Grzane piwo – sprawdzone przepisy na rozgrzewający napój

Strona GłównaPAYBACK EkstraKuchnia ● Grzane piwo

Grzane piwo to wyjątkowo smaczny i silnie rozgrzewający napój. Ze względu na te właściwości najlepiej pić go podczas chłodnych dni. Jeśli chcesz przygotować grzaniec z piwa, wykorzystaj jeden ze sprawdzonych przepisów.


Piwo to jeden z najpopularniejszych napojów alkoholowych. Zazwyczaj powinno się je podawać odpowiednio schłodzone – idealna temperatura wynosi od 3 do 13℃, w zależności od typu i gatunku trunku. W chłodne dni nie każdy jednak ma ochotę na picie zimnych napojów. Dobrą alternatywą jest wówczas grzane piwo. Bez problemu przygotujesz je we własnym domu, ponieważ wystarczy do tego tylko kilka podstawowych składników.

Grzane piwo – przepis na urozmaicenie jesienno-zimowych wieczorów

Popularny grzaniec można przygotować z różnych alkoholi. W sezonie jesienno-zimowym warto wypróbować np. pyszne grzane piwo. Nawet jeśli nie jesteś zapalonym piwoszem, taki napój powinien przypaść ci do gustu. Jest bardzo aromatyczny i, w zależności od dodatków, może wyróżniać się charakterystycznym słodkim i korzennym smakiem. Piwo grzane stanowi idealny sposób na urozmaicenie długich i zimnych wieczorów. Nie tylko poprawia humor i rozluźnia na spotkaniach towarzyskich, lecz także doskonale rozgrzewa i pozwala poczuć się przytulnie. Tak jak w przypadku każdego innego alkoholu, powinieneś zachować umiar w spożywaniu grzańca. Napój pity w małych ilościach może pozytywnie wpłynąć na twoje zdrowie.

Grzane piwo na przeziębienie – czy napój ma prozdrowotne właściwości?

Piwo charakteryzuje się właściwościami moczopędnymi, dlatego uważa się, że pite z umiarem może chronić przed powstawaniem kamieni nerkowych. W napoju znajdują się też takie cenne składniki jak: antyoksydanty, witaminy z grupy B oraz wapń, krzem i potas. Musisz jednak pamiętać, że trunek ma wysoki indeks glikemiczny, dlatego nie powinieneś go pić, jeśli chorujesz na cukrzycę lub jesteś w trakcie diety odchudzającej.

Grzaniec z piwa stanowi tradycyjne remedium na przeziębienie, stosowane jeszcze przez nasze babcie. Bez wątpienia jest dobrym sposobem na rozgrzanie się – rozszerza naczynia krwionośne i poprawia krążenie. Niestety działanie to jest stosunkowo krótkotrwałe. Wystrzegaj się picia grzanego piwa na zewnątrz, gdyż może ono wychłodzić twój organizm.

Stosowanie grzańca na przeziębienie nie gwarantuje poprawy stanu zdrowia. Co więcej, specjaliści uważają, że picie alkoholu jedynie chwilowo maskuje infekcję. Do takiego trunku często jednak dodaje się składniki wykazujące prozdrowotne właściwości. Wśród nich znajduje się m.in. miód, imbir i cytrusy. Chociaż grzane piwo z tymi dodatkami prawdopodobnie cię nie wyleczy, może poprawić twoje samopoczucie i ułatwić zasypianie. W sytuacji, gdy chcesz szybko stanąć na nogi, sięgnij po konwencjonalne lekarstwa.

Z jakiego napoju najlepiej zrobić grzaniec z piwa?

Jeśli zastanawiasz się, jak zrobić grzaniec z piwa, wybierz najpierw odpowiedni gatunek trunku. W tym przypadku kieruj się własnymi preferencjami. Do przygotowania rozgrzewającego napoju nadają się praktycznie wszystkie odmiany tego alkoholu. Możesz zdecydować się zarówno na piwo jasne, jak i ciemne, a nawet na smakowe lub owocowe. Najważniejsze są twoje indywidualne upodobania, najlepiej jednak zrobić grzaniec z piwa niepasteryzowanego.

Możesz też przygotować grzaniec z piwa bezalkoholowego. To dobre rozwiązanie, np. dla kobiet w ciąży, które nie powinny pić alkoholu, ale nie chcą rezygnować ze smaku rozgrzewającego trunku. W takiej sytuacji należy jednak zwrócić uwagę na to, aby kupowane piwo było całkowicie pozbawione alkoholu, nie może zawierać nawet np. 0,5%.

