Dobry młynek do kawy – jaki wybrać?

Strona GłównaPAYBACK EkstraKuchnia ● Jak wybrać mlynek do kawy?

Tylko kawa zaparzona ze świeżo zmielonych ziaren ma ten niezwykły, intensywny aromat i wyjątkowy smak. Dlatego młynek do kawy to obowiązkowe urządzenie każdego smakosza tego napoju. Pozostaje jedynie pytanie, na jaki rodzaj się zdecydować.
Kupując młynek do kawy, warto zwrócić uwagę na jego funkcje i dopasować model do swoich potrzeb. Aby zdecydować, czy bardziej odpowiedni dla nas będzie młynek ręczny, czy może elektryczny, trzeba uwzględnić kilka parametrów. Wybór najlepszego młynka do kawy to kwestia indywidualna.
Aby kawa zachowała swój smak, trzeba ją odpowiednio przechowywać. W przeciwnym razie szybko wietrzeje i traci swoje walory. Dlatego optymalnym rozwiązaniem jest picie świeżo zmielonej kawy. Opcję mielenia mają niektóre ekspresy do kawy. Jednak zdecydowanie tańszym rozwiązaniem jest po prostu dobry młynek do kawy.

Ręczne młynki do kawy

Najważniejsza kwestia to wybór pomiędzy młynkiem ręcznym i elektrycznym – każdy z nich ma swoje zalety i wady, dlatego trzeba kierować się własnymi preferencjami.

Ręczne mielenie kawy wymaga wysiłku i z całą pewnością zajmuje więcej czasu niż przy użyciu młynka elektrycznego. Nie jest to więc dobre rozwiązanie dla osób, którym zależy na czasie. Z drugiej strony ręczne młynki do kawy z korbką, zwłaszcza te stare, mają swój niepowtarzalny urok. Takie przygotowanie kawy można potraktować jako rytuał przed wypiciem filiżanki małej czarnej.

Młynek do kawy ręczny ma także inne zalety. Przede wszystkim to urządzenie wolnoobrotowe, dzięki czemu nie nagrzewa ziaren, nie przypala ich, zachowując zarówno aromat, jak i smak. Pozwala także uniknąć charakterystycznej goryczki, która nie każdemu odpowiada. Ręczne młynki są także ciche, mniejsze, bardziej poręczne i można je zabrać wszędzie, bo do ich użycia nie potrzeba prądu. Są także zdecydowanie tańsze, zarówno w kwestii zakupu, jak i w eksploatacji.

Minusem może być z kolei to, że w ręcznym młynku nie da się ustawić grubości mielenia ziaren, a ta z kolei pozwala dopasowywać smak i moc napoju do własnych upodobań, a także sposobu jego parzenia.

Elektryczny młynek do kawy

Elektryczny młynek do kawy bez wątpienia pracuje szybciej i sprawniej. Wystarczy wsypać odpowiednią porcję do pojemnika i nacisnąć przycisk. Kawa mieli się sama. Możemy także wybrać odpowiednią grubość mielenia ziaren, a w niektórych, bardziej nowoczesnych urządzeniach określić także czas mielenia oraz dopasować ilość kawy do planowanej liczby filiżanek.

Do wyboru mamy dwa rodzaje młynków elektrycznych: udarowe oraz żarnowe. Czym się różnią i który z nich wybrać?

  • Młynek udarowy elektryczny mieli kawę przy użyciu noża, który rozdrabnia ziarna.

Podczas cięcia generowana jest wysoka temperatura, przez co kawa może stracić swoje właściwości, a także zapach i smak. Nie można także ustawić grubości mielenia – trzeba mielić kawę stopniowo i sprawdzać, czy uzyskana konsystencja nam odpowiada. Warte podkreślenia jest także to, że w młynku udarowym można zmielić też orzechy, ziarna czy przyprawy, jest więc on urządzeniem uniwersalnym.

  • Młynek żarnowy elektryczny wykorzystuje żarna (ceramiczne lub stalowe),

które obracają się i miażdżą ziarna. Dzięki temu procesowi kawa zachowuje swój aromat i smak, ziarna nie są poddawane działaniu wysokiej temperatury, nie przypalają się, są lepszej jakości. Żarnowy młynek pozwala dopasować stopień zmielenia kawy do naszych preferencji. Wybierając taki młynek, warto także zwrócić uwagę na jakość zastosowanych żarn. Najtrwalsze są te wykonane ze stali nierdzewnej.


Może cię zainteresować: Moździerze kuchenne, po co nam w kuchni?

Najlepszy młynek do kawy – ważne parametry

Przed zakupem elektrycznego młynka do kawy warto sprawdzić jego parametry. Na co zwrócić uwagę?

Moc młynka – im wyższa, tym szybciej i więcej ziaren można zmielić jednorazowo.

Prędkość mielenia – tu akurat lepsza jest mniejsza prędkość, ponieważ dzięki temu mielenie odbywa się w niskiej temperaturze, kawa nie nagrzewa się nadmiernie i zachowuje swoje właściwości smakowe.

Grubość mielenia – im więcej opcji, tym lepiej. Grubość ziaren powinna być bowiem dopasowana do sposobu, w jaki kawa będzie zaparzana. Najdrobniej zmielone ziarna sprawdzą się do przygotowania kawy w ekspresie ciśnieniowym, średnio zmielone będą lepsze do zaparzenia kawy w kawiarce czy przygotowania jej w urządzeniu z filtrem, a grubo zmielone ziarna są idealne do zaparzaczy oraz dzbanków.

Pojemnik na zmieloną kawę – warto, aby był odpowiednio duży, tak aby możliwe było przygotowanie większe liczby filiżanek kawy; powinien być także odpowiednio szczelny i idealnie przylegać do młynka. Warto sprawdzić też to, czy będzie łatwy w czyszczeniu.

Wybierając młynek do kawy, warto sprawdzić też jego cenę oraz jej stosunek do jakości i użyteczności.

Wyposaż swoją kuchnię w niezbędny sprzęt i produkty. Rób zakupy z PAYBACK i zacznij oszczędzać dzięki punktom. Jak wolisz robić zakupy?