Najlepsze gofrownice – działanie, moc, ulepszenia

PAYBACK EkstraKuchnia ● Jak wybrać gofrownicę?

07.02.2020

Aby spróbować gofrów, nie trzeba jechać aż do nadmorskich miejscowości. Można przygotować je samodzielnie w domu. Pomocne w tej kwestii są gofrownice, które różnią się między sobą wieloma parametrami.

Najpopularniejsze są klasyczne gofrownice bez wyjmowanych płyt, które mogą być pokryte teflonem, dostępne są również urządzenia żeliwne i ceramiczne. Osoby, które kochają smak tego dania, mogą zdecydować na kupno gofrownicy z wyjmowanymi płytami.

Płyta podgrzewająca gofrownicy: rodzaje

Miłośników gofrów nie brakuje. Jada się je z bitą śmietaną, owocami, czekoladą. To danie, które kojarzy się z wakacyjnym pobytem nad polskim morzem. Goframi można też zajadać się we własnym domu. Aby móc delektować się smakiem tej potrawy, niezbędna jest gofrownica. Najważniejszym jej elementem są dwie wyprofilowane płyty podgrzewające. Dostępne są modele z płytkami wyprofilowanymi kwadratowymi, prostokątnymi, okrągłymi, na rynku jest obecne urządzenie w kształcie serduszek, trójkątów. W sklepach można znaleźć gofrownice dla dzieci, z płytą wyprofilowaną na kształt zwierząt, postaci z kreskówek. Kupując tego rodzaju sprzęt, warto wziąć pod uwagę wielkość rodziny, gdyż poszczególne modele różnią się między sobą ilością gofrów pieczonych jednocześnie – można kupić gofrownicę na 2 i 4 gofry.

Płytki podgrzewające pokrywa się nieprzywieralnym materiałem, dużą skutecznością cechuje się powłoka teflonowa, dzięki której gofry idealnie wypieczone i łatwo je zdjąć z płyty. Gofrownica do gofrów z płytkami z powłoką teflonową nie wymaga zastosowania tłuszczu. Wadą takiego sprzętu jest podatność na zarysowania, dlatego powinno się używać wyłącznie narzędzi, które nie rysują powłoki. Z kolei do czyszczenia teflonu należy wykorzystywać jedynie miękkie szmatki i gąbki kuchenne. Dobra gofrownica może być również urządzeniem żeliwnym, ma wtedy szansę przetrwać wiele lat użytkowania. Jego wadą jest jednak przywieranie ciasta. Istnieje także wersja z powłoką ceramiczną, która nagrzewa się w bardzo krótkim czasie. Niestety, czyszczenie jej bywa problematyczne.

Gofrownice wielofunkcyjne

Osoby ceniące sobie wygodę mogą zdecydować się na zakup gofrownicy 2w1 z wymiennymi płytami. To urządzenie przeznaczone do przygotowywania gofrów i do opiekania. Z kolei gofrownica 3w1 pozwala na przyrządzenie gofrów, opiekanie oraz grillowanie. Zaletą takich urządzeń jest łatwość czyszczenia. Płyty z wielofunkcyjnych gofrownic można wyjąć i dokładnie umyć pod bieżącą wodą. Ponadto, pozwalają one na oszczędne gospodarowanie miejscem w kuchni, bo blat zajmuje tylko gofrownica zamiast trzech innych urządzeń. Co więcej, jest ona równie skuteczna, jak jednozadaniowy sprzęt, a wypiekane przez nią gofry też są smaczne. Ciekawą propozycją jest gofrownica obrotowa – nie jest wielofunkcyjna, ale pozwala na bardziej równomierne rozprowadzenie ciasta.

Moc gofrownicy

Każdy, kto nie wie jeszcze, jaką gofrownicę kupić, powinien zwrócić uwagę na moc urządzenia, zazwyczaj mieści się ona w zakresie 750–1700 W. Wyższa wartość to sygnał, że sprzęt będzie szybko się nagrzewał, co skraca czas przygotowania posiłku. Modele o mocy 300–600 W bardzo długo się nagrzewają. Sprawia to, że wypiekane gofry są gumowate i przez to niesmaczne. Najlepsze gofrownice dysponują mocą na poziomie 1000 W. Urządzenia, które pozwalają na przygotowanie czterech gofrów, wymagają wyższej mocy.

Ulepszenia gofrownicy

Klasyczny model wyposażony jest w lampkę kontrolną, która informuje o nagrzaniu płyt i sygnalizuje gotowość do pracy. Po jej zaświeceniu się można przejść do przygotowywania gofrów – na płyty należy wylać ciasto, a następnie zamknąć urządzenie. Osoby, które chciałyby się dowiedzieć, jaka gofrownica jest godna uwagi, powinny zainteresować się modelami z regulacją temperatury. Taka funkcja pozwala na uzyskanie odpowiedniej chrupkości gofrów i innych potraw. Nie jest to jedyne udogodnienie, które poprawia komfort użytkowania sprzętu. Duże znaczenie mają antypoślizgowe nóżki gofrownicy i chroniące przed poparzeniem uchwyty termoizolacyjne. Wybrane modele posiadają termoodporną obudowę – korzystając z takiego sprzętu do wypiekania gofrów, można przygotować danie wspólnie z dziećmi. Należy również zwrócić uwagę na materiał, z którego wyprodukowano obudowę urządzenia. Może ona być zrobiona z tworzywa sztucznego (najczęściej aluminiowa), metalu lub stopu. Duże znaczenie ma termostat, który chroni sprzęt przed przegrzaniem. Nie można też zapomnieć o grubym i solidnym przewodzie – powinien on być odporny na wysokie temperatury.

Jaka jest cena gofrownicy?

Cena gofrownicy zależy od możliwości urządzenia. Klasyczne modele nierzadko kosztują poniżej 100 zł. Profesjonalny sprzęt do robienia gofrów, z którego można korzystać w obiektach gastronomicznych, jest kilkukrotnie droższy.

⬇️ zAPPunktuj bezpiecznie w domu - zobacz promocje sklepów online⬇️