Garnek do gotowania na parze – na co zwrócić uwagę przy kupnie?

Strona GłównaPAYBACK EkstraKuchnia ● Garnki do gotowania na parze

Osoby będące na diecie, dbające o szczupłą sylwetkę oraz te po prostu preferujące zdrowe odżywianie doskonale wiedzą, jak wiele zalet ma gotowanie na parze. Garnek, w którym się je przeprowadza, musi jednak być idealnie dobrany, aby mógł spełniać swe zadanie.

To idealny gadżet dla fanów niskokalorycznej kuchni. Lekkie, dietetyczne posiłki są nie tylko zdrowe, lecz także równie apetyczne, jak te przygotowywane na oleju lub w piekarniku. Podpowiadamy, o czym warto pamiętać, decydując się na zakup garnka do gotowania na parze.

Jak wybrać właściwy garnek do gotowania na parze?

Garnek do gotowania na parze pozwala zachować przygotowywanym potrawom pełnię wartości odżywczych. Warzywa poddane takiemu procesowi są sprężyste i wyglądają apetycznie, zachowują swój naturalny kolor i intensywny smak. Tradycyjne gotowanie w wodzie często pozbawia je cennych składników. Dzięki wykorzystaniu pary zachowują one nawet do 50% swoich witamin. Decydując się na zakup tego rodzaju gadżetu, należy dobrać go do typu kuchenki.

Garnek do gotowania na parze na indukcję powinien mieć grube dno. Dzięki temu będzie szybciej się nagrzewać i równomiernie rozprowadzać temperaturę, poddając potrawę obróbce z każdej strony.

Przygotowanie dań w garnku do gotowania na parze na gazie potrwa odrobinę dłużej w porównaniu do indukcji. Posiadając tego typu kuchenkę, warto postawić na modele wykonane ze stali nierdzewnej. Z kolei szklany garnek do gotowania na parze jest łatwy w konserwacji i nie rysuje się. Do tego jest on antyalergiczny i wygląda niezwykle nowocześnie, pozwalając na obserwację całego procesu. Ceramiczny garnek do gotowania na parze stanowi alternatywę dla tych wykonanych ze stali nierdzewnej. Ceniony jest nie tylko ze względu na dekoracyjny wygląd, lecz także z uwagi to, że długo zachowuje temperaturę. Z kolei elektryczny garnek do gotowania na parze to świetne akcesorium dla tych, którzy chcą zaoszczędzić miejsce na kuchence. Przydaje się np. w sytuacji, kiedy chce się przyrządzić wiele potraw jednocześnie, np. przed ważną uroczystością rodzinną czy imprezą.

Jak gotować w garnku na parze?

Gotowanie na parze w garnku to świetna alternatywa dla ciężkostrawnego smażenia. Kto raz spróbował produktów po takiej obróbce termicznej, na pewno stanie się ich fanem. Gotowanie w garnku na parze jest niezwykle proste i nie wymaga użycia soli. Wystarczy nalać wody do naczynia do takiego poziomu, aby nie miała styczności z umieszczonym wyżej sitkiem (ok. 2–3 cm). Podczas podgrzewania ciecz zacznie parować, a przykrywka na górze naczynia będzie zatrzymywać parę w środku. Dzięki temu produkty wewnątrz gotują się dość wolno i stopniowo. Proces ten można nieco przyspieszyć – wystarczy pokroić wcześniej warzywa na mniejsze kawałki.

Dania w garnku na parze mogą być przygotowywane z wykorzystaniem ziół czy nawet rosołowego bulionu. Wystarczy je umieścić w wodzie, aby przygotowywane potrawy podczas procesu gotowania przeszły aromatem. Ryby natomiast przed włożeniem do sitka warto skropić sokiem z cytryny lub limonki.

Mało kto wie, że sprytnym sposobem na to, jak gotować warzywa na parze i jednocześnie uniknąć ich przywierania do sitka, jest położenie na dno liścia kapusty pekińskiej. Warto o tym pamiętać, bo taki prosty zabieg ułatwi późniejsze wyjęcie potrawy i usprawni mycie naczynia.


Recenzja patelni marki Ambition z systemem Aroma Knob

Dobry garnek do gotowania na parze – jaki powinien być?

Najlepsze garnki do gotowania na parze są te z kilkoma poziomami, dzięki temu można jednocześnie przygotować kilka różnych produktów, np. mięso, ziemniaki i warzywa. Należy jednak ściśle przestrzegać kolejności ich ułożenia w garnku. Te, które gotują się najszybciej, powinny znajdować się na samym szczycie. Takie parowary często mają także wbudowany minutnik lub system pozwalający na uzupełnienie wody.

Ciekawym modelem jest bambusowy garnek do gotowania na parze. Umieszcza się go np. w woku z wodą. To niezbędne akcesorium kuchenne miłośników kuchni azjatyckiej.

Mały garnek do gotowania na parze świetnie sprawdzi się z kolei w przypadku przygotowywania zdrowych posiłków dla dzieci. W końcu często menu rodziców różni się od tego, jakie serwują swoim pociechom.

Osoby niemające tego profesjonalnego gadżetu, ale chcące korzystać z dobrodziejstw takiej obróbki termicznej mogą zaopatrzyć się w nakładkę na garnek do gotowania na parze. Może ona być wykonana ze stali lub z silikonu. Niektóre modele mają nawet kilka osobnych sekcji, które umożliwiają rozdzielenie konkretnych produktów znajdujących się na jednym poziomie. Wkład do gotowania na parze jest też dostępny w formie sita ze stopniowanym dnem. Wystarczy dobrać do niego dopasowaną przykrywkę, aby stworzyć sprytną alternatywę dla tego rodzaju akcesorium kuchennego.


Przeczytaj: Jak wybrać patelnię kuchenną?

Wyposaż swoją kuchnię w niezbędny sprzęt i produkty. Rób zakupy z PAYBACK i zacznij oszczędzać dzięki punktom. Jak wolisz robić zakupy?