Ostrzałka do noży – jakie są rodzaje? Jaką wybrać?

Strona GłównaPAYBACK EkstraElektronika ● Ostrzałka do noży

Dobrze naostrzony nóż pozwala na sprawne przygotowanie potraw w kuchni, nie tylko tej profesjonalnej. Dzięki niemu szybko pokroisz wędlinę na kanapkę czy warzywa do sałatki, a także wyfiletujesz rybę. Aby narzędzie było naprawdę ostre, potrzebna ci będzie odpowiednia ostrzałka do noży.

Powinieneś zakupić akcesorium, które będzie w pełni funkcjonalne i pozwoli naostrzyć wszystkie rodzaje noży znajdujące się w twojej kuchni. Jaka ostrzałka do noży będzie lepsza – elektryczna czy ręczna? A może najlepiej zdecydować się na dwa modele ostrzałek? Dużym wyzwaniem bywa także znalezienie idealnej ostrzałki do noży ceramicznych czy ząbkowanych. Sprawdź, który z omawianych produktów skutecznie sprawdzi się w twojej kuchni.

Ostrzałka do noży kuchennych – rodzaje

U partnerów Programu PAYBACK znajdziesz wiele modeli ostrzałek do noży. Szeroki asortyment sprawia jednocześnie, że wybór staje się trudniejszy. Z tego powodu warto wiedzieć, jakie rodzaje ostrzałek są dostępne na rynku. Grupa tych produktów podzielona jest pod kilkoma względami. Podstawowy podział wyróżnia elektryczne oraz ręczne ostrzałki do noży kuchennych.

Inny z kolei dzieli produkty ze względu na rodzaj powierzchni ostrzącej.

W tej kategorii wyróżnia się:

  • ostrzałki do noży diamentowe;
  • ostrzałki do noży kamienne;
  • ostrzałki do noży ceramiczne;
  • ostrzałki do noży stalowe;
  • ostrzałki do noży z węglika wolframu.

Na co zwrócić uwagę przy wyborze ostrzałki?

Zwróć uwagę na to, że ostrzałki mogą być przeznaczone do różnych rodzajów noży i posiadać różnorodne mechanizmy ostrzące, przykładowo ostrzałka do noży japońskich wykonana jest ze specjalnego kamienia, który namacza się przed użyciem. Można ją stosować również do ostrzenia innych noży, a także nożyczek. Ważny jest tutaj kąt nachylenia noża (ok. 10–15 stopni). Jego uzyskanie ułatwić może specjalny klips nakładany na górną część noża.

Produkty tego typu mogą mieć mechanizm krążkowy lub płytkowy, a także posiadać formę pręta, o który ociera się nóż podczas ostrzenia.

Najbardziej uniwersalne zastosowanie mają ostrzałki elektryczne. Możesz w nich ostrzyć praktycznie każdy rodzaj noża, za wyjątkiem tych o grubej klindze. Równie dużą popularnością cieszą się ostrzałki prętowe. Natomiast do noży wykonanych z twardych materiałów zaleca się ostrzałki diamentowe.

Szeroki wybór produktów znajdziesz u jednego z partnerów PAYBACK na Allegro.pl. Ponadto aktywując specjalny kupon masz szansę, by zdobyć większą liczbę punktów w Programie.


Przeczytaj również: Niezbędne akcesoria do kuchni – co warto mieć?

Sklepy, w których kupisz sprzęt RTV AGD

Zakupy zaczynaj na naszej stronie, wtedy otrzymasz punkty :)

Najlepsza ostrzałka do noży kuchennych – jak wybrać tę idealną?

Zastanawiasz się, jaką ostrzałkę do noży kupić? Przede wszystkim sprawdź, z jakiego materiału wykonane są noże, których używasz. Obecnie najczęściej wybierane są noże stalowe. Bez problemu można można je ostrzyć praktycznie większością dostępnych na rynku ostrzałek. Do noży japońskich lub wykonanych ze stali damasceńskiej wybierz wspomniane wyżej ostrzałki na mokro. Do noży ceramicznych najlepiej sprawdzi się ostrzałka diamentowa, a do ząbkowanych - profesjonalna ostrzałka do noży kuchennych w formie długiego pręta. Taki kształt osełki pozwala na precyzyjne naostrzenie każdego ząbka. Grubość ostrzałki powinna być dostosowana do wielkości ząbków w nożu.

Kolejną kwestią, na którą powinieneś zwrócić uwagę przy doborze ostrzałki, jest jakość jej wykonania. Warto zainwestować w nieco droższy produkt wykonany z wytrzymałych materiałów, który posłuży na lata. Sprawdź przede wszystkim rękojeść i mocowanie w niej osełki w przypadku ostrzałek do noży ząbkowanych w formie pręta. W wyborze ostrzałek stojących ważna jest ich stabilność oraz solidne wykonanie oprawy. Jeżeli zdecydujesz się na ostrzałkę w formie kamienia, pamiętaj, że nie może on się kruszyć czy pęcznieć pod wpływem wilgoci. Dobrze aby z każdej strony posiadał inną gradację, co pozwoli na precyzyjne naostrzenie wybranego noża. Na rodzaje i gradacje powierzchni ostrzących zwróć również uwagę w przypadku innych ostrzałek - do użytku domowego zazwyczaj zaleca się ostrzałki o gradacji ok. 1000–3500, dzięki temu znacznie zwiększa się ich funkcjonalność. Przed zakupem upewnij się, do jakich rodzajów ostrzy możesz stosować wybrany przez ciebie produkt np. czy naostrzysz nim również nożyczki.

Ostrzałki wielofunkcyjne znajdziesz między innymi u partnera Programu – w sklepie internetowym dobregarnki.pl. Zanim sprawdzisz pełną ofertę, odwiedź również stronę z kuponami PAYBACK, dzięki którym szybciej uzbierasz punkty na swoją wymarzoną nagrodę.

Zarejestruj swoją kartę PAYBACK, żeby dostawać kupony, a zebrane punkty wymieniać na nagrody. Nie masz karty? Zamów ją za darmo do domu, lub zarejestruj się w aplikacji PAYBACK już dziś!