Patelnia z czarną rączką o powierzchni przypominającej kamień

Test patelni Silverstone 26 cm od marki Ambition

Strona GłównaPAYBACK EkstraKuchnia ● Patelnia Silverstone


Patelnie to jedne z najważniejszych sprzętów w kuchni. Można przygotować na nich dosłownie wszystko. Śniadanie, obiad, kolację, deser, a nawet zdarzyło mi się usmażyć tort urodzinowy!

Ze względu na ich dużą eksploatację warto wybrać model, który posłuży nam na lata. Podczas wyboru szczególnie warto zwrócić uwagę na odpowiednią powłokę, uchwyt, wygląd oraz rozmiar. Moim zdaniem odpowiednia średnica patelni wynosi ok. 20-30 cm bez względu na to czy smażymy tylko dla siebie czy dla całej rodzinki. Inne rozmiary, np. 8cm - są raczej elementem gadżeciarskim, bo nawet w pojedynkę czasami chce się zjeść dużego naleśnika, nieprawdaż? ;)

Od kilku tygodni mam możliwość testować patelnie Ambition SilverSstone. Wiecie jak najszybciej sprawdzić nową patelnię? Wystarczy usmażyć naleśniki. Na nieodpowiedniej jest to nie lada wyzwanie! Poniżej dzielę się z Wami opinią i wrażeniami z testów.

Powłoka patelni

W mojej kuchni królują placuszki, naleśniki oraz lekkie dania, które smażę na małej ilości oleju, dlatego przy ocenie skupiłam się przede wszystkim na powłoce. Jest ona niezwykle istotna - to ona ma bezpośredni kontakt z naszym jedzeniem. Brak przypaleń, mniejsza ilość tłuszczu to nie tylko kwestia smaku, ale również naszego zdrowia.

Patelnia Ambition Silver Stone pozwoliła zredukować mi używaną ilość oleju do niezbędnego minimum. Powłoka Qualum Basic Stone Edition ma właściwości nieprzywierające. Naleśniki, racuszki udaje mi się smażyć całkowicie bez dodatku tłuszczu, pozwala mi to znacznie ograniczyć ilość spożywanych kalorii, a tym samym utrzymać smukłą sylwetkę. Kurczaka, ryby smażę na łyżce oleju. Odwracanie nie stanowi żadnego problemu, jedzenie nie przypala się. To nie tylko wygoda, bo przypalona żywność jest po prostu bardzo szkodliwa dla naszego zdrowia.

Nagrzewanie patelni

Uwielbiam jeść, gotować, ale nie lubię stać długo w kuchni. Patelnia jest niezwykle szybka, nie uruchamia mojej niezwykle wrażliwej niecierpliwości. Nagrzewa się sprawnie i równomiernie na całej powierzchni.


Zobacz także recenzję patelni Granite Ambition 28 cm.

Design patelni

Patelnie Ambition z linii Silver Stone w pierwszej kolejności urzekły mnie swoim niezwykle oryginalnym wyglądem. Powierzchnia jest szara i posiada lekkie nakrapywania, przypomina kamień. Nie muszę jej upychać po szafkach, bez obaw mogę zostawić ją na widoku, ponieważ dodatkowo stanowi element dekoracji kuchni. Jest świetna do małych wnętrz, gdzie nie ma szafek na przechowywanie wszystkich kuchennych gadżetów. Jasny wygląd ma dla mnie jeszcze jeden dodatkowy atut. Jasnoszara powłoka sprawia, że zdecydowanie łatwiej jest mi kontrolować stopień wysmażenia potrawy i praktycznie niemożliwe jest przypalenie.

