Jaka suszarka do grzybów sprawdzi się najlepiej?

Strona GłównaPAYBACK EkstraKuchnia ● Suszarka do grzybów

Suszarka do grzybów to urządzenie, które powinien mieć w domu każdy zapalony grzybiarz. Planując jej zakup, w pierwszej kolejności należy zwrócić uwagę na pojemność – najważniejszym elementem suszarki grzybów są sita, ich liczba ma wpływ na to, ile grzybów można suszyć jednocześnie.

Szukając odpowiedniej suszarki, warto wziąć pod uwagę modele z regulacją i ogranicznikiem temperatury, by grzyby faktycznie wysuszyć, a nie upiec. Ważna jest też moc suszenia – im większa, tym szybciej ono przebiega.

Suszarka do grzybów – kto powinien ją mieć i jak działa?

Jesień dla miłośników grzybobrania to czas intensywnych zbiorów. To okres, kiedy w lasach pojawiają się borowiki, rydze, maślaki i inne smaczne gatunki grzybów. Można je marynować, smażyć, gotować i przyrządzać na wiele różnych sposobów. Np. smażone grzyby leśne idealnie nadają się jako dodatek do dania głównego na bazie mięsa albo produktów ze skrobią (ryżu, ziemniaków). Leśne zdobycze można też wysuszyć, by użyć ich poza sezonem do zrobienia zupy grzybowej czy farszu do pierogów z kapustą i grzybami lub wigilijnych uszek.

Istnieją domowe metody suszenia grzybów (w piekarniku, nad gazem), niestety są one czasochłonne i ostatecznie generują niemałe koszty. Dlatego każdy, kto kocha jesienne zbiory grzybów, powinien zaopatrzyć się w specjalną suszarkę. Suszarki do grzybów działają sprawnie, bezpiecznie i szybko, skracają czas suszenia, są przydatne nawet w niewielkich gospodarstwach domowych. Co ważne, suszarka do grzybów jest wielofunkcyjnym urządzeniem, które pozwala wysuszyć także owoce i warzywa, dzięki czemu można zrobić w niej pyszne i zdrowe chipsy jabłkowe, bananowe czy suszone śliwki.

Suszarka grzybów działa w prosty sposób. Ma grzałkę ogrzewającą powietrze, które za sprawą niewielkiego wentylatora spychane jest ku dołowi, a następnie po zewnętrznym obwodzie tac trafia do góry. Do najważniejszych czynników decydujących o powodzeniu całego procesu suszenia należy temperatura. Zbyt wysoka powoduje za szybkie odparowywanie wody, co może doprowadzić do rozkładu cennych składników odżywczych. Suszarka do grzybów i owoców ustawiona na zbyt wysoką temperaturę może zadziałać jak piekarnik – poprzez zamknięcie porów może uniemożliwić właściwe wysuszenie borowików czy jabłek, dlatego warto przykładać do jej wyboru szczególną uwagę.

Pojemność suszarki

Doświadczeni grzybiarze powinni zaopatrzyć się w odpowiednio dużą suszarkę, czyli taką o jak największej liczbie sit (dostępne na rynku modele mają od 3 do 9 sit), na których rozkłada się grzyby, warzywa, owoce. Szacuje się, że suszarka z 4–5 sitami ma pojemność 10–11 litrów. Na pojemność urządzenia wpływ ma również średnica sit, która z reguły wynosi 33 centymetry. Poza tym na uwagę zasługuje wysokość sit, do suszenia większych grzybów nadają się suszarki o wysokości około 5 centymetrów.


Przeczytaj również: Pomysł na prezent z okazji Dnia Dziadka

Moc suszenia grzybów

Decydujący wpływ na wydajność suszenia ma moc urządzenia. Suszarki do grzybów zwykle mają moc od 250 do 700 W, a zdecydowana większość oferuje moc ok. 400 W. Im wyższa moc suszenia, tym czas potrzebny do odparowania wody z produktu jest krótszy, co pozwala wysuszyć więcej grzybów w krótszym czasie. Oszacowano, że suszarka do grzybów o mocy 250 W suszy grzyby w od 3 do 15 godzin, w zależności od ich zawilgocenia oraz wielkości kawałków. Dla porównania w piekarniku suszenie grzybów trwa ok. 12–24 godzin.

Wybierając suszarkę do grzybów, warto wziąć pod uwagę obecność dodatkowego wentylatora z różnymi stopniami prędkości, wspomaganie procesu suszenia nawiewem znacznie go przyspiesza. Najlepsza suszarka to również taka, która jest energooszczędna.

Suszarka do grzybów – temperatura suszenia

Każdy, kto chciałby się dowiedzieć, jaka suszarka do grzybów jest dobra, powinien mieć świadomość, że fundamentalne znaczenie ma temperatura. Najlepiej, jeśli wynosi ona 70–90℃. Sugeruje się, że 100℃ może źle wpłynąć na borowiki i inne zebrane okazy, w takich warunkach mogą się ugotować, a nie wysuszyć.


Przydatny artykuł: Niezbędne akcesoria do kuchni – co warto mieć?

Jaka suszarka do grzybów jest odpowiednia?

Niestety nawet najlepsza suszarka do grzybów 500 W i regulacja temperatury nie są w stanie zdziałać cudów, jeśli przed suszeniem grzyby zostaną wstawione do wody, takie działanie wydłuża cały proces. Szukając optymalnych rozwiązań, warto zwrócić uwagę na suszarki do grzybów z funkcją obiegu powietrza. Dobrym wyborem jest suszarka na grzyby z przezroczystą powierzchnią, przez którą można kontrolować proces suszenia bez konieczności otwierania urządzenia.

Wyposaż swoją kuchnię w niezbędny sprzęt i produkty. Rób zakupy z PAYBACK i zacznij oszczędzać dzięki punktom. Jak wolisz robić zakupy?