W medycynie tradycyjnej krajów azjatyckich kombucha funkcjonuje już od setek lat. Korzystnie wpływa na pracę układu trawiennego oraz florę bakteryjną jelit, a przede wszystkim pozwala na łatwiejsze oczyszczenie organizmu ze szkodliwych substancji. Flora z kolei ma pozytywny wpływ m.in. na odporność organizmu oraz prawidłowe trawienie. Kombucha zawiera także cenne dla zdrowia witaminy i minerały, w tym substancje o działaniu antyoksydacyjnym.
Warto podkreślić, że nie jest zalecane spożywanie przez dzieci i kobiety w ciąży napojów przygotowanych na bazie kombuchy, ponieważ zawierają one alkohol (w tradycyjnej wersji nawet do 5%). Ze względu na wysoką zawartość cukru napój ten odradzany jest także osobom, które mają cukrzycę i problemy z wątrobą.
Jeżeli dopiero chcesz zacząć pić kombuchę, pamiętaj, aby robić to stopniowo. Przyjęcie od razu dużej dozy napoju może spowodować problemy ze strony układu pokarmowego.
Zobacz także: Jak spożywanie melisy wpływa na organizm?
Kliknij w grafikę, aby ją powiększyć ➡️