Które garnki wybrać? Wady i zalety najpopularniejszych rodzajów garnków

Strona GłównaPAYBACK EkstraKuchnia ● Rodzaje garnków kuchennych

Wybór garnków wbrew pozorom nie jest prosty. Trzeba wziąć pod uwagę nie tylko cenę, ważne jest też bezpieczeństwo użytkowania i trwałość. Można wybierać między nowoczesnymi garnkami ze stali nierdzewnej a tradycyjnymi emaliowanymi, żeliwnymi i aluminiowymi.

Garnki ze stali nierdzewnej są wyjątkowo wytrzymałe, bezpieczne, odporne na korozję, używane są w restauracjach. Zdecydowanie mniej odporne na uszkodzenia są garnki emaliowane, żeliwnych nie można myć w zmywarce, a aluminiowe są niebezpieczne dla zdrowia. Jak wybrać najlepsze garnki? Czym się kierować?

Garnki ze stali nierdzewnej

Najpopularniejszym rodzajem garnków są garnki ze stali nierdzewnej, które kojarzą się ze zdrowym gotowaniem. Są eleganckie i funkcjonalne, całkowicie bezpieczne dla zdrowia użytkowników. Nie wchodzą w reakcje z żywnością, nie mają wpływu na skład jedzenia ani smak. Można ugotować w nich niemal każdą potrawę, nie zaleca się jedynie ich używania do przygotowywania kwaśnych dań. Przygotowując bigos, zdecydowanie lepiej jest postawić na garnki emaliowane.

Zestaw garnków ze stali jest odporny na wysokie temperatury, garnki z tego materiału nie zmieniają kształtu nawet w bardzo wysokiej temperaturze, po wielu latach użytkowania. Są też łatwe w czyszczeniu, można je myć w zmywarce, nie ulegają uszkodzeniu nawet podczas mycia drucianymi szczotkami, nie wymagają zabiegów konserwacyjnych. Zrobienie na nich zarysowań, w których mogłyby namnażać się bakterie, jest bardzo trudne. Cechują się wyjątkową odpornością na uszkodzenia, dlatego można używać w nich metalowych akcesoriów. W związku z tym, że są cynkowane, nie ulegają korozji. Garnki ze stali nierdzewnej są odpowiednie na indukcję, co wynika z właściwości ferromagnetycznych stali. Nadają się też na kuchenkę gazową i ceramiczną. Wrażenie robi ich atrakcyjny wygląd – mają gładką powierzchnię i pasują do każdej aranżacji pomieszczenia kuchennego. Używa się ich nie tylko w domach prywatnych, wybierane są do lokali gastronomicznych, korzystają z nich szefowie kuchni.

Garnki ze stali nierdzewnej często mają dno składające się z 3–6 warstw. Dzięki temu nic się w nich nie przypala. Najlepsze parametry mają garnki, które produkuje się ze stali składającej się w 10 proc. z niklu i 18 proc. z chromu. Ich jakość jest niemal taka jak narzędzi wykorzystywanych przez branżę medyczną. Niestety naczynia o takim składzie są nieodpowiednie dla osób, które są uczulone na nikiel. Z drugiej strony decydując się na garnki o gorszym składzie, należy być przygotowanym na to, że zaczną się pokrywać się rdzą i mogą się odbarwiać.

Na rynku są także garnki ze stali nierdzewnej sprzedawane pojedynczo, zestawy garnków i garnki przeznaczone do konkretnych celów. Ze stali nierdzewnej produkuje się garnki do gotowania na parze, ryżu, mleka, szparagów, smażenia frytek. Sprawdzają się w każdej sytuacji, warto je mieć.

Garnki emaliowane

W przeszłości najpopularniejszymi garnkami w polskich kuchniach były garnki emaliowane. Z reguły produkuje się je ze stali węglowej, którą pokrywa się emalią szkliwioną. Sprawia to, że garnki emaliowane nie pochłaniają smaków, zapachów, są zabezpieczone przed korozją i odporne na promienie UV. Nie mają wpływu na skład potrawy, nie są źródłem substancji uczulających, mogą z nich korzystać alergicy, są obojętne dla środowiska naturalnego, można w nich gotować potrawy dla dzieci. Mają tradycyjny wygląd i występują w szerokiej palecie kolorów, dzięki temu można wybrać garnek, który odpowiada indywidualnym preferencjom i pasuje do aktualnej aranżacji wnętrza. Stosowane obecnie garnki emaliowane stanowią połączenie tradycji z nowoczesnością. Pasują do każdego rodzaju kuchenek, w tym do indukcji. Dobrze przewodzą i utrzymują ciepło, niestety ich wytrzymałość na uszkodzenia jest gorsza niż garnków stalowych, łatwiej też przypalić gotowane w takich garnkach potrawy.

Garnek żeliwny

Garnki żeliwne wyróżniają się wyjątkową wytrzymałością, są w stanie służyć kilkadziesiąt lat – jest to inwestycja, która się opłaca, pod warunkiem że garnki pochodzą ze sprawdzonego źródła, można je nabyć np. w sklepie online RTV Euro AGD. Nadają się do gotowania, duszenia, smażenia. Nie wydzielają szkodliwych substancji, co oznacza, że są bezpieczne dla zdrowia użytkowników. Mogą z nich korzystać właściciele kuchenek indukcyjnych, ceramicznych, gazowych. Szybko i łatwo się je czyści i dzięki temu, że dostępne są w wielu kolorach, można wybrać takie, które będą pasowały do aranżacji kuchni. Korzystając z tego rodzaju garnków, najlepiej postawić na średnie i niskie moce grzewcze. Ich wadą jest wysoka cena i spory ciężar. Nie wolno myć ich w zmywarce, wymagają konserwacji.


Poznaj recenzję wytrzymałej patelni marki Ambition

Garnki aluminiowe

Garnki aluminiowe są lekkie i szybko się nagrzewają. Można je nabyć zarówno w sklepach stacjonarnych, jak i przez Internet. Niestety garnki aluminiowe wchodzą w reakcję z żywnością i mają negatywny wpływ na zdrowie. Zdecydowanie bezpieczniejsze jest aluminium anodowane. Poza tym stosuje się warstwy ochronne, które oddzielają żywność od garnka. Dużą popularnością cieszą się garnki aluminiowe z powłoką marmurową, teflonową, emaliowaną, grafitową. Garnki aluminiowe pokryte powłoką ceramiczną są bezpieczne dla zdrowia i nic do nich nie przywiera. Z garnków ceramicznych mogą korzystać alergicy.

Wyposaż swoją kuchnię w niezbędny sprzęt i produkty. Rób zakupy z PAYBACK i zacznij oszczędzać dzięki punktom. Jak wolisz robić zakupy?