Włoska kawiarka, inaczej zwana makietką lub kafetierką to sprzęt obowiązkowy w domu każdego fana perfekcyjnej kawy oraz włoskich klimatów. Kawa przygotowana w kawiarce jest aromatyczna i intensywna i świetnie smakuje sama w sobie ale i jako dodatek do deserów oraz drinków. Od dłuższego czasu testuję kawiarkę Allessia od Ambition i nie wiem jak ja żyłam bez niej wcześniej. Sam rytuał parzenia w niej kawy jest niezwykle przyjemny, a napar w niej zrobiony jest kawową przyjemnością. Kawiarka ta nadaje się na kuchenki gazowe, elektryczne oraz płyty indukcyjne, ceramiczne i halogenowe.
Metody przygotowania kawy
Ekspres do kawy – wykorzystuje różnicę ciśnień. Gorąca woda puszczana jest pod ciśnieniem przez sitko ze zmieloną kawą, dzięki czemu powstaje intensywny napar kawowy.
Kawiarka – gorąca woda z kawiarki podgrzana na kuchence pod wpływem ciśnienia z powstałej pary, przebija się przez kawę ułożoną na sitku w zbiorniku na wodę. Napar kawowy wlewa się do górnego pojemnika. Na rynku znajdziemy kawiarki stalowe, aluminiowe, elektryczne, ceramiczne oraz na indukcję. Dowiedz się jak dziala włoska kawiarka >>
French Press czyli zaparzacz do kawy tłokowej – dzbanek, do którego należy wsypać zmieloną kawę i zalać ją gorącą wodą, a następnie gdy napar jest gotowy należy docisnąć tłok.
Drip – szklany dzbanek z metalowym sitkem do którego wsypuje się kawę i zalewa gorącą wodą.
Chemex – szklany dzbanek w kształcie klepsydry.
Składniki potrzebne do przygotowania kawy w domu
Kawa w domu jak z kawiarni? Znając kilka podstawowych zasad można delektować się jej idealnym smakiem, nie wychylając nosa za drzwi. Podstawą dobrego, aromatycznego napoju kawowego jest wysokiej jakości kawa najlepiej kupowana w ziarnach, a przed samym przygotowaniem naparu mielona w młynku. Pozwala to na wydobycie pełni jej smaku i uzyskanie niesamowitego aromatu kawy. Dobrze dobrane smakowo ziarna to jeden z najważniejszych elementów kawowej przyjemności. Mając już odpowiednią kawę należy mieć również sprzęt w którym można ją zaparzyć, aby wydobyć jej znakomity smak.
Jak odpowiednio zaparzać kawę w kawiarce?
Kawiarka składa się z 3 elementów:
Pojemnika na wodę
Sitka z tuleją na kawę
Pojemnika na zaparzoną kawę
Jak zrobić dobrą kawę w domu – odpowiadamy. Na samym początku należy odkręcić dolną część kawiarki i nalać do niej wodę poniżej poziomu zaworu bezpieczeństwa. Następnie do sitka z tuleją należy przełożyć świeżo zmieloną kawę, równo ją rozprowadzić ale jej nie uklepywać. Kolejno sitko z kawą umieścić na dolnym zbiorniku na wodę. Gdy sitko jest włożone do pojemnika na wodę należy skręcić dolną część z górną czyli pojemnikiem na zaparzoną kawę. Kafetierkę należy umieścić na włączonej kuchence, dbając o to aby uchwyt znajdował się poza palnikiem. Pod wpływem ciśnienia kawa gromadzi się w górnym pojemniku. Parzenie kawy w kawiarce trwa ok. 5-6 minut. Po tym czasie należy zdjąć makietkę z ognia. Ważne jest, aby uniknąć zagotowania przyrządzonego naparu i nie podnosić pokrywy kawiarki podczas gotowania.
