Jaką wyciskarkę do owoców warto wybrać? Rodzaje

Strona GłównaPAYBACK EkstraKuchnia ● Wyciskarka do owoców

Soki owocowe to bogactwo składników odżywczych mających pozytywny wpływ na zdrowie. Do ich wyciskania służy m.in. wyciskarka wolnoobrotowa, która nadaje się też do wyciskania soków warzywnych.

Wyciskarki wolnoobrotowe dzieli się na dwa rodzaje: pionowe i poziome. Bardziej wydajne są wyciskarki poziome, ich zaletą jest również łatwość czyszczenia. Wyciskarki do cytryn natomiast dzieli się na ręczne i automatyczne, wymagające zasilania energią elektryczną.

Jak działa wyciskarka wolnoobrotowa?

Soki owocowe to popularny produkt spożywczy. Piją je dzieci i dorośli. Jest łatwo dostępny, a jego cena nie przekracza kilku złotych. Niestety soki dostępne w sklepach nierzadko są pełne substancji konserwujących i cukru, co negatywnie przekłada się na nasze zdrowie. Zdecydowanie lepiej jest pić samodzielnie przygotowane soki. Pomóc w tym może wyciskarka wolnoobrotowa. Doskonale radzi sobie z owocami, warzywami i roślinami będącymi źródłem dużej ilości substancji włóknistych. W przeciwieństwie do sokowirówki można dzięki niej przygotować sok z zielonych warzyw liściastych, trawy pszenicznej, ziół, kiełków. Zdrowy napój z jabłek z dodatkiem jarmużu, mlecza, szpinaku lub natki pietruszki to prawdziwa bomba witaminowa. Co więcej, wyciskarki wolnoobrotowe nadają się też do produkcji soku z drobnych owoców jagodowych (np. malin). Należy podkreślić, że technologia ekstrakcji na zimno nie ma wpływu na poziom składników odżywczych w soku.

Praca najpopularniejszych obecnie wyciskarek bazuje na procesie wolnoobrotowego wyciskania – Slow Squeezing Technology. Działają one wolniej niż sokowirówki, które do produkcji soku wykorzystują wytwarzaną siłę odśrodkową. Ważnym elementem wyciskarki jest wyprofilowany wałek ślimakowy, który miażdży kawałki owoców. W ciągu minuty obraca się on 70–120 razy, dzięki czemu możliwe jest niemal całkowite opróżnienie z soku komórek i przestrzeni międzykomórkowych. Urządzenie, o którym mowa, działa bardzo wolno, co ma wpływ na skład uzyskiwanego produktu. W porównaniu do sokowirówki sok z wyciskarki cechuje się wyższym stężeniem substancji odżywczych, enzymów, błonnika. Wyciskarka do owoców posiada dwa zbiorniki: w jednym gromadzi się sok, natomiast w drugim – sucha pulpa owoców. Szacuje się, że w ciągu 4–5 minut sprzęt ten może wyprodukować 1 litr soku.


Przeczytaj również: Akcesoria do owoców – jakie przybory kuchenne warto mieć?

Jaką wyciskarkę wolnoobrotową do soków wybrać?

Wyciskarka do owoców wyposażona w wałek ślimakowy nie zawsze działa w ten sam sposób. Wyróżnia się wyciskarki poziome i pionowe. Pierwsza z wymienionych ma ślimak ustawiony poziomo w stosunku do powierzchni roboczej, pracuje podobnie jak maszynka do mielenia mięsa, jest wytrzymała i wydajna. Niestety ma ona również wady – nie sprawdza się w małych pomieszczeniach kuchennych. Pozioma wyciskarka wolnoobrotowa zajmuje więcej miejsca niż modele pionowe, w których wałek ślimakowy kręci się wokół własnej osi, i które są mniej wydajne i droższe. Osoby lubiące soki owocowe z dodatkiem soku z natki pietruszki powinny zaopatrzyć się w wyciskarkę poziomą. Lepiej radzi sobie ona z artykułami będącymi źródłem sporej ilości substancji włóknistych. Posiadając wyciskarkę pionową, można też zapomnieć o delektowaniu się sokami owocowo-ziołowymi. Tego rodzaju urządzenia adresowane są bowiem do miłośników soków robionych wyłącznie z owoców. Muszą oni mieć świadomość, że przed użyciem wyciskarki pionowej warto wcześniej wstępnie rozdrobnić produkty. Poziome modele zdecydowanie łatwiej jest czyścić.

Wyciskarka do soków jedno- czy dwuślimakowa?

Przygodę z domowymi sokami można zacząć od sokowirówki, jednak bardziej wymagający miłośnicy soków wybierają wyciskarki jednoślimakowe. Na jeszcze wyższym poziomie zaawansowania są maszyny dwuślimakowe, doskonałe dla wszystkich tych, którzy równie często co soki owocowe piją te zrobione z warzyw. Urządzenia z dwoma wałkami ślimakowymi są bardziej precyzyjne i pozwalają na uzyskanie większej ilości owocowego napoju niż maszyny z jednym wałkiem. Doskonale radzą sobie z warzywami i zieleniną, trochę gorzej wychodzi im robienie soku z miękkich owoców.

Wyciskarka do cytryn i pomarańczy

Równie popularny co sok jabłkowy jest ten z owoców cytrusowych. Wyciskarka do cytryn i pomarańczy to urządzenie, w które powinien zaopatrzyć się każdy, kto często boryka się z infekcjami jesienno-zimowymi. Uzyskiwany dzięki niej sok to prawdziwa bomba witaminowa. Wyróżnia się dwa rodzaje tego typu sprzętu AGD. Tańszą opcją jest ręczna wyciskarka do cytrusów, natomiast osoby szukające czegoś wydajnego powinny zainteresować się urządzeniami automatycznymi, zasilanymi energią elektryczną. Wyposażone są one w zbiornik na sok i adresowane są zarówno do zwolenników cytryn, jak i pomarańczy. Nie jest to drogi sprzęt, a utrzymanie go w czystości jest dziecinnie proste.

Zarejestruj swoją kartę PAYBACK, żeby dostawać kupony, a zebrane punkty wymieniać na nagrody. Nie masz karty? Zamów ją za darmo do domu, lub zarejestruj się w aplikacji PAYBACK już dziś!