Bez względu na to, jakie piwo do grzańca wybierzesz, ulubiony gatunek kupisz w sklepie frisco.pl. Robiąc w nim zakupy online, zyskasz punkty PAYBACK. Po zebraniu odpowiedniej ilości możesz wymienić je na jedną z nagród rzeczowych, voucher lub kartę podarunkową do wybranych Partnerów.

Prosty przepis na grzane piwo z miodem

Klasyczny przepis na grzane piwo z miodem nie jest skomplikowany, dlatego poradzisz sobie z tym zadaniem w dosłownie kilka minut. Do zrobienia pysznego i słodkiego napoju wykorzystaj niewielki garnek lub rondel oraz kilka podstawowych składników. Potrzebne ci będą:

  • butelka wybranego piwa (0,5 l),
  • 2 łyżki miodu (np. spadziowego),
  • plasterek cytryny,
  • łyżeczka goździków
  • 2 łyżeczki soku malinowego (opcjonalnie).


Przygotowanie:

1. Przelej zimne piwo do garnka lub rondelka i wkrój do niego plaster cytryny.

2. Podgrzej napój na wolnym ogniu. Pamiętaj, aby nie doprowadzić piwa do wrzenia.

3. Dodaj do piwa miód oraz goździki. Jeśli chcesz uzyskać jeszcze słodszy, a zarazem bardziej orzeźwiający smak, zrób grzane piwo z sokiem malinowym – wystarczy, że dodasz do niego odrobinę syropu z owoców.

4. Wymieszaj wszystkie składniki i podgrzewaj do momentu, aż miód całkowicie się rozpuści.


Tak przygotowane piwo grzane z miodem możesz podać w kuflu z grubego szkła. Tego typu naczynie kupisz u partnerów Programu, np. w sklepie garneczki.pl lub na platformie sprzedażowej Allegro.

Jak przygotować grzane piwo z pomarańczą i goździkami?

W bardzo podobny sposób możesz zrobić grzaniec z piwa z pomarańczą i goździkami. Do jego przygotowania potrzebne są następujące składniki:

  • 0,5 l piwa,
  • pomarańcza,
  • 2 łyżki miodu.
  • 3–4 goździki,
  • łyżeczka cynamonu,
  • łyżka rodzynek (opcjonalnie).


Przygotowanie:

1. Obierz pomarańczę i pokrój ją w ćwiartki.

2. Wlej piwo do garnka, podgrzej je, a następnie dodaj do niego miód.

3. Do napoju dodaj goździki, cynamon, pomarańczę oraz rodzynki i podgrzej wszystko na małym palniku.


Tego typu grzane piwo wyróżnia się słodkim i lekko cytrusowym smakiem. Aby nadać mu bardziej korzennego aromatu, możesz dodać szczyptę cynamonu.

Jak zrobić grzane piwo z jajkiem?

Wariację na temat klasycznych grzańców stanowi grzane piwo z jajkiem. Jest niezwykle delikatne i aksamitne, a przy tym wyjątkowo słodkie. Potrzebne składniki:

  • 0,5 l piwa,
  • żółtko,
  • 3–4 łyżeczki cukru,
  • ⅓ łyżeczki cynamonu,
  • ⅓ łyżeczki sproszkowanego imbiru,
  • 4 goździki.


Przygotowanie:

1. Utrzyj cukier z żółtkiem na kogel-mogel. Masa powinna być gładka i jednolita.

2. Wlej do garnka piwo i dodaj do niego przyprawy. Całość delikatnie podgrzej na małym ogniu.

3. Dodaj do piwa kogel-mogel i wszystko dokładnie wymieszaj. Podgrzewaj jeszcze przez kilka minut, uważając, by nie doprowadzić wywaru do wrzenia.


Grzaniec z piwa z jajkiem to ciekawa wersja klasycznego napoju. Pamiętaj jednak, że jest on bardziej kaloryczny.

Aromatyczne grzane piwo z imbirem

Wyjątkowo mocny i rozgrzewający efekt daje grzane piwo z imbirem. Aby go zrobić, przygotuj butelkę ulubionego alkoholu, kawałek świeżego imbiru, 3 łyżki brązowego cukru i odrobinę gałki muszkatołowej do smaku. Przelej piwo do rondelka, a następnie wsyp do niego resztę składników, czyli cukier oraz drobno pokrojony imbir. Podgrzewaj napój na małym ogniu do momentu, aż cały cukier się rozpuści. Na koniec przelej grzane piwo do kufla lub szklanki i posyp je z wierzchu gałką muszkatołową.

Wyposaż swoją kuchnię w niezbędny sprzęt i produkty. Rób zakupy z PAYBACK i zacznij oszczędzać dzięki punktom. Jak wolisz robić zakupy?