Kolendra – uprawa, działanie na organizm i zastosowanie w kuchni

Strona GłównaPAYBACK EkstraZdrowie i uroda ● Kolendra – uprawa, działanie na organizm

10.01.2020

Chyba każdy miłośnik smacznej kuchni w czasie swojej kulinarnej kariery nie raz sięgał po aromatyczną kolendrę. Przyprawa ta jest nie tylko smaczna, lecz także zdrowa. Nie dziwi więc fakt, że tak wiele osób decyduje się na jej uprawę w przydomowych ogródkach, a nawet w balkonowych doniczkach.

Kolendra siewna to roślina jednoroczna. Może osiągać nawet 70 cm wysokości. W Polsce zwykle uprawiana jest odmiana drobnoowocowa. Jak wygląda popularna kolendra i jakie ma właściwości oraz zastosowanie? Pora się o tym przekonać!

Kolendra: uprawa

Kolendra jest rośliną zaliczaną do rodziny selerowatych. Częściami, które się wykorzystuje, są owoce i liście. To właśnie one znajdują zastosowanie nie tylko w kuchni, lecz także w lecznictwie. Owoce kolendry cechują się dość słodkim, lekko anyżowym smakiem, a ich termin zbioru przypada na okres lipca i sierpnia, kiedy to zaczynają zyskiwać brązowe zabarwienie. Mają też niezwykle aromatyczny, korzenny zapach. Roślina ma rozgałęzione łodygi, a rosnące na nich liście kolendry są pierzaste i podobne do natki pietruszki. Kwiaty mogą przyjmować zabarwienie biało-różowe lub nawet purpurowe.

Roślina ta nie ma specjalnych wymagań glebowych. Decydując się na jej uprawę, np. na działce, należy pamiętać o tym, aby nasiona kolendry sadzić w odległości ok. 30–40 cm. W hodowli oprócz nawadniania ważne jest stosowanie wieloskładnikowego nawozu oraz systematyczne usuwanie chwastów. Glebę na grządkach trzeba też regularnie spulchniać. Kiełkowanie powinno nastąpić już po mniej więcej dwóch tygodniach.

Osoby nieposiadające ogródka z powodzeniem mogą hodować kolendrę w doniczce, np. na tarasie czy balkonie. Wystarczy tylko zapewnić jej żyzną glebę i zadbać o to, aby stała w dobrze nasłonecznionym miejscu. Bardzo ważne jest, aby usuwać na bieżąco kwiatostany. Ich pojawienie się bowiem często sprawia, że liście zaczną rosnąć znacznie wolniej. Mając taką uprawę na balkonie, warto wyposażyć się z nożyce do ziół, którymi będzie można pozyskać świeże listki do przyrządzanych potraw.

W PAYBACK punkty możesz wymienić na vouchery do wielu sklepów

Jedna karta, wiele korzyści ➡️ dołącz teraz!

Właściwości lecznicze kolendry

Kolendra jest cennym źródłem flawonoidów, witaminy C, A i K. Posiada też dużą ilość antyoksydantów. Wiele osób nie wie, jak wiele ma drogocennych właściwości, ani jak kolendra wpływa na zdrowie. Przyprawa ta ponoć skutecznie przyspiesza metabolizm. Do tego wykazuje działanie wiatropędne. Z tego względu herbatka z kolendry jest stosowana często na kolki u dzieci, gdyż przeciwdziała bolesnym wzdęciom. Olejek z kolendry polecany jest osobom borykającym się z problemami trawiennymi. Stosowanie go regularnie przez dłuższy czas ma sprawiać, że doskonale reguluje on wypróżnienia, a także sprzyja zachowaniu prawidłowej flory bakteryjnej w przewodzie pokarmowym. Rzekomo skutecznie też wzmaga apetyt, dlatego często jest polecany osobom cierpiącym na zaburzenia odżywiania.

Liście kolendry wykorzystywane do naparów sprawdzają się jako środek odkażający na gardło w czasie przeziębienia. Ponoć mają również działanie antyseptyczne, dzięki czemu są stosowane do okładów łagodzących objawy skórne. Olej z kolendry działa też wykrztuśnie i przeciwobrzękowo. Działa dobroczynnie na skórę i włosy, regulując pracę gruczołów łojowych.

Właściwości lecznicze kolendry to także zwiększanie odporności na infekcje oraz działanie przeciwbólowe np. podczas bolesnych miesiączek czy zapalenia stawów. Do tego podobno obniża poziom cholesterolu, zmniejsza poziom cukru we krwi i zapobiega zawałom serca.

Kolenda – do czego warto jej użyć?

Kolendra w smaku jest dość intensywna, dlatego stosowana zarówno w formie suszonej, mielonej, jak i pod postacią świeżych liści nada potrawom bardzo wyrazisty aromat. Wykorzystuje się ją w wielu miejscach na świecie. Popularna jest np. w Ameryce Łacińskiej, Gruzji, Portugalii, Turcji, Chinach czy Indiach. W polskiej kuchni również stanowi jedną z przypraw, po które sięga wiele osób. Zastosowanie jej do przyrządzanych potraw jest bardzo szerokie. Stosuje się ją nie tylko do zup czy mięs, lecz także do przyrządzania omletów, jajecznicy, kremów czy past twarogowych. Przyprawę chętnie używa się do ryb i potraw na bazie mięsa drobiowego. Kolendra mielona często jest wykorzystywana do robienia zup, np. rosołu. Sprawdzi się też do przygotowania hummusu, a nawet słodkich rarytasów, takich jak pierniki czy szarotka. Ziarna najlepiej zmielić przy pomocy młynków do przypraw z regulacją. Kolendra suszona świetnie sprawdzi się do mięs z grilla czy pieczonych ziemniaków. Pasować będzie także do owoców morza.

Przyprawa kolendra jest częstym składnikiem ostrych sosów w kuchni. Przyrządza się z nią m.in. hinduskie curry, meksykańskie guacamole czy salsę, dodaje się też do burritos czy tortilli. Można ją spotkać w daniach azjatyckich, np. pierożkach dim sum. Co więcej, ziarna kolendry stosowane są także do marynowania grzybów czy ogórków. Przyprawa ta dobrze komponuje się z innymi składnikami surówek czy sałatek. Świeża kolendra, dodana jako dekoracja do potraw mięsnych, zdecydowanie podniesie wartość wizualną serwowanego dania.

Zarejestruj swoją kartę PAYBACK, żeby dostawać kupony, a zebrane punkty wymieniać na nagrody. Nie masz karty? Zamów ją za darmo do domu!