Chlebak – jaki warto wybrać? Jakie są rodzaje?

Strona GłównaPAYBACK EkstraKuchnia ● Chlebak

Wybór najlepszego chlebaka pozornie jest prosty. W rzeczywistości różnorodność tych pojemników może zaskoczyć. Dostępne są chlebaki małe i duże, z deskami do krojenia, narożne, klasyczne i nowoczesne o ciekawym designie. Wykonane z drewna i plastiku, a także modele ceramiczne i ze stali nierdzewnej.

Chlebak może służyć jedynie do przechowywania pieczywa albo być również elementem ozdobnym, dopełnieniem wystroju kuchni. Do tego celu najlepiej nadają się chlebaki nowoczesne, czarne lub białe, najczęściej o prostej formie. Bardzo popularne stały się też chlebaki retro, wykonane z ceramiki, wikliny, różnokolorowe i z napisami. W ofercie znaleźć można także modele z dodatkowymi funkcjami, np. chlebak z deską do krojenia w formie pokrywki lub z dodatkowymi pojemnikami.

Chlebak drewniany, ceramiczny, a może bambusowy? Który wybrać?

Decydując się na zakup chlebaka, trzeba wziąć pod uwagę jego wielkość, kształt, styl, kolor. To wszystko zadecyduje, czy użytkownik będzie zadowolony z nabytku, czy chlebak wkomponuje się idealnie w wystrój kuchni. Ważnym kryterium wyboru jest także materiał, z którego chlebak został wykonany. W ofercie znajdują się chlebaki z tworzyw naturalnych i sztucznych. Każdy model ma swoje zalety, dlatego przed kupnem warto je poznać. Ciekawym rozwiązaniem jest chlebak drewniany, który będzie pasował do każdej kuchni, niezależnie od tego, jak została urządzona. Atrakcyjna w porównaniu do innych modeli jest cena chlebaka drewnianego. Wybierając ten rodzaj, nie trzeba się martwić, że pieczywo szybko wyschnie, ponieważ pojemnik zapewnia odpowiednią temperaturę oraz wilgotność. Alternatywą dla modelu z drewna może być chlebak bambusowy, który jest wyjątkowo trwały i łatwy do utrzymania w czystości. Stawiając na bambus, należy liczyć się z wyższymi kosztami, jednak cenę rekompensuje pewność, że jest to inwestycja na lata. Taki chlebak może służyć naprawdę długo, dlatego powinny po niego sięgać osoby, które nie planują ciągłych zmian wystroju.

Za chlebak ceramiczny lub porcelanowy również trzeba zapłacić nieco więcej, jednak taki wydatek zdecydowanie się opłaca, ponieważ to modele niewchodzące w kontakt z żywnością, łatwe w utrzymaniu czystości, bardzo higieniczne. Pieczywo przechowywane w takim pojemniku zachowuje świeżość oraz oryginalny smak na długo. Dodatkowo chlebaki ceramiczne mają ciekawy wygląd i kolory.


Przeczytaj również: Jaki toster wybrać? Jakie są rodzaje? Co jest istotne?

Czym charakteryzują się chlebaki metalowe i plastikowe?

Na sklepowych półkach można także znaleźć chlebaki metalowe i plastikowe. Te ostatnie są lekkie, wytrzymałe i łatwo utrzymać je w czystości. Również ich cena jest atrakcyjna, co umożliwia częste zmienianie pojemnika w zależności od aktualnego wystroju kuchni lub upodobań. Chlebaki plastikowe to bogactwo wzorów i kolorów. Modele metalowe dostępne są w wersji matowej i z połyskiem, doskonale prezentują się w niemal każdej kuchni, a do tego są trwałe i odporne na stłuczenia. Taki chlebak nie odkształca się i nie odbarwia, łatwo go umyć. Chlebaki metalowe często zawierają jako dodatek deskę do krojenia, która jest jednocześnie ich pokrywką. Wiele modeli ma również specjalne otwory, które zapewniają odpowiednią cyrkulację powietrza.


Przydatny artykuł: Przechowywanie - jakie są dostępne rozwiązania?

Sklepy, w których kupisz wyposażenie do domu

Na co jeszcze zwrócić uwagę, kupując chlebak kuchenny?

Kupując pojemnik na pieczywo, należy zwrócić uwagę, czy ma niezbędne atesty, które potwierdzają możliwość kontaktu z żywnością. To kryterium podstawowe, dopiero później można zacząć się zastanawiać nad wielkością i kształtem. Tu panuje zupełna dowolność, w zasadzie im liczniejsza rodzina, tym większy model się przyda. Kształt i kolor powinny odpowiadać ogólnej koncepcji użytkownika. Funkcjonalny chlebak może być wyposażony w dodatkowe pojemniki albo wspomnianą deskę do krojenia. Różne są również sposoby zamykania go – mogą to być pokrywki zdejmowane, podnoszone lub składane jak harmonijka. Należy zwrócić uwagę, aby konstrukcja umożliwiała cyrkulację powietrza, co zapobiega pleśnieniu pieczywa. Najczęściej są to małe otworki np. na bocznej ściance chlebaka. Warto też zwrócić uwagę, czy wybrany model jest funkcjonalny – możliwe, że najlepiej sprawdzi się wersja narożna, dzięki której zaoszczędzi się sporo miejsca, albo chlebak dwa w jednym, czyli z dodatkowym akcesorium. Wybrany pojemnik powinno się łatwo wyczyścić i umyć, gdyż higiena ma tu ogromne znaczenie (nie można dopuścić do rozwoju grzybów czy innych drobnoustrojów). Tak naprawdę każdy ma inne kryteria wyboru i to, czy najważniejszy będzie design, czy funkcjonalność i użyteczność albo po prostu cena, jest kwestią indywidualną każdego użytkownika. Ważne, aby chlebak spełniał swoje zadanie, a więc chronił pieczywo przed wyschnięciem i zapewniał jego świeżość jak najdłużej.

Zarejestruj swoją kartę PAYBACK, żeby dostawać kupony, a zebrane punkty wymieniać na nagrody. Nie masz karty? Zamów ją za darmo do domu, lub zarejestruj się w aplikacji PAYBACK już dziś!