Jak zrobić grzaniec z wina? Przepis na grzane wino bezalkoholowe i alkoholowe

Strona GłównaPAYBACK EkstraKuchnia ● Grzaniec

Grzaniec z wina idealnie pasuje do jesiennych i zimowych wieczorów. Kubek ciepłego napoju doprawionego pomarańczą, goździkami, sokiem malinowym, miodem oraz imbirem rozgrzeje i pomoże w walce z przeziębieniem. Poznaj najlepsze przepisy na grzane wino, które możesz zrobić w rondelku i w mikrofalówce.

Grzane wino to napój alkoholowy, po który chętnie sięgają zarówno prawdziwi smakosze tradycyjnego trunku, jak i osoby, które na co dzień nie przepadają za jego smakiem. Po podgrzaniu zmienia się smak wina, a korzenne dodatki sprawiają, że grzaniec zyskuje niepowtarzalny aromat. Taki napój najlepiej smakuje po całym dniu spędzonym na mrozie, a w okresie zwiększonej liczby zachorowań polecany jest również jako naturalny środek wzmacniający odporność oraz wspomagający walkę z przeziębieniem. Trunek ten ma też szereg innych właściwości prozdrowotnych.

Grzane wino – jaki to napój?

Grzane wino to napój alkoholowy serwowany najczęściej z dodatkami w postaci miodu, cukru, cynamonu, soku malinowego, imbiru lub goździków. Pije się go na ciepło, od razu po przygotowaniu.

Do zrobienia grzańca można użyć dowolnego rodzaju czerwonego wina. Wszystko zależy od osobistych preferencji, zaleca się jednak, aby wybierać trunki półsłodkie, które są dość neutralne w smaku. Grzaniec przygotujesz również z czerwonego wina wytrawnego, ale taki napój może wymagać dodatkowej porcji cukru lub miodu.

Jak zrobić grzane wino?

  • Grzaniec z mikrofalówki
    To najprostszy sposób na przygotowanie grzańca. Jeśli chcesz się szybko rozgrzać i przygotować najprostszą wersję korzennego napoju, podgrzej go w mikrofalówce. Wystarczy, że do kufla wlejesz kilka łyżeczek soku malinowego i wsypiesz odrobinę cynamonu (uważaj, żeby nie przesadzić z jego ilością), dodasz wino i wstawisz do mikrofalówki na ok. 2–3 minuty. Po wyjęciu grzańca z mikrofalówki musisz jedynie ostrożnie wymieszać wszystkie składniki.
  • Wino grzane w rondelku
    Przygotowanie wina w rondelku pozwala na większą kontrolę napoju, a tym samym na dodanie większej ilości przypraw. Jeśli chcesz przygotować grzaniec z sokiem malinowym, pamiętaj, aby dodać go dopiero na samym końcu, kiedy już zdejmiesz rondelek z ognia. Temperatura podgrzewanego wina nie powinna przekroczyć 40℃, pod żadnym pozorem nie wolno też zagotować trunku, ponieważ zarówno alkohol, jak i dodatki stracą swoje właściwości.

Przepis na grzane wino: sprawdzone sposoby na grzaniec

Grzane wino przygotowuje się na wiele różnych sposobów. Dodatki możesz dowolnie modyfikować, w zależności od własnych upodobań smakowych. Niezbędne składniki znajdziesz u partnerów PAYBACK, m.in. stacjonarnie w sklepie Kaufland lub w sklepach online, takich jak, frisco.pl oraz allegro.pl. W ich ofercie są zarówno przyprawy (cynamon, goździki, imbir, suszone owoce), soki oraz słodkie syropy, jak i różnego rodzaju miody.

Klasyczny przepis na grzane wino z miodem pomoże szybko rozgrzać organizm i zwalczyć początkowe objawy infekcji. Właśnie taki napój najczęściej podaje się w restauracjach i barach, a do jednej porcji trunku wykorzystuje się 500 ml wina, 3 plastry pomarańczy, 1 łyżeczkę goździków, ¼ łyżeczki cynamonu, ¼ łyżeczki imbiru i 2 łyżek miodu. Przygotowując tradycyjny grzaniec w domu, musisz jedynie podgrzewać wszystko w rondelku, aż napój uzyska odpowiednią temperaturę. Nie powinno to trwać krócej niż do momentu całkowitego rozpuszczenia się miodu.

