Jak zrobić ognisko? Co jest potrzebne? Potrawy

Strona GłównaPAYBACK EkstraTurystyka i podróże ● Ognisko

Ogniska nie można przygotować wszędzie, dlatego najlepiej zrobić je na swojej działce, daleko od lasu i innych zabudowań. Po wyborze miejsca należy zabrać się za zbieranie drewna i szukanie rozpałki (np. kory brzozowej).

Imprezy na świeżym powietrzu mają to do siebie, że przygotowywane w ich trakcie potrawy smakują doskonale. Planując ognisko, warto postawić na dania mięsne – dużą popularnością cieszą się kiełbaski i karkówka z kija. Wegetarianom można zaproponować ziemniaki pieczone przy ognisku. W roli deseru sprawdzą się natomiast opiekane pianki.

Rozpalanie ogniska – jak to zrobić?

Wbrew pozorom rozpalanie ogniska nie jest łatwym zadaniem, szczególnie dla kogoś, kto nigdy tego nie robił. Co ważne, w niektórych miejscach jest zakaz rozniecania ognia, a złamanie przepisów jest surowo karane.

W pierwszej kolejności należy znaleźć odpowiednie miejsce na ognisko. Najlepiej jest skorzystać z przeznaczonych do tego stanowisk, które pozbawione są ściółki. Można też przygotować je samodzielnie. W tym celu należy wykopać płytkie zagłębienie i usunąć z niego warstwę liści. Wokół nowo przygotowanego miejsca można ułożyć suche kamienie. W jego sąsiedztwie należy ustawić naczynie z wodą lub ziemię, dzięki której będzie można szybko ugasić ogień. Później warto zabrać się za gromadzenie drewna. Mogą to być suche patyki, na ognisko nadają się gałęzie i większe kłody o wilgotności poniżej 20% (niska wilgotność ogranicza ilość powstającego dymu).

Planując imprezę na świeżym powietrzu z jedzeniem przygotowanym nad ogniem, dobrze jest zaopatrzyć się w siekierkę umożliwiającą podział większych kawałków drewna. Jest to łatwo dostępne narzędzie, które niemal każdy ma u siebie w domu. Najlepiej sprawdza się siekierka ze stali hartowanej strefowo o ostrzu odpornym na tępienie. Do pocięcia cieńszych gałęzi, patyków można użyć sekatora ogrodowego.

Osoby, które nie wiedzą, jak zrobić ognisko i zabierają się do tego po raz pierwszy, muszą mieć na uwadze, że ważnym etapem przygotowań jest znalezienie rozpałki. Zaczyna ona płonąć przy dość niskiej temperaturze i szybko podpala sąsiadujące z nią kawałki gałęzi, patyki. W roli rozpałki sprawdza się kora brzozowa, pałka wodna, ptasi puch, sucha trawa, bawełniane kłaki z ubrania. Należy również mieć świadomość, że na rynku dostępne są gotowe zestawy z rozpałką. Do wzniecania ogniska dobrze jest użyć zapałek sztormowych (palą się nawet w bardzo trudnych warunkach) lub tradycyjnego krzesiwa.

Kluczowe znaczenie ma również ułożenie konstrukcji ogniska. Należy zacząć od wbicia w ziemię, na środku stanowiska, dość grubego kija. Może być rozwidlony na końcu. W miejscu, w którym został umiejscowiony, układa się rozpałkę. Kolejną warstwę stanowią najcieńsze patyki – powinny one tworzyć coś na kształt stożka. Na następny poziom, zrobiony w ten sam sposób, składają się grubsze patyki. Na sam koniec należy ułożyć najgrubsze gałęzie. W powstałej konstrukcji powinna być niewielka przerwa, dzięki której będzie można podpalić rozpałkę.


Przeczytaj także: Co zabrać w góry w zależności od pory roku? Porady

Ognisko w ogrodzie – przepisy prawne

Nie ma zakazu uniemożliwiającego rozpalanie ogniska w ogrodzie, pod warunkiem, że przestrzega się wytycznych. Można o nich dowiedzieć się więcej z rozporządzenia Ministra Spraw Wewnętrznych i Administracji dotyczącego ochrony przeciwpożarowej budynków, innych obiektów budowlanych i terenów. Zgodnie z obowiązującymi przepisami ogniska nie można rozpalać w odległości mniejszej niż: 100 m od granicy lasu, 10 m od miejsca występowania palnych płodów rolnych, 4 m od granicy działki sąsiedniej. Przykładowo, kara za rozpalenie ogniska w granicach lasu wynosi do 5000 zł.


Może Cię zainteresować: Namiot - jakie są rodzaje? Jaki warto wybrać?

Potrawy na ognisko

Smaczne potrawy na ognisko to nie tylko kiełbasa na kiju. W ten sposób można przyrządzić zdecydowanie więcej smakołyków. Dużą popularnością cieszą się ziemniaki, które po zawinięciu w folię układa się ok. 10 cm od ognia. Po przygotowaniu można je jeść z masłem i solą. Nad ogniskiem można przyrządzić jabłka na ciepło – doskonale smakują one z odrobiną cukru i cynamonem. Na kiju umieszcza się też pyszne pianki marshmallow, należy jednak pamiętać, że tego rodzaju słodycze nie powinny być opiekane zbyt długo, wówczas nie są smaczne. Można je jeść bez żadnych dodatków lub w formie kanapki, pomiędzy dwoma herbatnikami. Za przygotowanie ogniska mogą się zabrać również miłośnicy kukurydzy, którą umieszcza się w foli aluminiowej, a następnie wrzuca do ogniska. Po 25 minutach w takich warunkach kukurydza jest gotowa do jedzenia.

Jak już wspomniano, ognisko wielu smakoszom kojarzy się jedynie z kiełbaskami. Nie oznacza to jednak, że jest to jedyny rodzaj mięsa, którym można się delektować na imprezie na świeżym powietrzu. Bardzo dobrze smakuje również karkówka przygotowywana nad ogniskiem, pierś z kurczaka, boczek czy też stek wołowy. Jednak w przeciwieństwie do kiełbasek wymienione mięsa dobrze jest marynować (przynajmniej na całą noc). Popularnością cieszą się również dania z żeliwnego kociołka wkładanego bezpośrednio do ogniska.


Jeśli planujesz wycieczkę po górach zobacz jaki plecak trekkingowy wybrać? Co jest ważne?

Swoje podróże zaczynaj z PAYBACK, zgarniaj punkty w wygodny dla siebie sposób