Jaką sokowirówkę warto wybrać i czym się przy tym kierować?

Strona GłównaPAYBACK EkstraKuchnia ● Jaką sokowirówkę warto wybrać i czym się przy tym kierować?

Sokowirówka to tradycyjne domowe urządzenie do produkcji soku z warzyw i owoców. Przy zakupie warto wziąć pod uwagę parametry takie jak wielkość, moc silnika, wygląd sitka i innych akcesoriów. Podpowiadamy, jak wybrać najlepszą sokowirówkę, która pozwoli uzyskać doskonały sok.

Podczas gdy wyciskarka wolnoobrotowa miażdży owoce i warzywa, wydobywając z nich sok, sokowirówka działa na nieco innej zasadzie. Najpierw rozdrabnia surowce na pulpę, a następnie podczas wirowania oddziela miąższ od soku za pomocą drobnego sita. Cena sokowirówki jest o wiele niższa niż kwota, którą trzeba zapłacić za wyciskarkę.

Na co zwracać uwagę, kupując sokowirówkę?

Podczas wyboru urządzenia nie warto kierować się wyłącznie ceną czy obietnicami producenta, ponieważ mogą to być kryteria dość zwodnicze. Lepiej przyjrzeć się specyfikacji technicznej i wiedzieć, na co konkretnie zwrócić uwagę oraz czego oczekiwać po urządzeniu tego typu. Jest kilka istotnych parametrów, które świadczą o tym, że sokowirówka jest dobra – to między innymi moc silnika, prędkość, głośność pracy, wygląd sitka oraz dodatkowe akcesoria dołączone do zestawu. Te elementy powinny stanowić kryteria podczas zakupów sokowirówki. Nie zaszkodzi także przejrzeć opinii użytkowników konkretnego modelu na forach czy portalach dla konsumentów. Wśród sokowirówek zdarzają się zarówno perełki, jak i problematyczne urządzenia, które prędko będzie trzeba odsyłać na gwarancję.

Jaka powinna być sokowirówka?

Prawdopodobnie najistotniejsza przy wyborze maszyny jest moc jej silnika – może wahać się od 150 do 1500 W. Im większa, tym lepiej poradzi sobie z twardymi warzywami korzeniowymi. Przyjmuje się, że sokowirówka 1000 W jest odpowiednia do wszystkich typów warzyw. Dokładnie je rozdrobni, by następnie odsączyć resztki na sitku i zlać sok do dzbanka. Produkcja soków takich jak buraczany z jabłkiem czy marchwiowy z selerem nie będzie stanowiła problemu. Modele o słabszej mocy, a więc na poziomie 150–300 W, nadają się raczej do miękkich owoców oraz dojrzałych pomidorów. Z pewnością nie jest to sokowirówka do buraków. Niestety z dużą mocą silnika wiąże się znaczny hałas. Warto o tym pamiętać, by nie przeżyć niemiłego zaskoczenia przy pierwszych testach urządzenia. Kolejną cechą wartą uwagi jest możliwość regulacji prędkości mielenia surowców na sok. Niektóre modele mają taką funkcję, a poziomów prędkości jest aż pięć. Warto wtedy do miękkich owoców stosować najniższy poziom i zwiększać go podczas przygotowywania soków z buraka czy marchewki. Jest to o tyle ważne, że niskie obroty pozwalają w większym stopniu zachować substancje odżywcze zawarte w owocach. Ponieważ sitko stanowi istotny element w całej konstrukcji, jemu także należy się przyjrzeć. Zdecydowanie lepsze od plastikowego będzie to wykonane ze stali nierdzewnej. Gęsta siatka nie wymaga oczyszczania w trakcie produkcji soku, zwiększa efektywność i jest po prostu trwalsza. Oprócz sitka warto przyjrzeć się wykonaniu innych elementów urządzenia – zbiornikom, obudowie, akcesoriom. Pomocnym dodatkiem w sokowirówce do jabłek będą na przykład antypoślizgowe nóżki, które zapobiegają przesuwaniu się całości po blacie czy stole podczas pracy.

W PAYBACK punkty możesz wymienić na vouchery do wielu sklepów

Jedna karta, wiele korzyści - dołącz teraz!

Mała sokowirówka – czy warto?

Niektórzy producenci oferują wyjątkowe urządzenia do wyciskania soku. Kompaktowe modele zostały zaprojektowane tak, by zajmować jak najmniej miejsca, co jest dużą zaletą szczególnie w przypadku małych kuchni. Moc silnika to nawet 300 W, a więc wystarczająco, by wyprodukować napój zarówno z owoców, jak i warzyw. Trzeba jednak liczyć się z faktem, że minisokowirówka pomieści niewiele miąższu – zbiornik ma pojemność około 0,5 litra, podczas gdy w urządzeniach standardowej wielkości jest to od 1 do aż 3,5 litra. Mały pojemnik oznacza konieczność jego częstego opróżniania podczas wytwarzania większej ilości soku. Warto jednak zauważyć, że małe elementy składowe to mniej zmywania. Sokowirówka niewielkich rozmiarów jest najlepsza dla pary bądź osób, które przygotowują sok tylko dla siebie, potrzeby kilkuosobowej rodziny lepiej zaspokaja urządzenie standardowej wielkości.

Jakie soki z sokowirówki wychodzą najlepiej?

Przed zakupem urządzenia warto uwzględnić, w jaki sposób będzie użytkowane. Czy będziemy pić głównie soki z cytrusów, a może raczej napoje z twardych warzyw korzeniowych? Standardowa sokowirówka do warzyw i owoców nadaje się do przygotowywania wszystkich soków. Można za jej pomocą uzyskać smaczny napój z buraków, jabłek, marchewek, selera naciowego czy pomarańczy. Im większa moc silnika, tym lepiej urządzenie poradzi sobie z twardymi surowcami. Istnieją jednak modele przeznaczone konkretnym typom owoców. Mowa o wyciskarkach do cytrusów, których budowa została przystosowana do wytłaczania soku z pomarańczy, grejpfrutów i cytryn. To świetne rozwiązanie dla miłośników lemoniady i orzeźwiającego smaku południowych owoców.

Zarejestruj swoją kartę PAYBACK, żeby dostawać kupony, a zebrane punkty wymieniać na nagrody. Nie masz karty? Zamów ją za darmo do domu!