Grille gazowe – zalety urządzeń

Strona GłównaPAYBACK EkstraDom i ogród ● Grill gazowy

Choć wiele osób wciąż wybiera grille węglowe, coraz większą popularność zyskują urządzenia na gaz. Większość z nich zasilana jest propanem, jednak dostępne są również sprzęty na gaz ziemny. Zaletą grilla gazowego jest to, iż nie wymaga on rozpalania.

Grillowanie przy użyciu gazu jest szybsze od grillowania na węglu, nie wymaga także, często żmudnego, rozpalania – urządzenia gazowe uruchamiają się natychmiast. Potrawy przygotowywane w ten sposób mają stałą i równomiernie rozłożoną temperaturę, a ponadto zachowują soczystość. Dość istotną zaletą jest brak dymu w trakcie użytkowania sprzętu oraz możliwość przyrządzania zdrowszych posiłków (np. dzięki ustawianiu odpowiedniej dla danej potrawy temperatury).

Jaki grill gazowy wybrać? Co jest najważniejsze?

Wybierając grill gazowy, należy wziąć pod uwagę rozmiar urządzenia, który powinien zostać dostosowany do możliwości i potrzeb użytkownika – istotne jest, jaką przestrzenią się dysponuje oraz dla ilu osób przygotowuje się posiłek. Dostępne są grille gazowe małe oraz duże, co sprawia, że każdy może wybrać najlepszy dla siebie model. Kolejną kwestią wartą rozważenia jest to, czy ma to być urządzenie do zabudowy, czy też może turystyczne. To drugie waży mniej od stacjonarnego, łatwiej je więc przenosić i zabierać ze sobą w podróż. Modele przeznaczone do zabudowy można z kolei na stałe wkomponować w wystrój ogrodu czy tarasu. Nie bez znaczenia jest również sama konstrukcja grilla, a także wszelkie jego udogodnienia – blaty czy też dodatkowe półeczki, na których można postawić naczynia, sztućce do grillowania itp.

Wybierając urządzenie, warto też sprawdzić, jaki jest zakres temperatur czy moc. Większość modeli posiada pokrywy z wbudowanym termometrem, dzięki któremu można kontrolować stopień gorąca przyrządzanych potraw. Wiele grillów posiada również samozapłon, co jest bezpiecznym rozwiązaniem pozwalającym uniknąć poparzenia. Co więcej, sprzęty na gaz mogą być wyposażone w dodatkowe palniki, a często również górny ruszt, na którym można trzymać gotowe potrawy, które mają zachować odpowiednią temperaturę. Taka konstrukcja urządzenia umożliwia przygotowywanie kilku dań jednocześnie, np. mięsa, warzyw czy ryb.

Zalety używania grilla gazowego

Choć grillowanie nieodłącznie kojarzy się z latem i wakacjami, może stać się przyjemnością całoroczną, właśnie dzięki wyborowi urządzenia zasilanego gazem. Taki sprzęt może zostać ustawiony np. w altanie lub na tarasie. Zaletą ogrodowego grilla gazowego jest brak dymu, co z kolei pozwala na jego odpalenie nawet na balkonie czy – w przypadku niektórych modeli – w domowej kuchni. Z urządzeniem tym związane są też oszczędności – taki sprzęt to ekonomiczne rozwiązanie. Dodatkowo proces jego rozpalania nie wymaga wysiłku, wystarczy przekręcić kurek, aby rozpocząć przygotowywanie pysznych smakołyków.

Wiele osób zadaje sobie pytanie, czy potrawy z grilla gazowego są zdrowe i czy rzeczywiście warto wybrać to urządzenie. Bezpieczeństwo przygotowywanych posiłków polega na tym, iż podczas opalania gazem nie wydzielają się szkodliwe substancje (węglowodory aromatyczne). Wiele modeli posiada rozwiązania, które uniemożliwiają skapywanie i spalanie się tłuszczu. Dodatkowo możliwość regulowania i dostosowywania temperatury do danego dania sprawia, że jedzenie przygotowane na grillu gazowym jest zdrowe, a spożywanie posiłków bezpieczne.


Przeczytaj również: Najpopularniejsze rodzaje grillów elektrycznych – zamknięty, otwarty, stojący, stołowy

Najlepsze grille gazowe – na co jeszcze zwrócić uwagę?

Wybierając urządzenie, warto sprawdzić rodzaj tworzywa, z którego zostało ono wykonane. W ofercie można znaleźć np. grille gazowe żeliwne lub ze stali nierdzewnej. Żeliwo najdłużej i najlepiej utrzymuje ciepło, zaś stal jest dość łatwo zachować w czystości.

Na uwagę zasługuje również rodzaj i sposób wykonania rusztu. Zweryfikować warto choćby odległość między żeberkami – im jest ona mniejsza, tym lepiej. Ważna jest także waga rusztu – ciężki dobrze trzyma ciepło. Istotna jest również liczba palników – dobre urządzenia powinny mieć co najmniej 3 palniki, które umożliwiają równomierne rozłożenie temperatury. Na rynku dostępne są także modele z ich większą liczbą (np. grille 4-, 5-palnikowe).

Grille gazowe wyposażone są również w tzw. aromatyzery, które odpowiadają za smak i aromat potraw. Są to specjalne blaszki znajdujące się pomiędzy palnikami a rusztem. Pełnią one kilka funkcji: zabezpieczają przed kapaniem i spalaniem się tłuszczu, pozwalają na równomierne rozprowadzenie ciepła, odpowiadają za bardziej wyraźny smak posiłków. Warto więc zwrócić uwagę, jaką przestrzeń zajmują – tu ponownie, im jest ona większa, tym skuteczniej urządzenie działa.

Ostatnim kryterium wyboru dobrego grilla gazowego mogą być wszelkie udogodnienia, jak szafki, szuflady, półeczki, na których można umieścić niezbędne akcesoria.


Zainteresuje Cię: Jak rozpalić grilla – bez podpałki, z brykietem i jeszcze inaczej. Różne sposoby na ogień w grillu

Wyposaż swój domu i ogród z PAYBACK. Wybierz się na zakupy z kartą, aktywuj kupon i zacznij oszczędzać dzięki punktom! Jak wolisz robić zakupy?