Zdrowe śniadanie – czego nie może zabraknąć?

Strona GłównaPAYBACK EkstraZdrowie i uroda ● Śniadanie

Śniadanie to najważniejszy posiłek dnia. Nie można o nim zapominać. Aby jednak było zdrowe, powinno składać się z potraw o odpowiedniej ilości węglowodanów złożonych, białka, witamin i składników mineralnych.

Doskonałym pomysłem na zdrowe śniadanie jest owsianka, która stanowi źródło błonnika mającego pozytywny wpływ na metabolizm. Śniadanie białkowe może uwzględniać pastę z jajek i twarogu. Witamin warto szukać w koktajlu ze szpinaku, banana i mleka roślinnego.

Śniadanie – dlaczego należy je jeść?

Zdrowe śniadanie to doskonały pomysł na to, by dobrze zacząć każdy dzień. To posiłek, którego nie można pominąć, bo rezygnacja z niego ma negatywny wpływ na metabolizm. Brak śniadania prowadzi do spadku poziomu glukozy, a to wiąże się z pojawieniem się uczucia zmęczenia i osłabieniem koncentracji. Pojawia się również nadmierny apetyt. Wykreślenie śniadania z codziennego harmonogramu może sprawić, że kolejne posiłki będą zbyt obfite, co wpływa na ilość przyswajanych kalorii. Jedzenie śniadania jest zatem sposobem na kontrolowanie metabolizmu.

Składniki śniadania – węglowodany i białko

Zdrowe śniadanie to pełnowartościowy posiłek. Należy je spożywać bez pośpiechu. Powinno być źródłem cukrów, ale nie tych obecnych w drożdżówce czy słodkich płatkach śniadaniowych. Tego typu produkty to puste kalorie, które nie mają w sobie nic, co mogłoby mieć pozytywny wpływ na organizm. Przede wszystkim negatywnie oddziałują na trzustkę, która w godzinach porannych nie jest w stanie wyprodukować odpowiedniej ilości insuliny.

Każdy, kto chciałby znaleźć coś, co warto jeść na śniadanie, powinien poszukać produktów bogatych w błonnik. To składnik codziennej diety, który ma ogromny wpływ na funkcjonowanie całego organizmu. Stymuluje układ pokarmowy, poprawia perystaltykę jelit, oczyszcza z toksyn, zmniejsza ryzyko zawału i sprawia, że człowiek przez długi czas czuje się najedzony. Dlatego też przepis na śniadanie może uwzględniać owsiankę, która jest doskonałym źródłem błonnika. Owies, z którego powstają płatki, zawiera wiele niezbędnych aminokwasów, witamin z grupy B, witaminę E, selen, magnez, flawonoidy. Warto również podkreślić, że owsianka zapewnia szybkie śniadanie, łatwo ją zrobić i – wbrew pozorom – jest bardzo smaczna. Takie danie z płatków owsianych przygotowuje się na wiele sposób – na wodzie, mleku krowim, roślinnym, z dodatkiem różnego rodzaju świeżych owoców lub rodzynek.

Dietetyczne śniadanie powinno być też źródłem białka. Istnieje kilka powodów przemawiających za jedzeniem białkowych śniadań. Takie posiłki stanowią źródło energii, jednocześnie nie prowadzą do szybkiego spadku mocy. Białko podkręca metabolizm, pozwala czuć się sytym przez długi czas. Nie można zapomnieć o tym, że jedzenie protein pozytywnie wpływa na koncentrację, wspomaga pamięć. Doskonałym źródłem białka są jajka, twaróg, czyli produkty, z których szybko można przygotować pyszną pastę na kanapkę. Wystarczy zaopatrzyć się w następujące składniki (porcja dla 1 osoby):

  • 1 jajko,
  • 75 g chudego twarogu,
  • 50 g jogurtu,
  • sól, pieprz do smaku,
  • szczypiorek.

Przygotowanie pasty:

  • Najpierw powinno się ugotować jajka na twardo. Gdy będą gotowe, należy zetrzeć je na tarce.
  • Twaróg trzeba rozgnieść widelcem i połączyć z jogurtem.
  • Szczypior posiekać.
  • Wszystkie składniki (jajka, twaróg z jogurtem i szczypiorek) należy połączyć, a następnie dodać soli i pieprzu do smaku.

To Cię zainteresuje: Tygodniowy jadłospis – tanio i szybko przygotuj zdrowe posiłki

Witaminy na śniadanie

Fani niestandardowych rozwiązań powinni postawić na zdrowe koktajle. Można je przygotować praktycznie ze wszystkiego, wystarczy dysponować dobrej jakości blenderem kielichowym. Wśród składników fit śniadania znajduje się m.in. bogaty w żelazo szpinak, masło orzechowe, które zawiera nienasycone kwasy tłuszczowe, banany wyróżniające się wysoką zawartością potasu, magnezu i fosforu, a także awokado, które obfituje w zdrowe tłuszcze. Wystarczy wrzucić wymienione składniki do blendera i zalać je mlekiem roślinnym. Przygotowany w ten sposób koktajl można pić nawet w drodze do pracy.

Źródłem witamin, które warto spożywać na śniadanie, mogą być soki owocowe, owocowo-warzywne albo napoje z dodatkiem kilku kropli soku z roślin liściastych. Oczywiście dużo lepsze niż soki ze sklepu są te przygotowywane we własnym domu. Aby móc cieszyć się ich smakiem, wystarczy kupić wyciskarkę wolnoobrotową. W ciągu kilku minut jest w stanie wycisnąć 1 litr napoju stanowiącego źródło witamin, składników mineralnych i błonnika. Osoby, które kochają sok z pomarańczy, mogą dokupić automatyczną wyciskarkę do cytrusów.

Śniadanie dla dziecka

Dla wielu rodziców przygotowanie śniadania dla kilkuletniego niejadka jest nie lada wyzwaniem. Nie ma w tym dziwnego, chociaż rosnący młody organizm potrzebuje jedynie pełnowartościowych posiłków, nie zawsze są one chętnie zjadane przez maluchy. Tak samo, jak w przypadku dorosłych, śniadanie dla dziecka powinno być źródłem błonnika (np. pieczywo razowe). Nie można też zapomnieć o białku – jego źródłem może być twaróg ułożony i podany w formie myszki z uszami z rzodkiewki, ogonkiem ze szczypiorku i oczami z groszku.


Przeczytaj również: Jaki ekspres do kawy jest najlepszy? Porady i ciekawostki

Zadbaj o zdrowie z PAYBACK. Zarejestruj się i zacznij zbierać punky podczas zakupów w drogeriach i sklepach internetowych.