W zależności od regionu potrawy wigilijne mogą się od siebie różnić, jednak na każdym polskim stole, zgodnie z tradycją, powinno się znaleźć 12 potraw. Spróbowanie każdej z nich zapewni szczęście i pomyślność w nadchodzącym nowym roku. Do najpopularniejszych potraw wigilijnych należą:
- barszcz z uszkami,
- zupa grzybowa,
- zupa rybna,
- ryby w różnej postaci (smażone, pieczone, wędzone, marynowane),
- kapusta z grochem i grzybami,
- pierogi z kapustą i grzybami,
- kutia,
- łazanki,
- kulebiak.
Według polskiej tradycji potrawy wigilijne powinny być bezmięsne i postne. Niewskazane jest picie alkoholu, chociaż w niektórych regionach dopuszcza się serwowanie czerwonego wina. Wigilia jest dniem postnym, dlatego podczas wieczerzy nie podaje się również ciast i deserów. Potrawy powinny być proste i skromne. Słodkie wypieki, pieczone mięsa i mocniejszy alkohol dozwolone są natomiast od pierwszego dnia świąt, wraz z nastaniem Bożego Narodzenia.
Zainteresuje Cię: Jak i kiedy ubrać choinkę? Praktyczne porady