Jak podawać ciasteczka w zależności od okazji?

Strona GłównaPAYBACK EkstraKuchnia ● Ciasteczka

Ciasteczka to pyszny poczęstunek pasujący niemal do każdej okazji. Korzenne można podawać w święta, a nawet wieszać na choince. Z kolei maślane sprawdzą się na przyjęciu ze znajomymi, a te z wróżbą warto serwować na specjalne okazje, np. wieczór andrzejkowy.

Dla dbających o linię dobrym wyborem będą ciasteczka owsiane fit, które można przygotować np. na spotkanie z koleżankami. Ważny będzie też odpowiedni sposób podania tego słodkiego przysmaku. Jak dobrać ciasteczka do okazji i jak je podać?

Proste ciasteczka na spotkanie – maślane, kokosowe

Doskonałym wyborem na niezobowiązujące spotkania ze znajomymi (szczególnie te bez okazji) będą proste, kruche ciasteczka. Jednym ze sprawdzonych przepisów jest ten na ciasteczka maślane.

Składniki (na 2 blaszki):

  • ¾ kostki masła (150 g),
  • 4 łyżki cukru pudru,
  • 150 g mąki tortowej.

Przygotowanie:

  • Zagnieć wszystkie składniki i uformuj z nich kulę.
  • Zawiń ciasto w folię i włóż na pół godziny do lodówki.
  • Po upływie tego czasu wyjmij ciasto i rozwałkuj.
  • Formuj ciasteczka i układaj je na blaszce.
  • Piecz w 200℃ przez ok. 15 minut.

Ciasteczka można również upiec z cukrem waniliowym. Wystarczy tylko dodać jedną łyżeczkę i zagnieść razem z masą.

Prosty jest także przepis na ciasteczka kokosowe (tzw. kokosanki).

Składniki (na 2 blachy):

  • 500 g wiórków kokosowych,
  • 1½ szklanki cukru,
  • ½ szklanki mleka,
  • kostka masła (200 g),
  • 4 białka.

Przygotowanie:

  • Do garnka wlej mleko, wsyp cukier i włóż masło.
  • Podgrzewaj całość do rozpuszczenia, a następnie przestudź.
  • Ubij białka na sztywną pianę.
  • Ostrożnie połącz składniki.
  • Nałóż masę łyżką na blachę.
  • Piecz w 180℃ przez 15–20 minut.

Osobom, które przyjęcia wydają rzadko, wystarczy większy talerz do zaserwowania ciastek znajomym. Jednak miłośnicy takich spotkań mogą też zainwestować w prostą paterę, np. ceramiczną albo drewnianą.

Ciasteczka świąteczne: korzenne, migdałowo-orzechowe

Ciasteczka korzenne lub cynamonowe to doskonały sposób nie tylko na świąteczny poczęstunek, lecz także na udekorowanie choinki.

Składniki (na 2 blaszki):

  • 1½ szklanki mąki tortowej lub pszennej (300 g),
  • kostka schłodzonego masła (ok. 200 g),
  • ½ szklanki cukru pudru (ok. 100 g),
  • 2 żółtka,
  • 2 łyżki cynamonu lub przyprawy korzennej.

Przygotowanie:

  • Dokładnie połącz wszystkie składniki i zagnieć ciasto.
  • Uformuj kulę, zawiń ją w folię i włóż na godzinę do lodówki.
  • Wyjmij ciasto i cienko rozwałkuj.
  • Wytnij świąteczne wzory.
  • Piecz przez 10 minut w temperaturze 180℃.

Doskonale sprawdzą się również szybkie ciasteczka migdałowo-orzechowe.

Składniki (na 2 blaszki):

  • szklanka płatków owsianych,
  • szklanka migdałów,
  • szklanka orzechów włoskich,
  • ½ szklanki cukru,
  • 4 białka,
  • czubata łyżeczka cynamonu,
  • czubata łyżeczka sody oczyszczonej.

Przygotowanie:

  • Zmiel orzechy i migdały.
  • Wymieszaj je z cukrem, cynamonem, sodą i płatkami.
  • Ubij białka na sztywną pianę.
  • Za pomocą łyżki nałóż masę na blaszkę wyłożoną papierem.
  • Piecz 15–20 minut w 180℃.

Ciasteczka migdałowo-orzechowe najlepiej podawać na ozdobionej świątecznymi motywami paterze lub talerzu z podobnymi wzorami. Korzenne wypieki można również powiesić na choince, wystarczy tylko przed upieczeniem zrobić w nich niewielkie dziurki.

Sklepy, w których kupisz wyposażenie do domu

Ciasteczka na specjalne okazje: z wróżbą, owsiane

Na specjalne okazje warto przygotować niezwykłe ciasteczka. Jednym z doskonałych pomysłów z pewnością będzie upieczenie ciasteczek z wróżbą.

Składniki (na ok. 50 ciasteczek):

  • 1½ szklanki mąki (ok. 300 g),
  • ½ szklanki cukru pudru (ok.100 g),
  • 3 jajka,
  • 2 łyżki oleju,
  • łyżka wody.

Przygotowanie:

  • Przygotuj wróżby na karteczkach papieru.
  • Zagnieć ciasto ze wszystkich składników.
  • Rozwałkuj je cienko i powycinaj kółka, np. za pomocą szklanki.
  • Połóż po jednej wróżbie na wyciętym krążku.
  • Zlep każdy krążek w mały pierożek.
  • Piecz przez 15–20 minut w temperaturze 180℃.
  • Wyjmij ciasteczka z piekarnika, gdy się zarumienią.

Ciasteczka z wróżbą można serwować w misce lub na obrotowej paterze, np. tortownicy CHG. Dzięki temu każdy z gości będzie miał możliwość sięgnięcia po upatrzony smakołyk. Jeżeli na spotkaniu lepiej wolimy podać coś niskokalorycznego, najlepiej przygotować ciasteczka fit, np. owsiane.

Składniki (2 blaszki):

  • 3 szklanki płatków owsianych (ok. 400 g),
  • 6 łyżek mąki owsianej,
  • szklanka sezamu (ok. 200 g),
  • 4 dojrzałe banany,
  • 2 jajka,
  • 2 łyżeczki oleju kokosowego lub innego oleju roślinnego,
  • 2 łyżeczki miodu.

Przygotowanie:

  • Wrzuć do miski mąkę, płatki i sezam.
  • Banany zmiksuj i wymieszaj z jajkami, a następnie wlej do sypkich składników.
  • Do całości dodaj olej i miód, po czym starannie wymieszaj.
  • Łyżką uformuj okrągłe ciasteczka na blaszce. Powinny mieć grubość maksymalnie 7 mm.
  • Piecz przez ok. 15–20 minut w temperaturze 180℃.

Ciastka fit najlepiej podawać na dużym talerzu lub większej paterze, ponieważ są dość kruche.

Pyszne i proste ciasteczka warto upiec niezależnie od okazji. Dzięki ich odpowiedniemu dopasowaniu oraz właściwemu podaniu goście z pewnością będą zachwyceni.


Przeczytaj również: Prezent na urodziny – jaki upominek wybrać?

Zarejestruj swoją kartę PAYBACK, żeby dostawać kupony, a zebrane punkty wymieniać na nagrody. Nie masz karty? Zamów ją za darmo do domu, lub zarejestruj się w aplikacji PAYBACK już dziś!