Czym jest kombucha? Czy warto sięgnąć po przygotowany z niej napój?

Strona GłównaPAYBACK EkstraZdrowie i uroda ● Hard Kombucha

Polacy coraz chętniej sięgają po różnorodne nowości na rynku zielarskim i herbacianym, które w świecie wschodnim są znane i cenione od tysięcy lat. Niejednokrotnie też wykorzystywano je w tradycyjnej medycynie. Przykładem może być chociażby kombucha (inne spotykane określenie to hard kombucha).

W Polsce, jak i w całej Europie kombucha stanowi nowość. Jednak w Azji znana jest co najmniej od III wieku p.n.e. Z tego okresu pochodzą pierwsze wzmianki o napoju o cudownych właściwościach. Do Europy kombucha dotarła mniej więcej w okresie II wojny światowej, jednak dopiero ostatnich kilka lat przyniosło większe zainteresowanie tym produktem w naszym kraju. Czym dokładnie jest kombucha i czy można ją obecnie dostać w Polsce?

Co to jest kombucha?

Kombuchą nazywa się napój herbaciany, który powstaje w wyniku fermentacji herbaty dzięki specjalnemu „grzybkowi”. Również sama substancja, którą wykorzystuje się do sporządzenia tej wyjątkowej herbaty, jest określana jako kombucha. Inne nazwy, pod którymi można ją znaleźć, to grzyb herbaciany lub grzybek japoński. Co ciekawe, substancja ta nie jest grzybem w tradycyjnym rozumieniu tego słowa. Składają się na nią różne gatunki bakterii oraz grzybów, tworzące jednolitą kulturę, która swoim kształtem przypomina płaski dysk. Ma on lekko galaretowatą strukturę. Występuje w kolorze białym lub jasnopomarańczowym.

Dzięki dodatkowi kombuchy do herbaty powstaje słodki, lekko kwaskowaty napój, który jest orzeźwiający i delikatnie musuje. Ma jasnoszarą lub ciemnobrązową barwę, w zależności od tego, jaka herbata stanowi jego bazę.

Jakie właściwości ma kombucha?

W medycynie tradycyjnej krajów azjatyckich kombucha funkcjonuje już od setek lat. Korzystnie wpływa na pracę układu trawiennego oraz florę bakteryjną jelit, a przede wszystkim pozwala na łatwiejsze oczyszczenie organizmu ze szkodliwych substancji. Flora z kolei ma pozytywny wpływ m.in. na odporność organizmu oraz prawidłowe trawienie. Kombucha zawiera także cenne dla zdrowia witaminy i minerały, w tym substancje o działaniu antyoksydacyjnym.


Warto podkreślić, że nie jest zalecane spożywanie przez dzieci i kobiety w ciąży napojów przygotowanych na bazie kombuchy, ponieważ zawierają one alkohol (w tradycyjnej wersji nawet do 5%). Ze względu na wysoką zawartość cukru napój ten odradzany jest także osobom, które mają cukrzycę i problemy z wątrobą.

Jeżeli dopiero chcesz zacząć pić kombuchę, pamiętaj, aby robić to stopniowo. Przyjęcie od razu dużej dozy napoju może spowodować problemy ze strony układu pokarmowego.


Zobacz także: Jak spożywanie melisy wpływa na organizm?




Kliknij w grafikę, aby ją powiększyć ➡️

Wpływ kombuchy na na organizm

Jak przyrządza się kombuchę?

Kombuchę powinno się przygotowywać na bazie herbaty i słodzić białym cukrem. Często wraz z zamówionym „grzybkiem” otrzymuje się również podstawowe przepisy. Na początku warto się trzymać wskazówek, które zostaną przesłane wraz z produktem. Zazwyczaj dotyczą one klasycznej wersji napoju. Należy przy tym podkreślić, że napój zawsze trzeba przygotowywać w szklanym naczyniu. Inne materiały mogą ulec zniszczeniu w wyniku działania kwasów, jakie powstają podczas fermentacji. Dodatkowo, np. w przypadku przygotowywania kombuchy w naczyniu plastikowym, może dojść do interakcji, w czasie której wytworzą się substancje szkodliwe dla zdrowia. Przed przystąpieniem do robienia napoju należy zawsze dokładnie wymyć i wyparzyć wybrane naczynie.

Do przygotowania napoju potrzebne będzie 5 g wybranej herbaty (może być czarna, czerwona lub zielona), 1 l wody, ok. 50–80 g cukru oraz nieduży kawałek (ok. 20 g) „grzybka”. Jeżeli już wcześniej przygotowywałeś napój, możesz dodać do nowej porcji ok. 200 ml wcześniejszego naparu, aby przyspieszyć fermentację. Najpierw parzy się herbatę i po wystudzeniu przelewa do dużego słoika. Dodaje się kombuchę i przykrywa słoik gazą. Napój jest gotowy po ok. 3–4 dniach.

Może cię zainteresować: Wegetarianizm – co to jest? Co jeść? Przepisy

Czy kombuchę można kupić w Polsce?

Wiele osób zastanawia się, czy kombucha jest dostępna w Polsce, a jeśli tak, to gdzie. Okazuje się, że produkt ten stał się dość powszechny w naszym kraju, dzięki czemu zarówno sam napój, jak i „grzybek”, z którego go się przygotowuje, można kupić w wielu miejscach. Te produkty znajdziesz u naszych partnerów, np. w serwisie Allegro. Jeżeli zdecydujesz się na zamówienie u partnera PAYBACK, pamiętaj o tym, aby wcześniej zalogować się w naszym serwisie. Dzięki temu uzyskasz punkty za zakupy. Sprawdź też na stronie lub w aplikacji PAYBACK, czy są dostępne kupony do danego partnera, które pozwolą uzyskać dodatkowe punkty. Bonusowe punkty szybciej przybliżą cię do zdobycia wymarzonej nagrody.

📲 Zbieraj więcej punktów z APPlikacją!

Aplikacja zakupowa PAYBACK do pobrania w Google Play i Apple Store

Zarejestruj swoją kartę PAYBACK, żeby dostawać kupony, a zebrane punkty wymieniać na nagrody. Nie masz karty? Zamów ją za darmo do domu, lub zarejestruj się w aplikacji PAYBACK już dziś!