Podstawą ekologicznego stylu życia jest zastępowanie sztucznych produktów naturalnymi oraz kreatywne korzystanie z dostępnych surowców. Zasady te warto stosować również podczas przygotowania świątecznej listy zakupów i przygotowywania posiłków. Na zakupy udajmy się z własną torbą wykonaną z materiału. Unikajmy plastikowych jednorazówek, które znajdują się przy stoiskach z warzywami i owocami. Pojedyncze warzywa i owoce możemy ważyć i metkować osobno. Większe ilości z powodzeniem schowamy do wielorazowych, materiałowych woreczków. Podczas zakupów warto wybierać produkty w jak największych opakowaniach, przesypując je następnie do mniejszych, poręcznych słoików lub przelewając do dozowników. Przed Wigilią zróbmy przegląd półek z zapasami i przygotujmy listę tego, co niezbędne. Produkty trwałe, takie jak mak czy kasza, warto nabyć dużo wcześniej, by nie zostawiać wszystkiego na ostatnią chwilę. Przemyślmy również i omówmy z domownikami listę dań, by nie musieć później wyrzucać nadmiaru jedzenia. Jeśli spędzamy święta w małym gronie, nie powinniśmy też przygotowywać 12 potraw, zwłaszcza jeśli brak miejsca w zamrażalniku. Lepiej pominąć te dania, za którymi nie przepadamy. Przygotowanie ich tylko ze względu na tradycję generuje niepotrzebne śmieci. Święta to czas radości oraz spotkań z bliskimi i właśnie to powinno być naszym priorytetem!
Przeczytaj również: Co można kupić rodzicom pod choinkę?