Co przygotować na grilla? Pomysły na potrawy

Strona GłównaPAYBACK EkstraKuchnia ● Co na grilla?

Grillowanie to sposób przygotowywania dań mięsnych i warzywnych, który cieszy się dużą popularnością wiosną i latem. Najwięcej zwolenników mają karkówka, żeberka i kiełbasa z grilla. Można je przygotowywać za pomocą urządzeń na węgiel, gaz lub zasilanych energią elektryczną.

Zwykle przepisy na dania z grilla są proste i szybkie w przygotowaniu, wymagają jednak marynowania mięsa czy warzyw przed ułożeniem na ruszcie. Odpowiednio dobrane przyprawy nadają wyjątkowego smaku, dlatego warto wiedzieć, co pasuje do piersi kurczaka, karkówki, pieczarek, warzywnych szaszłyków i innych pyszności przeznaczonych do grillowania.

Dania z grilla – jaki sprzęt jest potrzebny do ich przygotowania?

Grillowanie to hobby Polaków i ważna część kultury wypoczywania. Dużą popularnością cieszy się ono zwłaszcza wśród mięsożerców. Szczególnie wiosną i latem na stołach podczas towarzyskich spotkań króluje karkówka z grilla, skrzydełka, żeberka, kaszanka i kiełbasa. Wegetarianie podczas grillowania też nie są pokrzywdzeni, mogą postawić np. na cukinię, pieczarki czy ziemniaki z grilla.

Co ważne, nie trzeba mieć domu z ogrodem czy dużym tarasem, aby móc zacząć realizować przepisy na dania na grilla. Tradycjonaliści mogą postawić na grill węglowy. Obecnie na rynku dostępne są urządzenia, które działają na węgiel, i które dzięki dodatkowemu obiegowi powietrza nie produkują dymu. Jest to rozwiązanie, które sprawdza się zarówno w ogrodzie, jak i na balkonie. Zaletą tego rodzaju sprzętu jest mobilność i energooszczędność. Jest on polecany osobom, które preferują zdrowe odżywianie. Węglowy grill bez dymu zapobiega wytwarzaniu rakotwórczych substancji, zmniejsza ryzyko przypalenia warzyw, zmniejsza generowanie odpadów i nadaje się do recyklingu. Polecany jest tym wszystkim, którzy stosują dietę redukcyjną (z produktami o obniżonej zawartości tłuszczu).

Miłośnikom grillowania, którzy nie posiadają ogrodu albo nie chcą tracić czasu na rozpalanie grilla węglowego, polecane są kompaktowe grille elektryczne. Niektóre z nich mają ruszt, inne wyposażone są w płytę pokrytą teflonem. Pozwalają na przyrządzanie niskokalorycznych potraw bez dodatku tłuszczu. Co ważne, dania z grilla elektrycznego smakują równie dobrze, jak dania przygotowywane na urządzeniach na węgiel. Warto również wspomnieć, że tego rodzaju sprzęt dzieli się na modele otwarte i zamknięte, które przypominają opiekacze. Niektóre grille elektryczne wyposażone są w nóżki umożliwiające grillowanie jedzenia pod kątem lub na płasko, inne posiadają rowek odprowadzający tłuszcz. Są idealne dla fanów zdrowego odżywiania, można z nich korzystać latem na balkonie i zimą we własnej kuchni. Pozwalają na przygotowanie dań mięsnych i wegetariańskich smakołyków. Przyrządzane na takim grillu dania nie przywierają do niego (jest to zasługą teflonowej powłoki elementów grillujących).

Dania mięsne z grilla

Co na grilla? To pytanie, które zadaje sobie niemal każdy, kto planuje letnią imprezę na świeżym powietrzu. W związku z tym, że więcej jest mięsożerców niż wegetarian, w menu na tego rodzaju party nie może zabraknąć dań mięsnych. Co ważne, nie musi być to za każdym razem karkówka. Można też postawić na żeberka, skrzydełka lub kaszankę z grilla. Wśród zwolenników niskokalorycznych smakołyków popularnością cieszy się grillowana pierś z kurczaka. Przepis na nią nie jest skomplikowany.

Składniki (porcja dla 8 osób):

  • 1 kg fileta z kurczaka,
  • 400 ml jogurtu naturalnego,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 4 łyżeczki tymianku,
  • 1 łyżeczka curry,
  • 2 łyżeczki papryki słodkiej,
  • 4 łyżki soku z cytryny,
  • sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie:

  • Czosnek posiekaj, po czym dodaj do niego jogurt, tymianek, curry, paprykę, sok z cytryny, sól i pieprz. Wszystkie składniki marynaty dokładnie wymieszaj.
  • Umyte i osuszone filety pokrój na plastry.
  • Mięso umieść w marynacie i wstaw do lodówki na przynajmniej 2,5 godziny.
  • Zdejmij z mięsa nadmiar marynaty.
  • Filety grilluj, aż staną się rumiane (2–5 minut z każdej strony).

Warzywa na grilla

Jedzenie samego mięsa z grilla bez dodatków warzywnych z czasem się nudzi, jest też mało zdrowe. Szczególnie warto poznać pyszne połączenia wieprzowiny, drobiu czy ryby z grilla i sałatki, grillowanych ziemniaków, cukinii, bakłażana, papryki czy pieczarek. Rosnącą popularnością cieszy się również grillowana cykoria, bataty i szparagi. Sprawiają one, że całe danie smakuje i wygląda dużo lepiej. Grilluje się je na półtwardo, wówczas są zarówno smaczne, jak i zdrowe.

Jednym z najpopularniejszych dań warzywnych z grilla, którym zajadają się mięsożercy i wegetarianie, są szaszłyki.

Składniki (porcja dla 8 osób):

  • 4 zielone papryki,
  • 4 czerwone papryki,
  • 2 cukinie,
  • 2 bakłażany,
  • 4 czerwone cebule,
  • 2 białe cebule,
  • 12 łyżek oliwy z oliwek,
  • 4 łyżki octu balsamicznego,
  • 4 łyżki soku z cytryny,
  • świeża bazylia, tymianek, rozmaryn,
  • 10 ząbków czosnku,
  • sól, pieprz do smaku.

Przygotowanie:

  • Umyte warzywa pokrój w kostkę.
  • Świeże zioła i czosnek posiekaj, po czym połącz je z resztą składników potrzebnych do przygotowania marynaty (oliwą, octem, sokiem z cytryny, solą, pieprzem),
  • Warzywa włóż do marynaty i wstaw do lodówki na 60 minut.
  • Zamarynowane warzywa nadziej na patyczki i grilluj przez 5–7 minut.


Przeczytaj również: Dania z warzyw – jak przygotowywać je szybciej? Akcesoria i przybory kuchenne