Krajalnica do warzyw - jaką wybrać? Jakie są rodzaje?

Strona GłównaPAYBACK EkstraKuchnia ● Krajalnica do warzyw

W kuchni wszystko jest możliwe i wszelkie chwyty są dozwolone – zarówno w gotowaniu, jak i sporządzaniu potraw. Jeśli chcesz szybko i efektownie poszatkować jarzyny, sprawdź, jaką krajalnicę kuchenną powinieneś wybrać.

Krajalnica do frytek lub warzyw to doskonałe urządzenie, które zaoszczędzi czas i energię każdej gospodyni domowej. Dlatego warto wiedzieć, jakie są jego rodzaje i w jaki sposób wybrać najlepszy model.

Jakie są rodzaje domowych krajalnic?

Krajalnice domowe to urządzenia, które ułatwiają i przyspieszają każdą kuchenną czynność związaną z rozdrabnianiem warzyw i owoców. Z ich pomocą przyrządzanie posiłków może się stać prawdziwą przyjemnością, tym bardziej że wiele modeli pozwala na nadawanie różnych kształtów i form krojonym produktom. To świetna zabawa, w którą można zaangażować nawet dzieci. Jarzyny można pokroić nie tylko w kostkę i słupki, ale również na rozmaitej grubości plasterki, a nawet pasy przypominające makaron. Siekanie warzyw za pomocą noża może być niebezpieczne i jest czasochłonne, z kolei dobra krajalnica do warzyw pozwala szybko i skutecznie rozdrobnić produkty i uzyskać nietypowe kształty, np. krajalnica spiralna ułatwia zrobienie makaronu warzywnego.

Na początek należy sprawdzić, jakiego rodzaju urządzenie najlepiej się sprawdzi w naszej kuchni. Zasadniczo wyróżnia się dwa typy maszynek: ręczna krajalnica do warzyw oraz krajalnica elektryczna. Pierwszy model jest bardzo poręczny, łatwy w obsłudze oraz nie zajmuje wiele miejsca, co najbardziej docenią posiadacze małych kuchni. Dodatkowym atutem jest brak zasilania elektrycznego, co również upraszcza użytkowanie. Ręczne krajalnice do warzyw i owoców są także dużo tańsze od modeli elektrycznych. Ich wadą jest ograniczona funkcjonalność, a także konieczność użycia większej siły do tego, aby solidnie poszatkować jarzyny. Jeśli chodzi o krajalnice warzywne zasilane prądem, należy liczyć się z tym, że zajmują dużo więcej miejsca. Tego typu urządzenia mają najczęściej dołączony pojemnik, ale zamiast niego z powodzeniem można użyć dowolnego naczynia, np. misy z kompletem tarek i pokrywą SOLUTION marki Ambition. Niewątpliwą zaletą jest również fakt, że elektryczne modele to krajalnice wielofunkcyjne, dzięki czemu sprostają różnorodnym zadaniom, niekoniecznie typowo związanym z szatkowaniem jarzyn. Można je wykorzystać do przecierania, tarcia, a także do krojenia, np. pieczywa i serów. Pracują dużo szybciej niż ręczne krajalnice do warzyw i doskonale siekają nawet twarde i surowe produkty.


Zainteresuje Cię: Jaka suszarka do grzybów sprawdzi się najlepiej?

Jakie krajalnice do szatkowania warzyw są najpopularniejsze?

Choć elektryczna krajalnica do warzyw oszczędza czas i nie wymaga użycia siły, wiele osób wciąż preferuje modele ręczne. Spośród nich można wyróżnić kilka rodzajów, zależnie od ich przeznaczenia. Dużą popularnością cieszą się okrągłe krajalnice do warzyw do krojenia w kostkę. Świetnie się sprawdzają do szatkowania jajek i miękkich owoców, dzięki temu ulubione sałatki można przyrządzić o wiele szybciej. Składają się z cienkich, skrzyżowanych ze sobą drucików i najczęściej mieszczą się w jednej dłoni. Wiele gospodyń docenia także krajalnice spiralne, które używane są zazwyczaj do ogórków i rzodkiewek, pozwalają na uzyskanie oryginalnych kształtów. Krajalnice tego typu nadają się nie tylko do krojenia jarzyn, ale także ułatwiają wyczarowanie ciekawej dekoracji na półmisku.

W kuchni często spotykane są również ręczne krajalnice do pomidorów, które dzielą te owoce na równe i cienkie plastry. Mogą być budowane ze stalowych, ostrych pręcików z plastikowym uchwytem. Idealnie się nadają do siekania jarzyn z miękką skórką, np. gotowanych, jajek na twardo czy jabłek. Są także okrągłe modele wyposażone w specjalne ząbki, które kroją pomidory w cząstki (ósemki). Ciekawym urządzeniem są krajalnice do cebuli, które przeznaczone są do siekania nie tylko cebuli, ale też małych i okrągłych produktów, np. rzodkiewek, pomidorków koktajlowych, a nawet truskawek i winogron. Dla osób, które chciałaby wszystkie funkcje zgromadzić w jednym urządzeniu, doskonałym rozwiązaniem jest krajalnica uniwersalna, która kroi warzywa w plastry, słupki oraz w kostkę. Radzi sobie także z serem feta, awokado i bananami. Nie nadaje się do krojenia twardych jarzyn i owoców.

Sklepy, w których kupisz wyposażenie do domu

Na co zwrócić uwagę przy wyborze krajalnicy do jarzyn?

Przed wyborem idealnego modelu zdecyduj, czy wolisz krajalnicę do warzyw ręczną, czy elektryczną. Najważniejszym kryterium powinno być główne przeznaczenie urządzenia. Zastanów się, co kroisz najczęściej i dopasuj krajalnicę do tych produktów. Na szczęście niskie ceny modeli ręcznych mogą pozwolić na to, aby wyposażyć się w kilka różnych modeli szatkownic do jarzyn i sięgać po nie w zależności od potrzeb.

W przypadku elektrycznych krajalnic do warzyw bardzo ważna jest możliwość wyboru grubości krojenia. Dzięki temu nie jesteśmy skazani wyłącznie na jeden rodzaj plasterków lub kostek. Równie istotny jest podajnik, który może ułatwić komfort użytkowania. Podajniki mogą być wykonane ze stali (polecane do profesjonalnego wykorzystania) lub z plastiku (w krajalnicach domowych). Warto również zwrócić uwagę na rodzaj i jakość noża obrotowego. Najlepsze modele wyposażone są w ostrza ze stali chromowo-węglowej lub nierdzewnej, a także z tytanu.


Przeczytaj również: Jakiego robota kuchennego wybrać? Jakie są rodzaje?

Zarejestruj swoją kartę PAYBACK, żeby dostawać kupony, a zebrane punkty wymieniać na nagrody. Nie masz karty? Zamów ją za darmo do domu, lub zarejestruj się w aplikacji PAYBACK już dziś!