Brykiet drzewny do kominka, pieca, grilla. Właściwości i zastosowanie

Strona GłównaPAYBACK EkstraDom i ogród ● Brykiet drzewny

Brykiet drzewny to paliwo stałe, do którego produkcji używa się odpadów drzewnych, czyli trocin czy zrębków. Charakteryzuje go wyższa od drewna wartość opałowa, niższa wilgotność i duża gęstość. Stanowi materiał opałowy do kominków, pieców i kotłów. Bywa także wykorzystywany do rozpalenia grilla.

Brykiet drzewny ma dość szerokie zastosowanie, ponieważ wykorzystywany bywa jako paliwo do ogrzewania domu, czyli podstawowy materiał opałowy, ale także jako paliwo dodatkowe (uzupełniające) w połączeniu z węglem lub drewnem. Do jego głównych zalet należy czystość spalania, a więc niska zawartość popiołu, łatwość przechowywania i rozpalania. Brykiet drzewny z dodatkiem węgla (brykiet węgla drzewnego) przeznaczony jest do zasilania grilla. Jego jednolita struktura pozwala na utrzymanie przez dłuższy czas stałej temperatury oraz na uzyskanie równomiernej powierzchni żaru.

Jak palić brykietem drzewnym? Zalety i cechy paliwa

Brykiety drzewne często stanowią alternatywny do drewna rodzaj materiału opałowego. Najczęściej wykorzystywane są do palenia w kominkach, ale także w innych typach urządzeń grzewczych – piecach kaflowych czy kotłach. Oprócz tego, że brykiet drzewny może stanowić paliwo podstawowe, często używany jest jako materiał opałowy startowy, zazwyczaj w sytuacji, gdy głównym opałem jest np. węgiel. Wykorzystywany jest więc także jako podpałka na grilla. Surowcem, z którego produkuje się brykiet drzewny, są drzewne odpady – trociny i wióry, które poddawane są działaniu wysokiego ciśnienia. Produkcja brykietu drzewnego polega na sprasowaniu odpadów drzewnych, co sprawia, że materiał opałowy ma dużą gęstość i małą wilgotność. Zaletą brykietu drzewnego jest łatwość rozpalania, a także magazynowania, jednak jego najważniejszym atutem jest mała zawartość popiołu. Ta ostatnia cecha sprawia, że brykiet drzewny postrzegany jest jako ekologiczny materiał opałowy, bardziej przyjazny dla środowiska naturalnego niż np. węgiel. Co więcej, brykiet drzewny należy do paliw odnawialnych. Na jego korzyść przemawia również duża dostępność, możliwość zakupu o każdej porze roku niemal w każdym supermarkecie i markecie budowlanym. Brykiet dobrej jakości wytwarza dużo ciepła przez dłuższy czas, nie brudzi rąk ani kominków, nie kruszy się, nie zamienia w trociny, prawie wcale nie wydziela dymu. Brak zawartości dodatków w postaci kleju czy lepiszczy powoduje, że bezpiecznie można rozpalać nim grilla.

Przeczytaj również: Ruszt – jakie są rodzaje? Jak go wyczyścić? Porady

Czym jest brykiet z węgla drzewnego?

Brykiet węgla drzewnego to najbardziej wydajne paliwo stosowane do pieczenia na grillu. Jest to połączenie węgla drzewnego oraz spoiwa, którym często jest skrobia ziemniaczana, ale także żywice lub kleje syntetyczne. Kawałki węgla zostają sprasowane i przyjmują regularny kształt oraz jednakową wielkość, co gwarantuje uzyskanie równomiernie żarzącej się powierzchni na grillu. Brykiet z węgla drzewnego jest bardziej ekonomiczny i wygodniejszy w użyciu w porównaniu z węglem przeznaczonym do grillowania. Choć brykiet rozpala się dłużej, doprowadzony do żarzenia może utrzymać właściwą temperaturę nawet do 4 godzin, dlatego też jest on polecany w sytuacjach, gdy zaplanowane jest dłuższe grillowanie. Brykiet do grilla pyli i brudzi znacznie mniej niż węgiel, jednak ważne, aby wybierać taki rodzaj, gdzie jako spoiwa użyto substancji pochodzenia naturalnego – skrobi czy żywicy. Brykiet, w którego produkcji zastosowano naturalne składniki, spalając się, nie będzie wydzielał nieprzyjemnego, intensywnego dymu. W przypadku, gdy dodatkiem jest klej syntetyczny, brykiet z węgla drzewnego mocno dymi, wydzielając również niezdrowe substancje. Zastanawiając się, czy lepszy na grilla będzie brykiet drzewny czy węgiel, warto wziąć pod uwagę czas palenia bądź ilość generowanych zanieczyszczeń. Warto również pamiętać, że brykiet z węgla drzewnego wyprodukowany zaledwie z kilku składników naturalnego pochodzenia nie będzie wpływał na smak i aromat przyrządzanych na grillu potraw.

Brykiet drzewny do kominka


Brykiet drzewny bardzo często stosowany jest do palenia w kominkach i stanowi alternatywę dla drewna. Brykiety mają wyższą wartość energetyczną i gęstość od drewna tego samego gatunku. Kolejną zaletą brykietu drzewnego jest jego niższa wilgotność, równa w całej strukturze, utrzymana na poziomie 7%. Dodatkowo brykiet może mieć różnorodny kształt, dzięki czemu często stanowi element ozdobny przed kominkiem. W ofercie można znaleźć brykiet o kształcie walca, wielokąta, kostki czy owalny. Ten rodzaj materiału opałowego łatwo przechowywać, a przy tym jego cena jest atrakcyjna – biorąc pod uwagę wydajność brykietu. Brykiet drzewny nie przyczynia się do emisji gazów cieplarnianych, a popiół powstały po jego wypaleniu może zostać użyty jako nawóz mineralny. Najbardziej wydajne energetycznie są brykiety produkowane z odpadów z drzew liściastych.

Zainteresuje Cię: Najpopularniejsze rodzaje grillów elektrycznych – zamknięty, otwarty, stojący, stołowy

Zbieraj °punkty kupując wyposażenie do domu i ogrodu z PAYBACK