Dużą popularnością cieszy się również przepis na grzane wino z jajkiem. Przygotowuje się je z 500 ml wina, 1 żółtka, 1 pomarańczy, 3 łyżek miodu oraz po ½ łyżeczki cynamonu, imbiru i suszonych goździków. Jeszcze przed podgrzaniem musisz dokładnie wymieszać wino z utartym z przyprawami żółtkiem. Połówka pomarańczy powinna podgrzewać się razem z napojem na małym ogniu, drugą jej część zazwyczaj kroi się w plastry i wrzuca bezpośrednio do kufla, a następnie zalewa gotowym grzańcem.

Warto znać też przepis na rozgrzewające grzane wino, które pomoże zwalczyć objawy przeziębienia. Taki grzaniec na kaszel zaleca się pić również w okresie obniżonej odporności organizmu. Do jego zrobienia będziesz potrzebować 500 ml wina, ok. 4-centymetrowy kawałek świeżego imbiru, 2 łyżki cukru oraz po ½ łyżeczki gałki muszkatołowej i cynamonu. Obrany i starty na tarce imbir wystarczy dodać do wina z przyprawami, a całość podgrzać.


Przeczytaj również: Czym jest kombucha? Czy warto sięgnąć po przygotowany z niej napój?

Grzaniec z wina bezalkoholowego – jak go zrobić?

Bezalkoholowe grzane wino to dobre rozwiązanie dla osób, które lubią tego typu napój, jednak z różnych powodów nie mogą pozwolić sobie na jego tradycyjną wersję. Po takiego grzańca sięgają kierowcy, kobiety w ciąży i karmiące piersią, a także osoby zażywające niektóre leki, bez obaw o swoje zdrowie i wpływ na zdolności prowadzenia pojazdów. Do bezalkoholowego grzańca nada się każdy rodzaj czerwonego wina. Weź jednak pod uwagę, że nie wszystkie produkty, które oznaczono jako „bez alkoholu”, są go zupełnie pozbawione. Według polskiego prawa producenci mogą nazywać w ten sposób wszystkie napoje, w których zawartość alkoholu nie przekracza 0,5% całej objętości. Dlatego przed zakupem trunku zawsze sprawdzaj jego skład.

Grzane wino bezalkoholowe przygotowuje się tak samo, jak jego alkoholowe odpowiedniki. Ze względu na identyczny smak i podobne właściwości, bezalkoholowy grzaniec jest równie smaczny, jak klasyczny trunek. Bezalkoholowe wina do grzańca znajdziesz m.in. w stacjonarnych sklepach sieci Kaufland. Jeśli przy zakupach pokażesz kasjerowi kartę PAYBACK (także tę w aplikacji mobilnej), otrzymasz dodatkowe punkty, które później możesz wymienić na vouchery, nagrody i kupony zniżkowe.

Właściwości grzanego wina

Grzane wino ma wiele właściwości prozdrowotnych, zwłaszcza przydatnych w okresach zwiększonej liczby zachorowań. Pamiętaj jednak, że jest to alkohol, dlatego nie można przesadzić z jego ilością. Zbyt częste picie grzańca z wina wywoła efekt odwrotny do zamierzonego.

Ciepły alkohol z rozgrzewającymi dodatkami w postaci miodu i imbiru świetnie sprawdzi się jako środek wspomagający walkę z przeziębieniem. Dzięki niemu szybko rozgrzejesz organizm w jesienne i zimowe wieczory oraz poprawisz krążenie krwi. Picie grzanego wina może pomóc pozbyć się uciążliwego bólu gardła, a napój ten polecany jest też do zwalczania kataru i kaszlu pojawiających się w przebiegu przeziębienia – ważnymi składnikami napoju są imbir i cytrusy.

Grzane wino ceni się również ze względu na działanie relaksujące i uspokajające. Wypicie szklanki grzańca pozwala pozbyć się uczucia napięcia i rozluźnić mięśnie, a także ułatwia zasypianie.

Wyposaż swoją kuchnię w niezbędny sprzęt i produkty. Rób zakupy z PAYBACK i zacznij oszczędzać dzięki punktom. Jak wolisz robić zakupy?