Dodatki do kawy, które nadadzą jej charakteru
Mleczna pianka – czyli dodatek dla fanów klasyki i tradycyjnych smaków. Wystarczy podgrzać w rondelku mleko, a następnie spienić je przy pomocy spieniacza do mleka i wlać do świeżo zaparzonej kawy lub przełożyć przy pomocy łyżeczki aby nie zniszczyć struktury pianki.
Gorzka lub mleczna czekolada – kawa i czekolada to dwa produkty, które współgrają ze sobą idealnie. Kawa podbija smak czekolady, a czekolada smak kawy. To połączenie to po prostu perfekcja!
Aromatyczne przyprawy – które w sezonie jesienno-zimowym są wręcz wskazane. Poza smakiem i dodatkowym rozgrzaniem niosą na sobą wiele właściwości zdrowotnych. Do kawy idealnie pasuje cynamon, chilli, kardamon, gałka muszkatołowa, kurkuma oraz pieprz.
Bita śmietana – podbija kaloryczność kawy ale i sprawia, że jej smak jest jeszcze głębszy dzięki zawartości tłuszczu w śmietance, który wzmacnia smaki.
Syropy smakowe – waniliowe, orzechowe, karmelowe, czekoladowe czy cynamonowe to hit ostatnich lat. Syropy aktualnie są łatwo dostępne i jest ich ogromny wybór.
Jak dbać o kawiarkę?
Przed pierwszym użyciem kawiarki należy ją umyć przy pomocy płynu do mycia naczyń, a pierwszą zaparzoną kawę należy wylać. Kawiarkę dokładnie czyścić po każdym jej użyciu, a po myciu dokładnie osuszyć. Do czyszczenia kawiarki nie można stosować silnych środków odkażających, nie nadaje się też ona do mycia zmywarce. Każdorazowo przed zaparzaniem kawy w kawiarce należy sprawdzić czy wszystkie elementy są czyste, suche i nie zapchane drobinkami kawy – szczególnie należy zwrócić uwagę w tym przypadku na zawór bezpieczeństwa i sito.
Kawa z kawiarki – przepisy
Kawa po bawarsku – pyszny, jesienny pomysł na kawę
Zrobienie kawy po bawarsku jest banalnie proste. Na początku kawę należy zaparzyć w kawiarce. 200 ml śmietanki 30-36% ubijamy z 1 łyżką cukru pudru na sztywno. Kawę przelewamy do kubka lub szklanki, przekładamy ubitą śmietanę, a całość posypujemy cynamonem. Dodatkowo do kawy można dodać sok z ½ cytryny, a także 1 łyżkę startej gorzkiej czekolady.
Tiramisu – klasyczny włoski deser, którego podstawą jest kawa, biszkopty oraz masa z jajek i serka mascarpone.
Przepis wkrótce.
Podsumowanie testów kawiarki Allessia Ambition
Nie wiem jak żyłam bez tej kawiarki wcześniej. Będąc ogromną fanką kawy oraz włoskich klimatów parzenie w niej kawy przenosi mnie myślami do Włoch. Smak zaparzonej kawy jest świetny, kawiarka jest bardzo przyjemna w użytkowaniu oraz dbaniu o nią. Dodatkowo zajmuje mało miejsca i jest naprawdę bardzo estetycznie i porządnie wykonana.
Testowa przeze mnie kawiarka Allessia Ambition jest dostępna w sklepie PAYBACK:
Kod należy wprowadzić podczas zakupów – wystarczy, że masz 100°P PAYBACK, aby móc odebrać nagrodę z oferty – pozostałą wartość dopłacisz gotówką. Pamiętaj, dostawa ze sklepu PAYBACK jest zawsze darmowa!
o autorze
Czarna Wisienka – Izabela Kapis
23-letnia autorka bloga, który powstał z miłości do fotografowania, dobrego jedzenia i podróżowania. Na swoim blogu od blisko 7 lat pokazuje klasyczne jak i zdrowsze wersje kultowych przepisów, często poznanych w trakcie podróży.
Dzieli się na nim również rodzinnymi przepisami z Bieszczad z, których pochodzi.