać dzięki zebranym °punktom PAYBACK