Najpopularniejsze rodzaje grillów elektrycznych – zamknięty, otwarty, stojący, stołowy

Strona GłównaPAYBACK EkstraKuchnia ● Rodzaje grillów elektrycznych

Grill elektryczny służy do przygotowywania potraw na balkonie czy w kuchni. Umożliwia też regulację temperatury i opiekanie. Planując zakup grilla elektrycznego, należy wybrać między modelem otwartym a zamkniętym oraz stojącym a stołowym. Niektóre grille wyposażone są w udogodnienia ułatwiające korzystanie ze sprzętu.

Dostępne na rynku grille elektryczne różnią się między sobą mocą, która ma wpływ na czas potrzebny do przygotowania potrawy. Można też kupić urządzenia zaopatrzone w regulator temperatury i sygnalizację informującą o stopniu wypieczenia mięsa.

Grill elektryczny – otwarty i składany

Wspólne grillowanie to przyjemność, która nie musi odbywać się tylko w słoneczne dni i wyłącznie na świeżym powietrzu. Grill elektryczny to urządzenie pozwalające na realizację przepisów, z których korzysta się w okresie wiosenno-letnim, używając urządzeń gazowych i węglowych.

Warto jednak zaznaczyć, że grillowanie w grillu elektrycznym nie zawsze przebiega w ten sam sposób. Wyróżnia się kilka rodzajów tego urządzenia. Na rynku dostępny jest grill elektryczny zamknięty, wyposażony w pokrywkę wykonaną ze szkła lub tworzywa sztucznego. Po jej uchyleniu widać powierzchnię do grillowania – ruszt, pod którym znajduje się grzałka lub płyta metalowa pokryta teflonem. W modelach z teflonową płytą tłuszcz skrapla się do specjalnej rynienki lub do podstawionego naczynia. Mocną stroną takiego rozwiązania jest łatwość utrzymania czystości. Grill elektryczny z pokrywą ma jedną bardzo ważną zaletę, a mianowicie pozwala na uzyskanie wyższej temperatury w trakcie przyrządzania potraw.

Każdy, kto zastanawia się, jaki grill elektryczny wybrać, powinien też bliżej przyjrzeć się wersjom pozbawionym pokrywy. Przykładem takiego urządzenia jest wielofunkcyjny grill raclette, którego nazwa pochodzi od francuskiego słowa „skrobać” i nawiązuje do pierwotnej metody zapiekania szwajcarskiego sera o tej samej nazwie. Grille elektryczne otwarte mogą mieć kilka poziomów. Niektóre modele posiadają w zestawie garnek do fondue lub niewielką patelnię w kształcie łopatki pokrytą nieprzywierającą powłoką, na której przyrządza się serowe przekąski. Dzięki znacznie większej powierzchni grzewczej raclette jest stworzony do wspólnego ucztowania w większym gronie.

Biorąc pod uwagę rodzaj konstrukcji urządzenia, wyróżnia się też grill elektryczny składany, który, tak jak pozostałe modele, nadaje się na balkon. Na pierwszy rzut oka przypomina grill zamykany. Należy jednak mieć świadomość, że grill składany zaopatrzony jest zarówno w dolną, jak i górną płytę grzewczą.

Grill elektryczny stołowy kontra stojący

Mając na względzie gabaryty urządzenia, wyróżnia się grille elektryczne stołowe i stojące. Pierwsze są zdecydowanie bardziej kompaktowe. Mini grill elektryczny domowy może stanowić uzupełnienie wyposażenia kuchennego. Smakiem potraw przyrządzonych na takim sprzęcie można cieszyć się zarówno latem, jak i zimą, bez względu na warunki pogodowe panujące na zewnątrz. W urządzenia tego typu powinien wyposażyć się każdy miłośnik grillowania. Ich producenci zapewniają, że mięso z grilla elektrycznego smakuje równie dobrze, jak z gazowego czy węglowego.

Dużo większy jest grill elektryczny stojący, który przypomina tradycyjny sprzęt do przygotowywania różnego rodzaju smakołyków. Wyposażony jest w nóżki (lub stojak) i odpowiednio długi przedłużacz. Model stojący sprawdza się jako grill elektryczny ogrodowy. Można z niego korzystać również domu, wystarczy pozbawić go nóżek.

W PAYBACK punkty możesz wymienić na vouchery do wielu sklepów

Jedna karta, wiele korzyści - dołącz teraz!

Jaki grill elektryczny kupić?

Wybierając grill elektryczny, należy wziąć pod uwagę moc urządzenia. Planując zakup sprzętu grillującego, trzeba mieć świadomość, że im większa jest jego moc, tym mniej czasu potrzeba, aby grzałka się rozgrzała, dzięki czemu zdecydowanie szybciej można przygotować jedzenie. Na rynku dostępne są zarówno modele z mocą na poziomie 400W, jak i grille elektryczne dysponujące mocą 2000W.

Przed zakupem warto też sprawdzić, czy interesujące nas urządzenie jest wyposażone w mechanizm regulacji temperatury grillowania. Różne dania wymagają odmiennych warunków w trakcie obróbki termicznej, dlatego dobrze mieć możliwość dostosowania temperatury do rodzaju przygotowywanej potrawy. Dzięki temu zapewnia się jedzeniu odpowiedni smak i soczystość. Niektóre modele mają też wskaźnik, którego zadaniem jest informowanie o poziomie wypieczenia. Urządzenia generują sygnały dźwiękowe na każdym z etapów wysmażenia lub posiadają diody zmieniające kolor, dzięki którym użytkownik wie, czy mięso jest delikatnie, średnio, czy mocno wysmażone. Łatwość użytkowania zapewnia również specjalny włącznik/wyłącznik urządzenia. Jednak należy wiedzieć, że nie każdy model jest zaopatrzony w takie udogodnienie. Niektóre grille wyłącza się poprzez wyjęcia kabla z sieci.

Dostępne są też grille z wyjmowanymi płytami, które można zmienić w zależności od potrzeby. Co ważne, nie każda z wymiennych płyt służy do grillowania. Grill elektryczny 3w1 poza płytą do grillowania wyposażony jest w część do opiekania i przygotowania gofrów.Tgo typu grille elektryczne znajdziecie m.in u jednego z naszych partnerów online np. RTV EURO AGD.

Zarejestruj swoją kartę PAYBACK, żeby dostawać kupony, a zebrane punkty wymieniać na nagrody. Nie masz karty? Zamów ją za darmo do domu!