Jak przygotować piknik? Jakie menu wybrać?

Strona GłównaPAYBACK EkstraTurystyka i podróże ● Piknik

Piknik to okazja do spotkania z najbliższymi i delektowania się pysznymi daniami na łonie natury. Aby je przygotować, warto zabrać ze sobą mobilny grill. W trakcie pikniku w parku przyda się również koc piknikowy, fotel turystyczny, torba termiczna.

Planując menu na piknik, warto postawić na grillowane mięso i warzywa. Smaczną przekąską są warzywa podane z humusem oraz sałatka z komosy ryżowej. Na deser można podać gościom świeże owoce.

Co zabrać ze sobą na piknik?

Piknik, który można zorganizować w parku, w lesie lub na łące, to okazja do spotkania z rodziną i przyjaciółmi. Nie trzeba mieć domu z wielkim ogrodem, aby zaplanować udane party na świeżym powietrzu. Także piknik firmowy to dobry sposób na integrację ze współpracownikami.

W trakcie tradycyjnej imprezy w plenerze biesiadnicy siedzą na trawie, a dokładnie na kocu piknikowym z wodoodporną powłoką na spodzie. Można na nim zjeść pyszne śniadanie, nie trzeba przy tym martwić się poranną rosą. Po wszystkim tego rodzaju koc na piknik wystarczy zwinąć i związać praktycznymi paskami. Jest to rozwiązanie, które jest bardzo funkcjonalne. Koce piknikowe produkuje się z wyjątkowo miękkich dzianin polarowych. Poza kocem może przydać się krzesło bądź fotel turystyczny. Warto o nim pamiętać, gdy na piknik zaprasza się również najstarszych członków rodziny.

Piknik w parku nie ogranicza się jedynie do pogaduszek nad szklanką czy kubkiem lemoniady. Wymaga przygotowania smacznych przekąsek lub bardziej konkretnych dań. Doskonałym pomysłem jest połączenie rodzinnego pikniku i grillowania. Dzięki nowoczesnym rozwiązaniom technologicznym nie trzeba zabierać ze sobą w plener ciężkiego grilla. Na rynku dostępne są mobilne sprzęty grillujące, które wyposażone są w bezdymne palenisko. Urządzenie, o którym mowa, jest niewielkie i nie nagrzewa się, można je przenosić w dowolnym momencie. Rozpalenie takiego grilla jest proste, łatwo się go myje i co ważne posiada on zabezpieczenie, które chroni przed rozsypaniem węgla. Decydując się grillowanie poza domem, nie można zapomnieć o zabraniu ze sobą szczypców do potraw i uniwersalnego noża. Przydać się może również praska do czosnku oraz shaker do dressingów.

Pikniki organizowane są przede wszystkim latem, gdy warunki pogodowe sprzyjają relaksowi na świeżym powietrzu. Aby zapewnić sobie w trakcie takiego spotkania dostęp do zimnych napojów, warto zabrać ze sobą torbę termiczną. Jest to lekki gadżet w przystępnej cenie, który jednocześnie jest prosty i wygodny w użytkowaniu. Działa dzięki specjalnym wkładom chłodzącym, które umieszcza się w kieszonce torby.

Menu na piknik z grillem

Zaplanowaniem menu na piknik warto zająć się jakiś czas przed spotkaniem na trawie. Należy je przemyśleć, szczególnie gdy wśród zaproszonych gości będą zarówno mięsożercy, jak i wegetarianie. Dla miłośników dań mięsnych można przygotować kaszankę z grilla. Nie jest to skomplikowane danie, wymaga zaopatrzenia się w świeżą kaszankę, jabłko, cebulę i masło. Jako dodatek można zaproponować ziemniaki pieczone w folii z sosem czosnkowym.

Kaszanka to specyficzny wyrób wędliniarski, nie każdy jest jego miłośnikiem. Zwolennicy zdrowej kuchni mogą postawić na menu z pstrągiem podawanym z masełkiem. Jest to prawdziwa bomba korzystnych dla zdrowia, nienasyconych kwasów tłuszczowych. Do przyrządzenia tego dania poza rybą i masłem potrzebny jest czosnek, sól, cytryna oraz koperek.

W menu na piknik, bez względu, czy jest to spotkanie w gronie rodziny, czy przyjaciół, warto uwzględnić dania bezmięsne. Mogą je jeść nie tylko wegetarianie, sprawdzają się jako dodatek do steków i hamburgerów. Grillować można niemal każde warzywa. Nie powinny one być jednak grillowane do miękkości (zbyt wysoka temperatura pozbawia je cennych składników odżywczych).

Menu na piknik bez grilla

W trakcie pikniku nie trzeba polegać jedynie na daniach przyrządzanych na miejscu. Większość bądź wszystkie potrawy można przygotować wcześniej w domu, a następnie w torbie termicznej przewieźć na miejsce spotkania. Warto postawić na hummus, który jest pyszny i prosty w przygotowaniu. Przygotowuje się go z ciecierzycy, pasty sezamowej tahini, czosnku, soku z cytryny. Humus podaje się do pokrojonych w słupki warzyw, takich jak np. marchew.

Podczas pikniku nie trzeba rezygnować z sałatek. Obecnie dużą popularnością cieszy się komosa ryżowa, którą dodaje się do pokrojonych warzyw sezonowych i dressingu z oliwy z oliwek i dużej ilości ziół. Sałatkę można przygotować w domu lub na miejscu, nie jest ona pracochłonna. Należy podkreślić, że jedzenie na świeżym powietrzu nie musi być wykwintne. Czasami wystarczą zwykłe kanapki – np. z bagietki, pesto z bazylii i z suszonymi pomidorami.

Na deser dobrze jest podać świeże, sezonowe owoce. Brzoskwinie, maliny, jeżyny, morele mogą zastąpić kaloryczne ciasta i ciasteczka.

Swoje podróże zaczynaj z PAYBACK, zgarniaj punkty w wygodny dla siebie sposób