Jak podać tort? Jaką paterę wybrać? Jakie są rodzaje?

Strona GłównaPAYBACK EkstraKuchnia ● Tort

Patera na tort to akcesorium, które pozwala w wyjątkowo estetyczny sposób podać gościom wypiek. Doskonale sprawdzi się zarówno na przyjęciu urodzinowym, jak i na weselu. Paterę powinno się jednak dopasować nie tylko do okazji, lecz także do rozmiarów tortu.

Jaki model patery będzie najlepszy? Paterę pod tort można też wykorzystać w kuchni, np. podczas ozdabiania wypieku. W tej roli szczególnie dobrze sprawdzi się patera obrotowa. Ta z kloszem idealna będzie natomiast podczas przyjęcia na świeżym powietrzu.

Patera na tort urodzinowy lub weselny – jak ją wybrać?

Wesela i urodziny to najczęstsze okazje, na których pojawia się tort. Podanie go na odpowiedniej paterze zachwyci gości, a przy tym będzie dumą gospodarza. Poza wymiarami należy zwrócić szczególną uwagę na materiał, jakiego zostało wykonane akcesorium. Na rynku dostępne są przede wszystkim te stworzone z:

  • szkła – bardzo popularne i uniwersalne patery, szczególnie te z transparentnym szkłem. Jednak nie zawsze są praktyczne. Zwłaszcza duże, szklane patery mogą być kłopotliwe, głównie ze względu na ich ciężar i duże ryzyko uszkodzenia;
  • drewna – wersja nieco mniej popularna od szklanej, sprawdzi się raczej do serwowania tortów urodzinowych w domowym zaciszu. Doskonale pasuje do wnętrz w stylu eko. Jest również lżejsza i trwalsza niż ta wykonana ze szkła. Bardzo dobrze zgra się z ciastami o podobnej kolorystyce, np. tortem orzechowym;
  • ceramiki – również chętnie wybierana patera. Może być kolorowa, pasująca do oryginalnych wnętrz, albo w odcieniach pastelowych. Bardzo często w sklepach są dostępne patery białe, na których szczególnie dobrze prezentują się ciemniejsze wypieki, np. tort czekoladowy;
  • aluminium – klasyczna patera, chętnie wybierana do tortów weselnych. Zależnie od wykonania może być zarówno surowa i nowoczesna, jak i wykonana w stylu vintage.


Przeczytaj również: Jak podawać ciasteczka w zależności od okazji?

Patery - rodzaje

Przy wyborze patery warto zwrócić uwagę również na jej rodzaj. Istnieją takie modele jak:

  • klasyczna patera na nóżce – najczęściej spotykany typ, czyli okrągły talerz na podwyższeniu. Bardzo dobrze sprawdza się w przypadku niewielkich tortów urodzinowych. Uniwersalna, odpowiednia również na mniej zobowiązujące okazje, np. do podawania ciasta;
  • patera na tort piętrowy – nazywana również paterą piętrową. Najczęstszy wybór na weselach, gdzie królują okazałe wypieki. Bardzo dobrze sprawdzi się też jako patera na tort muffinkowy;
  • patera obrotowa – idealna do dekorowania ciast i tortów, ale nie tylko. Dzięki obrotowej konstrukcji każdy z gości siedzących przy stole będzie mógł swobodnie sięgnąć po odpowiadający mu kawałek wypieku. Wyjątkowo gustowna będzie m.in. obrotowa tortownica CHG, wykonana ze szkła i metalu;
  • patera z kloszem – najlepsza na przyjęcia na świeżym powietrzu. Doskonale ochroni tort przed zanieczyszczeniami z zewnątrz, wysychaniem, a także uciążliwymi owadami.

Dla wielu osób znaczenie będzie mieć też uniwersalność patery do tortu. Bardzo często na jednym akcesorium podaje się nie tylko torty, lecz także ciasta, ciasteczka, pralinki czy inne słodycze. Nie każdy chce kupić dwie lub więcej pater, dlatego taka inwestycja powinna być dobrze przemyślana.

Ważnym parametrem przy zakupie patery jest również cena – przede wszystkim powinna być adekwatna do jakości. Warto też zastanowić się, czy lepiej zainwestować w wyszukaną paterę i zapłacić za nią więcej, czy wybrać tę prostszą i tańszą. Patera do tortu to odpowiedni zakup przede wszystkim dla osób, które często urządzają przyjęcia. W przypadku wesela niekiedy lepszym wyborem będzie jej wypożyczenie.


Zainteresuje Cię: Tortownica – jaką warto wybrać? Jakie są rodzaje?

Jak podać tort, czyli co jest ważne poza paterą?

Choć goście zwracają uwagę przede wszystkim na paterę i oczywiście sam tort, nie tylko ich wygląd liczy się dla prawdziwego estety. Znaczenie mają również drobne akcesoria, w tym:

  • łopatka do tortu – zwykle jest wykonana ze stali nierdzewnej, choć spotkać można również modele z materiałów sztucznych lub ceramiki. Najlepiej, aby designem, w tym kolorem, pasowała do patery;
  • nóż do tortu – niekiedy można kupić go w zestawie z łopatką. Warto zdecydować się na zakup kompletu, gdyż prezentuje się niezwykle szykownie. Ważne jest jednak, aby nie zastępować nożem łopatki i nie nakładać nim kawałków tortu, bo nie wygląda to zbyt elegancko;
  • talerzyki i widelczyki – niezbędne dla osób, które często przyjmują gości. Najlepiej, aby pasowały do reszty zastawy, dzięki czemu nakryty stół będzie wyglądał spójnie.

Paterę do tortu okolicznościowego warto wybrać odpowiednią do okazji. Należy też wziąć pod uwagę design, rozmiar i praktyczność samego akcesorium. Po zastanowieniu się nad każdym z wymienionych aspektów z pewnością uda się wybrać tę najlepszą.

Wyposaż swoją kuchnię w niezbędny sprzęt i produkty. Rób zakupy z PAYBACK i zacznij oszczędzać dzięki punktom. Jak wolisz robić zakupy?