Ozdobienie stołu na wigilię nie kończy się na dekoracjach i dodatkach. Bardzo ważne są również naczynia, w których będą serwowane potrawy. Zadbaj o to, żeby talerze i półmiski komponowały się kolorystycznie z całym wystrojem stołu. Aby uniknąć przerostu formy nad treścią, postaw na gładkie faktury, bez dodatkowych zdobień. Jeśli jednak lubisz drobne akcenty, zdecyduj się na delikatne wzornictwo, które nie przytłoczy całej aranżacji świątecznego stołu. Na nakrycie powinny się składać duże talerze obiadowe, małe talerzyki deserowe oraz głębokie talerze lub bulionówki na zupę. Ważne są również sztućce, które należy rozmieścić po obu stronach nakrycia, w kolejności, w jakiej będą używane.
Zanim jednak przystąpisz do spożywania wigilijnych potraw, pomyśl o tym, w jaki sposób je przygotujesz. Gwarancją dobrego smaku jest nie tylko sprawdzony przepis i talent kulinarny, lecz także naczynia, w których będą sporządzane dania. Świąteczne zakupy mogą okazać się dobrym pretekstem do nabycia nowej patelni, na której usmażysz karpia lub garnka, w którym ugotujesz czerwony barszcz. Jeśli szukasz produktów wysokiej jakości, poznaj oferty sklepów RTV Euro AGD oraz OleOle!, zawierające bogaty wybór najlepszych naczyń do przygotowywania potraw. Dodatkowo, kupując u partnerów Programu PAYBACK, zyskujesz punkty, które możesz wymienić na atrakcyjne nagrody.
Przeczytaj również: Jakie gadżety świąteczne są najbardziej popularne?