Uchwyt do patelni i jej wytrzymałość

  • Rączka do patelni - Niewłaściwa rączka w patelni potrafi przysporzyć wiele kłopotów. Tutaj nie mam powodów do narzekania. Uchwyt pokryty został antypoślizgowym materiałem, który sprawia, że produkt pewnie leży mi w dłoni. Podnoszenie jest bezpieczne, również pełnej patelni, nie grozi upuszczenie czy poparzenie nawet podczas kuchennego chaosu - rączka nie nagrzewa się, nie odkształca. Nie muszę zbierać jedzenia z podłogi, lub leczyć oparzeń dłoni. Bezpieczeństwo w kuchni jest dla mnie podstawą i ta patelnia mi to zapewnia.
  • Wytrzymałość patelni - Patelnie testuję od trzech tygodni i już mogę śmiało stwierdzić, że posłuży mi bardzo długo. Mimo codziennego użytkowania wygląda jak nowa, nie ściera się. Choć patelnie są trwałe trzeba pamiętać, że nie są niezniszczalne. Producent nie zaleca mycia ich w zmywarce, trzeba pamiętać o tej informacji. Ze względu na nieprzywierającą powłokę zachowanie czystości nie jest trudne. Warto pamiętać o magicznym trio: sól, płyn do naczyń i gąbka.

Naleśniki na patelni

Pozostałe wrażenia z użytkowania patelni

Ogromną zaletą jest dla mnie możliwoś używania patelni na różnych typach kuchenek. Sprawdza się świetnie na domowej indukcji, ale mogę również zabrać ją na weekend, na działkę, na kuchenkę gazową. Patelnia nie jest ciężka, mimo to stabilnie stoi na kuchence. I powiem jedno - na tych patelniach po prostu przyjemnie się smaży, a jedzonko smakuje. Tak bardzo, że domownicy wołają o kolejną porcję naleśników, więc nie mogłabym nie podzielić się z Wami przepisem! :)

Przepis na bezglutenowe naleśniki

Składniki:

✔ 40g skrobi

✔ 20g mąki owsianej

✔ 10g erytrolu

✔ 80ml wody

✔ jajko

Przygotowanie:

Do miski wsyp obie mąki oraz słodzik, wbij jajko i wlej 1/3 szklanki wody. Ciasto dokładnie wymieszaj i odstaw na 10 minut. Dobrze rozgrzej patelnię do naleśników. Ciasto przemieszaj chochlą odmierzając porcję i wylej na patelnię. Od razu podnieś patelnie znad palnika i odpowiednio nakieruj by ciasto rozlało się cieniutko po całej patelni. Smaż do zarumienienia, ok.1 minutę, następnie przy pomocy łopatki odwróć na drugą stronę i smaż 30-40 sekund.

Warto pamiętać:

  • Jeśli przygotowujesz naleśniki z mąki pszennej lub orkiszowej, przed smażeniem odstaw ciasto minimum na 10 minut w chłodne miejsce, dzięki temu naleśniki po usmażeniu będą bardziej delikatne.
  • Aby móc smażyć naleśniki bez tłuszczu wybierz patelnię z nieprzywierającą powłoką.
  • Pamiętaj by przed smażeniem dobrze rozgrzać patelnię, ale rób to na średniej mocy palnika, dzięki temu całe dno uzyska równomierną temperaturę.
  • Jeśli po wylaniu ciasta na patelnię robią się dziury musisz użyć więcej mąki.
  • Naleśnika podczas smażenia należy przewrócić na drugą stronę tylko raz, jeśli zrobisz to zbyt często naleśnik będzie twardy!

Wiecie już jak zostać naleśnikowym mistrzem, a jeśli szukacie dobrej patelni z czystym sercem mogę Wam polecić Silverstone od marki Ambition. Świetnie również się sprawdzi jako prezent dla każdego, bo kto nie lubi zjeść na śniadanie sadzonego jajka? ;)

Moje testy się już zakończyły, ale patelnia Ambition towarzyszy mi przy każdym gotowaniu.

Opis producenta oraz link do zakupów znajdziecie tutaj:
Zestaw patelnie Silverstone Ambition

Ewelina Borys

Miłośniczka zdrowego odżywiania, od dziecka zakochana w słodyczach. Od kilku lat tworzy i udostępnia autorskie przepisy w mediach społecznościowych @foodszaki.
Kocha góry, podróże i aktywność fizyczną.


Data publikacji: 30.04.2021

Zarejestruj swoją kartę PAYBACK, żeby dostawać kupony, a zebrane punkty wymieniać na nagrody. Nie masz karty? Zamów ją za darmo do domu, lub zarejestruj się w aplikacji PAYBACK już dziś!