Wegańskie Boże Narodzenie może być pełne ciekawych aromatów i smaków, które zaskoczą nawet amatorów mięsa. Do przygotowania dań nie potrzebujesz wymyślnych składników i skomplikowanych przepisów. Nawet jeśli na co dzień jesz mięso, skuś się na jedną lub dwie wegańskie potrawy, które wprowadzą odrobinę urozmaicenia na świątecznym stole. Najważniejszym daniem podczas Bożego Narodzenia w każdym domu jest kapusta z dodatkami. Użyj do jej zrobienia tofu i suszonych śliwek węgierek. Smak w niczym nie będzie ustępował tradycyjnej wersji, a może nawet okazać się lepszy. Kilka garści śliwek nada potrawie głębokiego, wędzonego aromatu. Przygotowując pierogi lub makaron na łazanki, pomiń żółtko (zgodnie z tradycyjnym przepisem nie powinno się go dodawać). Tak przygotowane ciasto możesz podać z farszem na bazie tofu (zastąpi ono twaróg w pierogach ruskich) lub z kapustą i grzybami. Zamiast ryb na gorąco lub klasycznych śledzi w oleju zaserwuj boczniaki w panierce albo pieczony seler owinięty algami. Jeśli chcesz podać kutię – która także jest potrawą wegańską – naturalny miód zastąp syropem z agawy lub klonowym. Kuchnia roślinna to wiele możliwości również w przypadku ciast. Weganie uwielbiają sernik z kaszy jaglanej i makowiec, w których miód zastępują syropem klonowym. Jako danie główne, np. na pierwszy dzień świąt, podaj pulpety z ciecierzycy z sosem pomidorowym.
Przepis na śledzie z boczniaków z cebulą (porcja na litrowy słoik)
Składniki:
- 500 g boczniaków,
- 5 średnich cebul,
- 500 ml oleju,
- szczypta czarnego pieprzu,
- 2 łyżeczki soli,
- 1 łyżka octu spirytusowego,
- 1½ l wody,
- 10 kulek ziela angielskiego,
- 5 liści laurowych,
- 1 szklanka suszonych glonów,
- 50 ml sosu sojowego.
Przygotowanie:
1. Do wrzącej wody dodaj glony, sos sojowy i 2 łyżeczki soli, a następnie gotuj na wolnym ogniu przez około 30 minut.
2. Odcedź wywar od glonów i zostaw go w garnku.
3. Ponownie podgrzewaj wywar na małym ogniu, stopniowo dodając pokrojone boczniaki.
4. Po 3 minutach zdejmij garnek z ognia i odstaw na 15 minut, by grzyby dobrze namokły. Następnie wyjmij boczniaki i pozostaw do ostudzenia.
5. Pokrój drobno cebulę i przełóż ją do słoika.
6. Dodaj ostudzone grzyby i pozostałe przyprawy.
7. Całość zalej olejem, tak, aby przykrył potrawę.
8. Zamknięty słoik wstaw do lodówki. Śledzie z boczniaków będą gotowe po 24 godzinach.
9. Jeśli lubisz ostrzejszy i bardziej wyrazisty smak, cebulę zamień na czosnek (10 ząbków przeciśniętych przez praskę) i szczyptę ostrej papryki w proszku.