Dania jednogarnkowe – jakie mają zalety?

Strona GłównaPAYBACK EkstraKuchnia ● Dania jednogarnkowe

Przygotowanie dań jednogarnkowych to doskonały pomysł na rodzinny obiad czy poczęstunek na imprezę. Pozwala to zaoszczędzić wiele czasu, np. przy zmywaniu naczyń po gotowaniu. Potrawy jednogarnkowe można przygotować w wielu wersjach.

Do najpopularniejszych dań jednogarnkowych z pewnością należą zupy oraz wszelkie odmiany gulaszu i bigosu. Jednak to nie wszystko, istnieje bowiem wiele ciekawych przepisów na potrawy fit czy bezmięsne. Jak przygotować różne typy dań jednogarnkowych?

Przepisy na dania jednogarnkowe na imprezę

W przypadku przekąsek na imprezy bardzo dobrym pomysłem są dania podawane na zimno, którymi każdy z gości może poczęstować się w dowolnym momencie. Jedną z takich propozycji jest sałatka z tuńczykiem.

Składniki (na ok. 6–8 porcji):

  • puszka kukurydzy,
  • puszka groszku,
  • puszka czerwonej fasoli,
  • torebka ryżu jaśminowego lub basmati,
  • ok. 6–7 ogórków konserwowych,
  • kilka łyżek majonezu,
  • puszka tuńczyka w sosie własnym,
  • 1 czerwona cebula,
  • sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie:

  • Ugotuj ryż, a następnie odsącz go i poczekaj, aż ostygnie.
  • Kukurydzę, groszek i fasolę przełóż do sitka, dokładnie opłucz i odsącz.
  • Starannie posiekaj cebulę, a ogórki pokrój w kostkę.
  • Wszystkie te składniki wymieszaj w misce, po czym dodaj tuńczyka.
  • Do sałatki dodaj majonez i jeszcze raz starannie wymieszaj.
  • Na koniec dopraw całość solą i pieprzem.

Sałatka doskonale będzie prezentować się w kolorowych miseczkach, np. zestawie Colori KING. Takie danie jednogarnkowe można podawać również w wersji wegetariańskiej, bez tuńczyka.

Pomysł na szybki obiad jednogarnkowy w wersji fit

Dietetyczne dania jednogarnkowe to doskonały pomysł na szybki obiad dla całej rodziny, w tym dla dzieci. Bardzo dobrym wyborem może być przygotowanie kurczaka i pysznej, zdrowej kaszy.

Składniki (na 4 porcje):

  • 4 piersi z kurczaka,
  • torebka kaszy gryczanej,
  • torebka szpinaku (ok. 400 g),
  • ok. ½ l bulionu warzywnego,
  • łyżka oregano,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • ząbek czosnku,
  • 2 pory,
  • łyżeczka słodkiej papryki,
  • sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie:

  • Obierz i posiekaj czosnek.
  • Dokładnie umyj pora i pokrój na małe kawałki.
  • Umyj i pokrój mięso z kurczaka, po czym natrzyj je mieszanką soli, pieprzu, oregano i papryki.
  • Podsmaż czosnek na oleju na dużej patelni.
  • Do czosnku dodaj pora, a następnie odrobinę soli i pieprzu.
  • Po 5 minutach przykryj patelnię.
  • Po ok. 2 minutach zdejmij pokrywkę, dodaj kurczaka i podsmaż go na złoto.
  • Wsyp suchą kaszę i smaż całość przez ok. 2 minuty.
  • Całość zalej bulionem i doprowadź do wrzenia.
  • Gotuj jeszcze przez 10 minut.
  • Na koniec opłucz szpinak i dodaj go na patelnię. Podgrzewaj do momentu, aż dobrze zmięknie.

Jeżeli płynu jest zbyt dużo, można odparować go przed dodaniem szpinaku. Taka potrawa jednogarnkowa jest nie tylko pyszna i zdrowa, lecz także bardzo sycąca. Najlepiej użyć świeżo zmielonej soli i pieprzu. Dobrym pomysłem będzie użycie do tego celu elektrycznych młynków, takich jak Classic Russell Hobbs.

Wegetariańskie dania jednogarnkowe – pyszny, bezmięsny obiad

Sycące danie wcale nie musi zawierać mięsa. Te pozbawione składników mięsnych czy jakichkolwiek produktów pochodzenia zwierzęcego również mogą stanowić pełnowartościowy posiłek. Bardzo dobrym pomysłem będzie np. gulasz z soczewicy.

Składniki (na 4 porcje):

  • 2 litry wody,
  • 4 łyżki koncentratu pomidorowego,
  • szklanka łuskanej, czerwonej soczewicy,
  • 1 czerwona cebula,
  • 2 pietruszki,
  • 3 marchewki,
  • torebka ryżu jaśminowego lub basmati,
  • 1 płaska łyżka słodkiej papryki,
  • 1 płaska łyżka ostrej papryki,
  • 2 łyżki oleju do smażenia, najlepiej oliwy z oliwek,
  • sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie:

  • Cebulę starannie posiekaj i zeszklij na oleju.
  • Pozostałe warzywa dokładnie pokrój albo zetrzyj na tarce, a następnie dodaj do cebuli.
  • Po lekkim podsmażeniu przełóż całość do garnka.
  • Dodaj wodę, koncentrat, ryż i soczewicę.
  • Dodaj przyprawy.
  • Gotuj przez ok. 15–20 minut.

Takie proste i zdrowe danie jednogarnkowe to doskonały pomysł na przyjęcie czy spotkanie rodzinne, nadaje się bowiem dla osób stosujących różnego typu diet, w tym cieszącą się rosnącą popularnością dietą wegańską. Wegański gulasz jednogarnkowy można doprawić świeżymi ziołami, np. kolendrą.

Aby bez trudu przygotowywać smaczne i pożywne dania jednogarnkowe, warto też zdecydować się na dobry zestaw garnków, np. Ingenio Tefal z odłączaną rączką lub KING rubinowa czerwień 6, których można używać również do pieczenia w piekarniku.

Wszystkie te proste, a przy tym tanie dania jednogarnkowe doskonale sprawdzą się na każdym stole. Warto wypróbować je we własnym domu i przekonać się samemu, że gotowanie może być szybkie i łatwe.


Przeczytaj również: Które garnki wybrać? Wady i zalety najpopularniejszych rodzajów garnków

Wyposaż swoją kuchnię w niezbędny sprzęt i produkty. Rób zakupy z PAYBACK i zacznij oszczędzać dzięki punktom. Jak wolisz robić zakupy?