Jaki toster wybrać? Jakie są rodzaje? Co jest istotne?

Strona GłównaPAYBACK EkstraKuchnia ● Toster

Toster jest małym sprzętem gospodarstwa domowego, podgrzewa i przyrumienia kromki. Ma metalowy otwór na chleb umiejscowiony w górnej bądź bocznej części. W lokalach gastronomicznych używane są tostery tunelowe.

Tostery do chleba to często urządzenia wielofunkcyjne. Niektóre modele służą też do opiekania i przygotowywania gofrów Tostery różną się między sobą również materiałem, z którego są wykonane. Mogą być z metalu, plastiku, stali nierdzewnej i szlachetnej.

Rodzaje tosterów

Ciepły, chrupiący tost to świetny pomysł na smaczne śniadanie. Przygotowany z pieczywa pełnoziarnistego jest źródłem cennego błonnika. Doskonale smakuje z wędliną, serem, lub dżemem, ale można go jeść też bez dodatków. Niezbędnym sprzętem, który pozwala delektować się smakiem tostów, jest toster. Każdy, kto planuje zakup tego urządzenia, powinien mieć świadomość, że nie wszystkie tostery działają i wyglądają w ten sam sposób. Niektóre modele można zaliczyć do grupy urządzeń wielofunkcyjnych. Poza tym część tosterów adresowanych jest do singli, inne są zdecydowanie lepsze dla rodzin 2+2.

Tostery dzieli się przede wszystkim na poziome i pionowe. W pierwszym przypadku pieczywo wkłada się do urządzenia z boku, natomiast w drugim – od góry. Klasyczne tostery, w których metalowy pojemnik na chleb znajduje się na szczycie, działają intuicyjnie i włączają się po umieszczeniu kromki we właściwym miejscu. W modelach poziomych pieczywo kładzie się na ruszcie. Zarówno w poziomych, jak i pionowych tosterach chleb podgrzewany i przypiekany jest przez gorące grzałki, które znajdują się w pewnej odległości od kromki. Warto również podkreślić, że w przeciwieństwie do tosterów klasycznych, modele poziome mogą podgrzewać dwie części pieczywa z umieszczonymi między nimi dodatkami – szynką, pomidorem itp. Toster do kanapek adresowany jest do miłośników ciepłych tostów z ciągnącym się serem, ma on spore zastosowanie kulinarne. Istnieje też możliwość nabycia urządzenia, z którego korzysta się w pionie i w poziomie.

Trochę inaczej działa toster zamykany, który nazywany jest opiekaczem. Ważnym elementem tego urządzenia są metalowe płyty, które w trakcie opiekania ściśle przylegają do chleba. Producenci urządzeń AGD taki toster sandwich (opiekacz do kanapek) wyposażają w wymienne płyty, które sprawiają, że oferowany sprzęt staje się wielofunkcyjny. Toster 3w1 daje możliwość przygotowania tostów, kanapek i gofrów. Dostępne są również urządzenia służące do robienia tostów, grillowania, rozmrażania pieczywa, a nawet takie, które umożliwiają przyrządzanie jajek w różnej postaci. W lokalach gastronomicznych można spotkać tostery tunelowe wyglądem przypominające piecyk.

Najpopularniejszy toster do grzanek to taki z dwoma otworami na chleb i tego rodzaju urządzenia królują na rynku. Są kompaktowe, nie zajmują dużo miejsca, nie trzeba przechowywać ich na blacie kuchennym, ponieważ z powodzeniem mieszczą się w szafce. Mniej popularne są modele na jedną kromkę pieczywa. W sklepach z wyposażeniem AGD można znaleźć też sprzęt służący do opiekania czterech kromek.


Przeczytaj również: Jaki opiekacz do kanapek wybrać? Rodzaje i możliwości zastosowania

Jaki toster kupić – plastikowy czy metalowy?

Poszczególne modele tosterów różnią się między sobą nie tylko wielkością i funkcjonalnością. Planując zakup tego urządzenia, należy zwrócić uwagę na to, z czego wykonana jest jego obudowa. Najlżejsze są plastikowe tostery. Ich zaletą jest również cena. Są zdecydowanie tańsze od tosterów ze stali nierdzewnej. Niestety sprzęt z tworzyw sztucznych ma też swoje wady. Nie jest odporny na uszkodzenia mechaniczne i bardzo wysokie temperatury, z czasem może zmienić kształt. Droższe modele ze stali nierdzewnej, metalu, stali szlachetnej są w stanie przetrwać dłuższy czas niż te z plastiku. Dlatego jeśli nasz budżet na to pozwala, dobrze jest zainwestować w dobry toster z twardszych materiałów. Jest to bowiem inwestycja, która się opłaca. Kupując tego typu urządzenia, warto też zwrócić uwagę na rodzaj powłoki pokrywającej płyty grzejne. Najbardziej popularny jest teflon, do którego nie przywiera jedzenie. Dostępne są też tostery ceramiczne, wytrzymałe i dobrze przewodzące ciepło.

Osoby, którym zależy na urządzeniach pasujących do aranżacji kuchni, nie powinny mieć problemu ze znalezieniem odpowiedniego modelu. Na rynku znajdują się zarówno tostery tradycyjne, nowoczesne, jak i w stylu retro.

Moc i dodatkowe funkcje tostera

Moc tostera warunkuje jego cenę. Droższe i lepsze pod względem jakości sprzęty mają mocą 1000 W. Tego rodzaju urządzenia bardzo szybko się rozgrzewają, dzięki czemu czas przygotowywania posiłku jest krótszy niż w przypadku tosterów o mocy 700–800 W. Dzięki nowoczesnym rozwiązaniom technologicznym tostery są dziś czymś więcej niż jeszcze kilka lat temu. Dają możliwość wyboru jednego z poziomów mocy, opiekania tylko po jednej stronie, są w stanie skorygować niewłaściwą pozycję kromki, wyrzucają gotowe tosty do góry, a niektóre urządzenia wyposażone są w ekran LCD.

Zarejestruj swoją kartę PAYBACK, żeby dostawać kupony, a zebrane punkty wymieniać na nagrody. Nie masz karty? Zamów ją za darmo do domu, lub zarejestruj się w aplikacji PAYBACK już dziś!